На водоймах Житомирщини загинуло 17 осіб, серед яких 4 дітей

На водоймах Житомирщини загинуло 17 осіб, серед яких 4 дітей

Місяць літа залишився, аби сповна насолодитися відпусткою чи канікулами. Який же відпочинок влітку без купання у водоймах?

Прикро та подібне дозвілля приносить не лише задоволення, а й біду, - наголошує У ДСНС у Житомирській області. З початку літа на водних об’єктах Житомирщини загинуло 17 осіб, серед яких 4 дітей. Торік у літній сезон на цей час  було дев’ять  загиблих – усі дорослі чоловіки. 

Останніми жертвами водної стихії в один день стали одразу троє людей в різних районах області. У Чуднові тіло загиблого знаходилося на поверхні ставка в трьох метрах від берега. Місцеві мешканці підтягли його ближче, а бійці ДСНС допомогли вже їм витягнути 32-річного потопельника на поверхню землі. Того ж дня коростишівські рятувальники дістали з кар’єра в райцентрі тіло невідомого чоловіка. Відпочиваючі побачили його біля берега. За допомогою мотузки бійці ДСНС обв’язали загиблого під руки та дістали з водойми. І в Коростені водолази міської комунальної аварійно-рятувальної служби на воді дістали з річки Уж, поблизу пішохідного моста, 36-річного потопельника, який за словами родичів пішов з дому ще за декілька днів до його зникнення. За попередньою інформацією, усі загиблі стали жертвами необережного поводження на воді.

– У більшості випадків тонуть люди, котрі вміють плавати і самовпевнено запливають далеко від берега, нерідко відпочиваючі перебувають у стані алкогольного сп’яніння – наголошує начальник Управління ДСНС у Житомирській області Ігор Нікітчук. – Але у місцях стихійного відпочинку населення, де немає рятувальних постів, відпочинок стає небезпечним. Зокрема, можна потрапити у потік холодної води, швидкої течії, може схопити судома... Закінчуються трагічно і спроби переплисти водойму,і пірнання зі скель, каміння та пірсів, купання наодинці, коли у випадку небезпечних ситуацій немає поруч людей, які могли б надати допомогу. 

Відео дня

Рятувальники застерігають, що відпочивати треба тільки у спеціально відведених місцевими органами влади та обладнаних для цього місцях. Відповідно до рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування в області дозволено купатися на  5 пляжах – у містах Житомирі, Коростені, Бердичеві, Новограді-Волинському. На цих об’єктах організована робота рятувальних постів місцевих комунальних рятувальних служб на воді, проводиться роз’яснювальна робота та здійснюється патрулювання акваторію. Безпечніше перебувати на воді у світлу пору доби. Купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при температурі води не менше +180С, повітря не нижче +240С.

Особливо страшно, коли на водоймах тонуть діти. Наприкінці червня у м. Новоград-Волинський на р. Смолка втопився 16-річний хлопець. За словами дітей-очевидців, які відпочивали поруч, він почав тонути, зайшовши у воду на глибину. Діти намагалися йому допомогти, проте їхні зусилля виявилися марними. Тому окремо рятувальники звертаються до батьків! Необхідно пояснювати своїм дітям прості правила безпечної поведінки. Можливо ті знання, які ви дасте своїй дитині, в майбутньому врятують комусь життя.

Ну і наостанок, наголошуємо, що найбільш небезпечний ворог відпочиваючих – це алкоголь, бо під його дією людина втрачає самоконтроль і не може адекватно діяти у випадку небезпеки. Більшість чоловіків тонуть саме у стані алкогольного сп’яніння!

Отож відпочивайте з розумом. І пам’ятайте – відповідальність рятує життя!    

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up