На Житомирщині чоловік підірвався на мінометній міні часів Другої світової

На Житомирщині чоловік підірвався на мінометній міні часів Другої світової

З початку року групою піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону Управління ДСНС вилучено та знищено 290 вибухонебезпечних предметів, переважно часів другої світової війни.

Серед них 147 артилерійських снарядів, 101 мінометна міна, 34 гранати, 7 авіабомб, - повідомляє управління ДСНС у Житомирській області.

27 червня, на жаль, стався трагічний випадок, пов’язаний з підривом на боєприпасі 54-річного мешканця с. Березівка Житомирського району. Як встановили експерти-вибухотехніки, в господарському приміщенні приватного домоволодіння здетонувала мінометна міна часів Другої світової війни. Чоловіка було госпіталізовано з ушкодженнями і термічними опіками рук, тулуба та ніг. Окрім того, всередині сараю правоохоронці виявили ще низку корпусів мінометних мін воєнних літ. Обставини та причини, що призвели до надзвичайної події, нині з’ясовуються.

На території нашої області під час Другої світової війни велися інтенсивні бойові дії. У землі до цього часу залишилася велика кількість вибухівки, яка все частіше з’являється на поверхні землі. Небезпечні знахідки і вибухи можуть виявлятися ще протягом 200 і більше років, адже в піщаних і лісових ґрунтах, у заболоченій місцевості боєприпаси повністю знаходяться законсервовані і в будь-яку мить готові до дії. У лісах серед траншей і ровів, все ще лежать, іноді навіть складені у купи, снаряди і міни, а поруч люди косять сіно, збирають ягоди, гриби. Це створює реальну загрозу для  їхнього життя. А ще небезпечний спадок часів війни мешканці області знаходять при проведенні земельних, будівельних робіт, виявляють міни і снаряди при пошуку металобрухту.

Відео дня

Однак рятувальники застерігають, що трагічні наслідки від вибухонебезпечних предметів трапляються в основному при спробі людей їх розібрати чи розпиляти!   

Кілька років тому така ж зухвалість завершилася смертю. У с. Залізня Житомирського району від розриву протитанкової гранати загинув чоловік, 1959 року народження, який намагався розібрати вибухонебезпечний предмет у сараї. Як з’ясувалося, чоловік неодноразово займався розбиранням боєприпасів, знайдених на поруч розташованому полігоні. Піротехніками ДСНС проведено обстеження території подвір’я і виявлено десятки елементів сучасних боєприпасів різного виду та калібру.

Тому фахівці ДСНС нагадують: помітивши вибухонебезпечний предмет або щось зовні схоже на нього – негайно телефонуйте за номером «101» або «102». Не випробовуйте долю – не чіпайте його! В жодному разі не можна розбирати чи розпилювати боєприпаси. Самостійно не переносьте та не перекочуйте їх з місця на місце. Не збирайте та не здавайте такі

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up