Чому у керівників Житомирводоканалу не співпадають власні підписи, або Як каналізація міста не витримала потоків корупції

Чому у керівників Житомирводоканалу не співпадають власні підписи, або Як каналізація міста не витримала потоків корупції

Представники ГО «Громадська оборона» звернули увагу на те, що всі підписи директора КП «Житомирводоканал» Андрія Нікітіна мають ознаки підробки – на різних документах вони зовсім різні.

Голова ГО «Громадська оборона» Максим Мелешко надав в розпорядження редакції газети «20 хвилин Житомир» зразки підписів директора КП «Житомирводоканал» Андрія Нікітіна та його підлеглих, які стоять на офіційних документах. Але щоразу підписи кардинально змінюються. Складається враження, що документи підписували різні особи або ж посадовці навмисно змінювали свою підпис для того, щоб у подальшому уникнути відповідальності.

У заяві ГО «Громадська оборона» зокрема йде мова про те, що питання каналізаційної мережі та нового трубопроводу у Житомирі дуже гостро постало у 2021 році. Громадськість намагається виокремити нову проблематику у цій темі. Так, в обов’язки водоканалу входить проведення виявлення та ліквідації несанкціонованих підключень у водогони Житомира, коли недобросовісні громадяни крадуть воду у громади. Такі врізки навантажують систему каналізаційної мережі міста та призводять до перебоїв з водою та аварій. 

Роками за хаотичні врізки, які призводять до надмірного навантаження на КНС (каналізаційно-насосну станцію), брали різноманітні погодження з різними підписами. У підсумку після надання погоджень на підключення чергового будинку до каналізаційної мережі, яка жодним чином не була розрахована на таку потужність, регулярно виникали цілком очікувані аварії. Варто лише згадати цьогорічні систематичні скидання каналізаційних стоків КП «Житомирводоканал»: старе обладнання, халатність посадовців та високе навантаження мережі вкупі призвели до аварії на ГКНС, а на річці Тетерів стався екоцид. У цьому випадку КП «Житомирводоканал» має нести повну відповідальність та контролювати цю справу, а не просто звинувачувати підрядника у скоєному.

Відео дня

Також під час потужних злив у кінці весни виявилось, що потоп перехрестя вулиць Покровської і Грушевського був спричинений несправністю каналізації. Однією з причин назвали вріз газової труби через каналізаційну. 

ГО «Громадська оборона» вивчало ці питання і збирало матеріали щодо законності видачі технічних умов на водопостачання та водовідведення по Житомиру, щоб знайти пояснення вказаним подіями. Як виявляється, наприклад, у частини підприємств міста видані технічні умови з порушеннями, і це додатково навантажує каналізацію міста. Після затоплення перехресть представники ГО вирішили перевірити і ділянки поруч, в тому числі де розміщений ТЦ «ОЛДІ». У грудні 2020 року ГО, а потім і Держгеокадастр встановили факт самовільного зайняття однойменною компанією комунальної ділянки, а екологічна інспекція, виявивши низку екологічних порушень, також встановила, що у торговельному центрі відсутня каналізаційна мережа. У подальшому стало відомо, що ТОВ «ОЛДІ» звернулось до Житомирводоканалу щодо будівництва каналізаційної мережі. Якраз тут представники громадськості випадково натрапили на технічні умови (які застарілі та не відповідають законодавству), де виявили сумнівну оригінальність низки підписів посадових осіб!

Довідково: технічні умови (далі ТУ) – це комплекс умов та вимог до інженерного забезпечення об’єкта будівництва, які повинні відповідати його розрахунковим параметрам, зокрема щодо водопостачання та водовідведення. Для офіційного приєднання до мережі водоканалу від певного об'єкта мають бути погодження з КП «Житомирводоканал».

Отже, технічні умови як вид документації видають для офіційного підключення у водогін міста, а у КП «Житомирводоканал» відбуваються афери й видачу таких дозволів на підключення робить будь-хто? Директор водоканалу Андрій Нікітін, порушуючи власні обов'язки та Кримінальний кодекс України, фальсифікує документи щодо видання технічних умов та незаконно підключає у водогін Житомира певні об'єкти.

Про це можуть свідчити різні підписи біля графи підпису директора водоканалу. Візуально можна ідентифікувати мінімум 6 зовсім різних підписів під ім'ям самого Андрія Нікітіна та 8 різноманітних підписів керівників окремих підрозділів комунального підприємства. Це є порушенням ст. 358 Кримінального кодексу України, а саме підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів.

Для ознайомлення пропонуємо зразки підписів по порядку:

1) 4 різні підписи А. Нікітіна.

2) Єрьомін/Нікітін.

3) В. Косинчук, начальник ЦЕКМ підприємства.

4) О. Домащенко, начальник ЦЕВМ підприємства.

5) В. Корець, начальник ВТВ підприємства. 

Можливо, Нікітін та його підлеглі директори фальсифікують власні підписи, щоб уникнути в разі чого відповідальності?

Цій ситуації передував скандал, про який не варто забувати: мер Житомира Сергій Сухомлин відсторонив від виконання посадових обов'язків директора КП «Житомирводоканал» Андрія Нікітіна та створив комісію для перевірки причетності посадовців підприємства до правопорушення. Згадаймо, що цьогоріч 25 червня з т. в. о. директора розвитку та капітального будівництва КП «Житомирводоканал» Олександром Гавриловим трапився прикрий випадок. Його викрили на вимаганні та одержанні «відкату» у 350 тис. грн від представника приватного товариства за поставку обладнання на майже 4 млн грн бюджетних коштів за договором. 

Виникають логічні запитання: чиї насправді підписи на документації, кого Нікітін з компанією використовують як прикриття й живий щит, скільки технічних умов на підключення у водогін так було сфальсифіковано та видано, скільки ще документів в інших сферах було підроблено?

Представники ГО «Громадська оборона», громадськість міста та журналісти нашого видання сподіваються, що цими питаннями займуться правоохоронні органи. Також сподіваємось на мінімальні деструктивні наслідки для житомирян в ході невстановленої кількості підписаної такого роду документації. 

Руслан Мороз

Читайте також:

Екологічний злочин без покарання – чому міський голова знову пробачив директора водоканалу?

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Олександра Климчук

    Там мафія що хоче то крутити нада вишати

keyboard_arrow_up