«Пакунок малюка» повертається у Житомир

«Пакунок малюка» повертається у Житомир

Після того, як держава відмінила «пакунок малюка» для новонароджених, точилося багато дискусій щодо доцільності даного рішення. Однак через декілька місяців Верховна Рада України переглянула своє рішення та повернула одноразову натуральну допомогу. 

Нагадаємо, що через проблеми з тендерними закупівлями «пакунки малюка» у липні цього року відмінили, а натомість призначили одноразову грошову компенсацію в розмірі 5000 грн. Однак такий варіант теж не знайшов визнання, оскільки необхідність зібрати купу документів і простоювання черг в органах соцзахисту виявились завданнями не з легких. І от через декілька місяців депутати повертаються до відновлення видачі пакунків та підтримують це на законодавчому рівні. 

Як зазначила директорка департаменту соціальної політики Житомирської міської ради Вікторія Краснопір, вже з 1 грудня поточного року перші «бебі-бокси» повинні надійти до своїх новонароджених власників.

«Безпосередньо видача "пакунка малюка" згідно з державними нормативними документами буде відновлена з 1 грудня поточного року. Внесені зміни в закон України, який регламентує державну допомогу сім'ям з дітьми, дає нам можливість розпочати працювати з "бебі-боксами" в натуральній формі», – розповідає Вікторія Краснопір.

Відео дня

Слід відзначити, що доопрацьована редакція законопроєкту містить певні зміни. Відтепер отримати допомогу також зможуть усиновлювачі, патронатні вихователі, прийомні батьки, батьки-вихователі та опікуни новонародженої дитини. 

«Є певні новації порівняно з тим, що було. Зокрема, "бебі-бокси" тепер зможуть отримувати не тільки  батьки, а й ті люди, які виконують батьківські функції згідно із законодавством, – це усиновлювачі, прийомні батьки, батьки-вихователі. Тобто ті люди, які з перших днів життя дитини будуть виконувати функції батьків», – підкреслила директорка.

Також буде й інша вартість таких пакунків. Відтепер відповідно до бюджетного фінансування вона буде становити не менш ніж 3 розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років та не зараховується до розміру допомоги при народженні дитини. Крім того, з 1 липня 2021 року за своїм бажанням молоді батьки зможуть отримати допомогу у грошовій формі замість «пакунка».

«Якщо хтось хоче отримати грошову компенсацію, то з 1 липня наступного року це можна буде зробити через соціальну картку Приватбанку та органи соцзахисту. Після чого "отоварити" ці кошти в інтернет-магазинах і в тих стаціонарних підприємствах, які приєдналися до проєкту. На сайті Мінсоцполітики є перелік тих підприємств, які уклали публічний договір про те, що вони приєднуються до цього проєкту», – підсумувала Вікторія Краснопір. 

Щодо того, чи зміниться вміст «бебі-боксу», поки невідомо. Однак, як зазначили у департаменті соціальної політики Житомирської міської ради, імовірніше, вміст пакунка не зміниться: він буде містити найнеобхідніші та найякісніші речі для немовлят. 

Світлана Цимбалюк

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up