ДАБІ винесла припис зупинити будівництво АЗС на проспекті Незалежності, 29

ДАБІ винесла припис зупинити будівництво АЗС на проспекті Незалежності, 29

Вже більше тижня забудовник відмовляється отримати припис. 

Ще 6 грудня 2019 року державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) завершила перевірку будівництва АЗС «UPG» на проспекті Незалежності, 29, виявивши ряд недоліків. 

Перелік помилок і порушень при будівництві цієї АЗС займає 33 сторінки, але, незважаючи на офіційну вимогу ДАБІ припинити будівництво, «UPG» продовжує будувати АЗС.

Листа з приписом було направлено на адресу забудовника до міста Коростеня, але звідти надійшло СМС-повідомлення, що адресат відмовився отримати рекомендованого листа. Що робити далі – не може сказати ніхто: ні влада, ні ДАБІ, ні Житомирський міський голова Сергій Сухомлин, який обіцяв у будь-який час налагодити комунікацію із власником «UPG» паном Петренком. 

Відео дня

13 грудня жителям багатоповерхівок, що межують з будівництвом АЗС, вдалося самим отримати на руки документ від ДАБІ, в якому йдеться про те, що будівництво має бути негайно зупинено через численні порушення. На жаль, цей факт знову не зацікавив керівництво «UPG» – будівництво тільки активізувалося.

Які порушення виявила ДАБІ?

1. Компанія UPG використовувала і продовжує використовувати при будівництві АЗС невідомі будівельні матеріали – ніяких документів на них або сертифікатів якості інспекторам ДАБІ надано не було.

Ми не можемо встановити відповідність матеріалів, використаних при будівництві, ні будівельним нормам (згідно із законодавством України), ні проєктній документації – оскільки компанія не надала ніяких документів або сертифікатів на ці матеріали, – йдеться в акті перевірки ДАБІ.

2. Значне підняття фундаменту під будівництво АЗС не погоджено взагалі – у наданому проєкті про це немає жодного слова.

3. Геодезична експертиза ділянки не проводилась (або немає даних про її проведення).

4. Відсутня інформація по так званих «прихованих роботах» – при будівництві АЗС частина об'єктів (наприклад, цистерни для палива, газу, води) розташована під землею; ДАБІ не надано ніяких документів про те, як проводились роботи, на якій відстані від житлової забудови розташовані підземні об'єкти і чи правильно вони змонтовані, які матеріали використовувалися тощо.

5. Монтажні з'єднання об'єктів АЗС виконані з порушенням будівельних норм. Під час проведення перевірки встановлено, що будівельні роботи проводяться з порушенням затверджених проєктних рішень і вимог будівельних норм, стандартів і правил, а саме:

- монтажні з'єднання колон з фундаментом будівлі АЗС з пунктом сервісного обслуговування і адміністративними будівлями повинні бути виконані болтовим з'єднанням, за фактом використовувалося стопоріння гайок шляхом приварювання їх до стрижня анкерного болта, що підтверджено записами в журналі зварювальних робіт, наданому для перевірки, і порушує вимоги проєктної документації;

- монтажні з'єднання 8 стійок порталу СП-1 до фундаментів Ф-3 повинні бути виконані болтовим з'єднанням, за фактом використовувалося стопоріння гайок шляхом приварювання їх до стрижня анкерного болта, що порушує вимоги проєктної документації, – йдеться у приписі ДАБІ.

6. Ряд «дрібних» порушень – будівельний майданчик неправильно огороджено (паркан повинен бути дерев'яним), схема проїзду і дорожні знаки на під'їздах до території будівництва відсутні, схема під'їздів не узгоджена з патрульної поліцією і так далі…

ДАБІ вимагає зупинити будівництво з 6 грудня 2019, але на момент написання статті будівництво триває, а «UPG» відмовляється виконувати вимоги закону...

Зупинити будівництво не може навіть ДАБІ?

Щодо ситуації з АЗС виникла незрозуміла правова колізія – компанія «UPG» відмовляється отримати припис від ДАБІ. Це намагалися зробити представники архітектурної інспекції, самі місцеві жителі і представники поліції, але... представник «UPG» заявив, що офіційний документ від ДАБІ з печаткою і підписом – це фількіна грамота і приймати він її не буде.

