Податок на уживані речі: хто і скільки має сплатити за продаж старих речей?

Податок на уживані речі: хто і скільки має сплатити за продаж старих речей?

Українці обурені: виявляється, за продаж уживаних речей потрібно платити податок. Податківці заспокоюють: ця норма не нова і діє в країні ще з 2004 року. Хто і скільки повинен платити за «старі-нові» речі?

 

«У зв’язку з публікаціями у ЗМІ про нібито запроваджені новації щодо оподаткуванні доходів фізичних осіб від продажу “вживаних” товарів ДФС повідомляє, що подібний порядок оподаткування отриманих громадянами доходів існує з самого початку запровадження податку з доходів фізичних осіб (з 2004 року). Статтею 67 Конституції України визначено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Оподаткування доходів фізичних осіб з 2011 року регулюється Податковим кодексом України», – йдеться у повідомленні Державної фіскальної служби України.

«Коли приймали Податковий кодекс, були палкі дискусії з цього приводу. У результаті отримані таким чином гроші віднесли до категорії “інші доходи”. Але про це не знають не те що прості українці – навіть багато підприємців», – повідомив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Починаючи з 2014 року до основного податку додався також військовий збір – 1,5%. Оподаткування військовим збором відбуватиметься до завершення реформи Збройних Сил України.

Хто має платити?

Якщо ви вирішили здати старий телефон або дитячий візок у комісійний магазин, то й він як посередник (юридична особа), є податковим агентом і повинен утримувати з виплачених людині коштів ПДФО і військовий збір. Крім того, повинен відбивати інформацію про виплачені доходи і стягнуті збори в податкових звітах.

Відео дня

«Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок. Особи, які відповідно до Кодексу мають статус податкових агентів, зобов’язані своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету податок (військовий збір) з доходу, що виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати за її рахунок і подавати у строки, встановлені Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування», – пояснюють у ДФС.

При цьому операції з майном і грошима обов’язково виконуються за наявності документів: «Фізичні особи зобов’язані подавати інформацію про реєстраційний номер облікової картки юридичним та фізичним особам, що виплачують їм доходи. Документи, пов’язані з проведенням операцій, які не мають реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта, вважаються оформленими з порушенням вимог законодавства».

«Але ж речі вже уживані! За них при покупці платити податок!»

Більшість громадян, почувши про необхідність платити податок, обурюються, мовляв, за ці речі вже платили податок – чому держава знову наживається?

Фіскали пояснюють: Податковий Кодекс не містить окремого поняття «вживаних товарів». Натомість, у ньому є поняття «товари» як матеріальні та нематеріальні активи і «продаж (реалізація) товарів» – будь-які операції, що здійснюються, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання.

«При цьому діяльність особи, що пов’язана з реалізацією товарів, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами є господарською діяльністю», – коментує ДФС.

А як щодо ломбардів?

«У розумінні Кодексу ломбардна операція – операція, що здійснюється фізичною особою, з отримання коштів від юридичної особи, що є фінансовою установою, згідно із законодавством України, під заставу товарів або валютних цінностей. Ломбардні операції є різновидом кредиту під заставу», – йдеться у повідомленні Державної фіскальної служби. З огляду на це до розрахунку оподатковуваного доходу громадянина сума кредиту, забезпеченого заставою, на визначений строк та під проценти, не включається.

Отже, протягом строку дії відповідного договору основна сума кредиту, отриманого фізичною особою від ломбарду, не оподатковується ПДФО та військовим збором. «Разом з тим, у разі неповернення грошових коштів у вигляді фінансового кредиту у термін, встановлений договором, сума такого кредиту включається податковим агентом до оподатковуваного доходу платника податку та оподатковується на загальних підставах. При цьому доходом фізичної особи є також сума різниці, яка розрахована та повернута платнику відповідно до законодавства», – застерігають податківці.

Що буде, якщо продавати речі через Інтернет, а не через «комісійки»?

Нині все більше людей здійснюють покупки, не виходячи з дому – чере мережу Інтернет. Не дивно, що й торгівля уживаними речами здебільшого перейшла з комісійних магазинів на різноманітні сайти. В такому випадку в питанні сплати податків значення має те, хто є покупцем.

«У разі якщо фізична особа продає такий товар юридичній особі або самозайнятій особі, або здійснює продаж за посередництвом комісіонера, які у розумінні Кодексу є податковими агентами, то такі податкові агенти зобов’язані утримувати податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір – 1,5%.

Якщо фізична особа продає такий товар іншій фізичній особі, то дохід, отриманий від такого продажу, включається до оподатковуваного доходу фізичної особи (продавця), який зобов’язаний подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року в якому відбувалася цей продаж, а також сплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб та військовий збір», – коментують у ДФС. Інше питання, що наразі ці процеси не відслідковуються, і якщо перевірити документацію в комісійних магазинах можна, то процеси купівлі-продажу через Інтернет – практично неможливо.

Варто відзначити, що у той же час не підлягають оподаткуванню доходи, отримані фізособою за здачу вторсировини і побутових відходів, а також за продаж сільгосппродукції, вирощеної на власній земельній ділянці.

«Сума доходу, отримана платником податку за здані (продані) ним вторинну сировину, побутові відходи не включаються до оподатковуваного доходу платника податку – фізичної особи. Не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб та військовим збором доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, зібрана безпосередньо фізичною особою на її земельних ділянках», – роз’яснюють у ДФС.

Як бачимо, ніяких податкових нововведень протягом останнього часу не відбувалося, і податок як був – так нікуди й не подівся. Водночас вносити чи ні інформацію про свої доходи від продажу вживаних речей – особиста справа кожного. Чи упіймає вас ДФС «за руку» й чи покарає – питання, а от сплата податку – це вже, радше, справа совісті кожного.

Анастасія Кузьмич

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка!
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up