Кабмін змінив порядок призначення і надання субсидій на оплату комунальних послуг

Кабмін змінив порядок призначення і надання субсидій на оплату комунальних послуг

Міністр соціальної політики Андрій Рева дав відповіді на найпоширеніші питання з приводу призначення і надання субсидій.

Яким чином перепризначатимуться субсидії на наступний опалювальний період?

В минулому опалювальному періоді субсидію на оплату житлово - комунальних послуг отримувало майже 6,7 млн сімей, що в 1,3 рази більше ніж в опалювальному періоді 2015/2016 р. (5,2 млн сімей). Крім того, додатково майже 840 тис. сімей у 2016 р. одержувало субсидію на придбання твердого палива і скрапленого газу та оплату житлово-комунальних послуг, яка призначається на календарний рік.

Інформація, необхідна для призначення субсидії, отримується органами соціального захисту населення за запитами від інших установ та організацій: про доходи – від ДФС та ПФУ, про склад зареєстрованих осіб – від місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, про забезпеченість громадян житлово-комунальними послугами та їх вартість – від організацій, що надають послуги.

Наразі завершується робота щодо розрахунку субсидії на опалювальний період без звернення одержувачів з урахуванням нового періоду врахування доходу (за І та ІІ квартали поточного року)..

Відео дня

Станом на 10 листопада цього року здійснено розрахунок субсидії на опалювальний період 2017/2018 р. 97,6 % справ (5 926 тис. домогосподарств).

Як впливає наявність заборгованості за комунальні послуги на призначення субсидій?

Після закінчення строку отримання субсидії органи соціального захисту населення самостійно здійснюють розрахунок субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді (крім орендарів житлового приміщення, осіб, яким субсидія була призначена за зареєстрованим місцем перебування, та осіб, які звертаються за субсидією на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива). Для цього структурні підрозділи з питань соціального захисту населення збирають необхідну інформацію без звернення громадян і протягом десяти днів після її отримання приймають рішення про призначення (непризначення) субсидії та інформують про прийняте рішення громадян.

У разі отримання інформації про прострочену понад два місяці заборгованість з оплати послуг, загальна сума якої перевищує двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, субсидія на наступний строк не призначається, про що структурний підрозділ з питань соціального захисту населення інформує особу. При цьому існує ряд винятків, за яких субсидія може бути призначена на підставі рішення Комісії.

За яких умов людину можуть позбавити субсидії?

Положення визначено чіткий перелік підстав для припинення надання субсидії:

  • за поданням надавачів послуг щодо несплати громадянином, якому призначено субсидію, вартості фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії;

  • якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані, у тому числі про доходи (не зазначив один із видів доходів) та майновий стан, що вплинули на встановлення права на субсидію, або не повідомив про купівлю товарів або оплату послуг понад 50 тис. гривень;

  • у разі переїзду сім’ї в іншу місцевість та настання обставин, що унеможливлюють надання субсидії (зокрема смерть одинокої особи), – з місяця, що настає за місяцем, в якому відбулися зміни;

  • за заявою уповноваженого власника (співвласника) житла – з місяця, що настає за місяцем її подання, якщо інше не обумовлено заявою;

  • якщо під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства державним соціальним інспектором виявлено ознаки порушення норм законодавства щодо призначення субсидії, які вплинули (могли вплинути) на право призначення субсидії або визначення її розміру.

 

Чи можливий варіант позбавлення субсидії з необхідністю повернення грошей державі?

Сума субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого подання громадянином документів з недостовірними відомостями або неповідомлення громадянином про зміни, що впливають на право або розмір призначеної субсидії, повертається за вимогою органу, що призначив субсидію, або безпосередньо отримувачем, або шляхом зняття відповідних сум з особових рахунків отримувачів субсидії на підприємствах - виробниках/виконавцях житлово-комунальних послуг.

Як проходить процес монетизації в цьому році?

Підприємствами-надавачами послуг протягом травня-червня цього року здійснено розрахунки суми невикористаних субсидій на оплату електроенергії та природного газу для опалення житла, а також на оплату водопостачання і водовідведення, що не використані отримувачами в опалювальний період внаслідок економного споживання послуг. Станом на 10 листопада 2017 року до держбюджету повернено 8,3 млрд гривень.

При цьому, зекономлені суми субсидії, що в еквіваленті не перевищують 100 куб. метрів природного газу або 150 кВт/год електричної енергії, будуть виплачені отримувачам на підставі їх заяви через пошту або банк. Станом на 10 листопада поточного року з заявами щодо монетизації фактично звернулося 1760,8 тис. домогосподарств на загальну суму понад 1,1 млрд гривень.

Сума виплачених зекономлених коштів субсидії становить 394,1 млн грн, що складає 36% від загальної суми відповідних виплат. Очікується, що виплату буде завершено найближчими днями.

Чи плануються зміни у монетизації субсидій в наступному році?

Необхідно підкреслити, що це не одноразова акція Уряду, а системна робота щодо стимулювання та заохочення населення до економного та ощадливого використання енергоресурсів.

«Відповідний механізм монетизації безпосередньо одержувачам частини невикористаної субсидії носить постійний характер і буде застосовано і в наступних роках», – підкреслив Міністр соціальної політики Андрій Рева.

Крім цього, реалізація такого підходу дає можливість напрацювати підходи щодо вирішення в майбутньому питання переходу до повної монетизації відповідного виду державної допомоги.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up