На Житомирському маслозаводі розповіли, що викидатимуть у річку через новий трубопровід

На Житомирському маслозаводі розповіли, що викидатимуть у річку через новий трубопровід

У суботу, 7 липня близько 11:00 житомирські активісти виявили неподалік паркану заводу «Рудь» траншею, що вела до річки.

Оскільки роботи велися у вихідний день і жодних попереджуючих табличок про це не було, активні житомиряни запідозрили, що ПАТ «Житомирський маслозавод» збирається здійснити шкідливі викиди у річку.

Активіст Ігор Малі розповідає, що 9 липня він разом з представниками екоінспекції області та рибоохоронного патруля був біля тієї самої траншеї. «До нас вийшов представник компанії «Рудь», повідомив, що вони усувають припис від Держекоінспекції, але жодних документів при цьому не пред`явив. На територію заводу теж ніхто не запросив, щоб продемонструвати, що труба для скиду атмосферних опадів буде виходити з очисних споруд”, – наголосив Ігор Малі.

Журналісти газети «20 хвилин» отримали офіційну відповідь ПАТ «Житомирський маслозавод» з приводу ситуації, що склалася. У компанії «Рудь» запевняють, що все законно, а траншея вирита для трубопроводу, який згідно припису Державної екологічної інспекції у Житомирській області, забезпечить скид атмосферних опадів з підприємства до річки Тетерів.

Відео дня

«На основі припису Державної екологічної інспекції у Житомирській області № 55/04 від 19 червня 2018 року ПАТ «Житомирський маслозавод» повинно забезпечити скид атмосферних опадів із території підприємства до урізу річки Тетерів, по випусках №1 і №2, які виходять з території підприємства.

Згідно діючого дозволу на спеціальне водокористування №65/ЖТ/49д-17 від 23.11.2017 року та згідно припису Державної екологічної інспекції, підприємство також повинно облаштувати місця відбору проб води, які проводять лабораторії контролюючих органів для вияснення показників забруднення атмосферних опадів з випусків №1 і №2 в місцях, встановлених в чинному дозволі на спеціальне водокористування №65/ЖТ/49д-17 від 23.11.2017 року», – йдеться в офіційному повідомленні ПАТ «Житомирський маслозавод».

У компанії «Рудь» зазначають, «виконуючи припис Державної екологічної інспекції, маючи чинний дозвіл на спеціальне водокористування на скид атмосферних опадів по випусках №1 і №2 до урізу річки Тетерів, на підприємстві проводяться узгоджені роботи по прокладанню трубопроводу від території підприємства, по схилу, до урізу річки Тетерів».

Журналісти «20 хвилин» звернулися за фаховим коментарем до в. о. начальника Державної екологічної інспекції у Житомирській області Зибалова Сергія Володимировича. Сергій Володимирович розповів, що під час перевірки на ПАТ «Житомирський маслозавод» було зафіксоване порушення, і екоінспекція виписала припис задля його ліквідації: «У нас була планова перевірка цього підприємства, в ході якої було встановлено, що зливові води мають скидатися в річку, але вони стікали по рельєфу місцевості. Так не повинно бути, оскільки на рельєфі місцевості і різні забруднюючі речовини можуть буть, які будуть зливатися в річку. Це передбачає дозвіл на спецводокористування, тому, враховуючи це, було надано припис, що вода повинна скидатися по трубі. По-друге, якщо з труби буде стікати, і ми, і вони зможемо з`ясувати якість води, що стікає. Приїхати і відібрати проби води трохи нижче і вище тих місць, де вони скидають, і на самому місці скиду".

На запитання, яким чином атмосферні опади потраплятимуть до річки, Сергій Володимирович відповів так: «У підприємства є очисні споруди для цієї води і через них вона проходить. Дозвіл на користування передбачає гранично допустимі норми забруднюючих речовин, які можуть буть у воді і скидатися в річку, вони мізерні. Ми повинні цих норм дотримуватися».

Активісти зафіксували, що під час прокладання траншеї для трубопроводу було пошкоджено коріння дерева і кілька кущів. Ми поцікавилися у Сергія Зибалова, чи понесе підприємство за це якусь відповідальність.

«Я виїжджав на місце і бачив, що там коріння одного дерева пошкоджене і кущі були пошкоджені. Іншим шляхом, тобто так, щоб не пошкодити насадження, зробити не можна було. Вони виконують наш припис», – розповів в.о. начальника Державної екологічної інспекції у Житомирській області.

У офіційній відповіді компанія «Рудь» обіцяє, що після закінчення робіт територія прокладання трубопроводу буде прибрана і приведена в належний стан.

Сергій Володимирович зазначив, що вони обов`язково згодом приїдуть і перевірять, чи належним чином виконані роботи з благоустрою території навколо прокладеного трубопроводу. Житомирські активісти зазначають, що теж не залишаться осторонь і візьмуть це питання під свій контроль.

Ольга Сідлецька

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням 11:00 За участю прокурорів Бердичівської окружної прокуратури на потреби ЗСУ передано боєприпаси, вилучені у межах кримінального провадження Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 10:41 У Житомирі викрили мережу підпільних казино з десятками мільйонів прибутку photo_camera 10:20 Житомирська ОВА відреагувала на ситуацію з фінансуванням театрів 10:00 Знову перенесли судове засідання по справі Романа Кучера 09:41 ЗСУ ліквідували ще 880 окупантів 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 24 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 24 квітня: все про цей день, прикмети, іменини і погода у Житомирі 18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up