Вихованці дошкільних дитячих закладів протягом 2 років їли неякісну м’ясну продукцію. М’ясо поставляли в 40 дитячих садків, його вживало близько 10 тис. дітей.
Прокуратура Житомирської області спільно з СБУ та фіскалами області викрили групу осіб, яка постачала до дитсадків нашпиговане м’ясо. В ході проведення обшуків у виробничих приміщеннях, а також у місцях проживання осіб, причетних до злочинної діяльності, працівника Житомирської міськради та ветлікаря, виявлено та вилучено 10 тонн м’ясної продукції, хімічні препарати та обладнання, які використовувались для її ін’єктування, фінансово-господарську документацію, банківські картки, чорнові записи, а також грошові кошти.
«Оперативники спецслужби задокументували, що зловмисник закуповував продукцію у третіх осіб та на спеціальному обладнанні «начиняв» м’ясопродукти хімічними сполуками і консервантами, вміст яких заборонений умовами тендеру. Оборудка дозволяла збільшувати вагу м’яса, що постачалося за кошти міського та обласного бюджетів. Отриманий навар бізнесмен переводив у готівку через підконтрольні фіктивні підприємства на підставі фальсифікованих договорів», – повідомляє СБУ.
Як пізніше виявилось, до освітніх закладів упродовж 2 років постачалися тонни м'яса, обробленого хімічним консервантом під назвою «Цартер» (саме його знайшли під час обшуків).
Цей препарат з легкістю можна придбати у Житомирі через Інтернет. Дзвонимо до менеджера Віри, представляємось підприємцем, який ніби має свої точки на місцевому ринку. Дівчина йде на контакт, називає ціну (вартість 1 кг складає 149 грн), і пропонує до 17.00 приїхати в офіс, аби забрати преперат, який за її словами, є вологоутримувачем та простим консервантом.
Нехай на сьогодні випадків отруєння від м’ясопродуктів у дитячих закладах не виявили, та експерти запевняють, реакція на вживання нашпигованого продукту може бути навіть через рік-два.
«Будь-який препарат, який додається до м’яса, шкодить організму,тим паче дитячому, хімікат живе там, осідає і дає свою реакцію. Це є страшний злочин, який має бути покараний», - коментує журналістам «20 хвилин» Зіновій Парамонов, директор обласного лабораторного центру держсанепідемслужби України.
Бізнесмену, виходцю Донецької області, оголосили про підозру. Тривають слідчі дії у рамках кримінального провадження, відкритого за ст. 191 та ст. 205 Кримінального кодексу України. Про розвиток подій слідкуйте на нашому сайті та на шпальтах газети «20 хвилин».
Також ситуацію з нашпигованим хімією м'ясом прокоментували в управлнні освіти міської ради.
Аліна Бойко
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 13 від 3 квітня 2024
Читати номер