 «Ми не можемо направити на проспект Незалежності, 29 інспектора служби, оскільки компанія «UPG» ще не отримала припис про виявлені порушення і негайне зупинення будівництва», – сказав у телефонній розмові з одним із місцевих жителів начальник управління ДАБІ в Житомирській області Сергій Сербін.

На місце була викликана поліція, але правоохоронцям також не вдалося вручити припис про зупинку будівництва. Поліцейські зафіксували факт продовження незаконних робіт, прийняли заяви від жителів і все. 

На місце будівництва прибув заступник начальника Житомирського відділу поліції Володимир Богдан. Він ознайомився з документом і поспілкувався з жителями. Але навіть йому не вдалося зсунути справу з мертвої точки.

А що там суд?

Законність будівництва АЗС планували оскаржити в суді у зв'язку з виявленням нових фактів при оформленні дозволів на будівництво. Зокрема, з'ясувалося, що протокол про проведення громадських слухань був сфальсифікований – підроблений чиновниками, а екологічна експертиза об'єкта не проводилася.

За правилами, АЗС як небезпечні об'єкти розміщують на землях транспорту і в промислових зонах – в даному випадку великий автозаправний комплекс будують у густонаселеному житловому районі (поруч з АЗС справа будується новий житловий комплекс).

Паспорт об'єкта, розміщений на паркані будмайданчика, не відповідає вимогам законодавства, і в ньому не вказані всі об'єкти, які будуються.

«Підписаний позов для звернення до господарського суду Житомирської області був мною складений і переданий ініціативній групі жителів ще 5 грудня. Наскільки відомо, позов до сих пір не направлено до суду. Чому? Можливо, не сплачено судовий збір, може бути, частина жителів передумали звертатися в суд і будівництво АЗС їх повністю влаштовує. Моя функція як юриста виконана. Подальші дії повинні здійснити або самі жителі, або міська рада як орган, що представляє їх інтереси», – розповів юрист, голова громадської організації «Громадська оборона» Максим Мелешко.

Позиція забудовника

Керівник компанії «UPG» Володимир Петренко впевнено заявляв, що будівництво автозаправної станції буде відбуватися з дотриманням норм чинного законодавства. Як з'ясувалося, це не зовсім так. 

АЗС – об'єкт підвищеної небезпеки, і будь-які недоробки, помилки при проведенні будівельних робіт можуть стати причиною вибуху. І, як ми бачимо за результатами перевірки ДАБІ, на жаль, будівництво проводиться з порушеннями – але ж це пряма загроза здоров'ю і, можливо, життю місцевих жителів.

Відсутність повноважень в органів місцевого самоврядування та взагалі бажання щось зробити дивують. Є офіційні документи, висновки експертних служб, виявлені порушення, але ні поліція, ні місцева влада зупинити будівництво не можуть. 

Під час брифінгу начальник Головного управління Національної поліції в Житомирській області Сергій Крупєй прокоментував події, пов’язані з будівництвом по проспекту Незалежності, 29: 

«Поліція може тільки забезпечувати громадський порядок. До того ж  на всі звернення, які були, ми відреагували. Ми налагодили спілкування з мешканцями. У них є група лідерів, колишні працівники поліції, юристи.

Тут є цивільно-правові відносини. Поліція, коли отримує виклик, виїжджає, забезпечує «розвод» сторін, щоб вони фізично не конфліктували. Всі інші питання повинні вирішуватися в судовому порядку, у вигляді звернень до адміністрацій. Всі рішення суду обов’язкові до виконання.

Стосовно того, що на останній сесії Житомирської міської ради депутати прийняли звернення до поліції щодо позбавлення ліцензії охоронної фірми, представники якої дозволяли собі погрожувати місцевим жителям, то тут поліція не може вплинути, адже фірма знаходиться поза межами Житомирської області».

Міський голова Сергій Сухомлин 13 грудня 2019 року видав розпорядження «Про проведення громадських слухань». Розпорядженням доручено департаменту містобудування та земельних відносин і юридичному департаменту міськради організувати і провести громадські слухання у місті і мікрорайоні, де ведеться будівництво. Датою визначено 26 грудня, обговорення має відбутися у приміщенні Богунської районної ради, що на проспекті Перемоги, 55.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up