Екологічний злочин без покарання – чому міський голова знову пробачив директора водоканалу?

Екологічний злочин без покарання – чому міський голова знову пробачив директора водоканалу?

Звістка про жахливу екологічну катастрофу внаслідок скиду каналізаційних вод у річку Тетерів сколихнула громадськість Житомира.

За повідомленням обласного лабораторного центру концентрація кишкової палички у річці Тетерів зашкалювала. Так, 9 серпня 2021 року було зафіксовано перевищення норми мінімум у 50 разів. Обладнання лабораторного центру показало: індекс лактозопозитивної кишкової палички – понад 240 000 на 1 літр води, при нормі не більше 5 тисяч.

Нагадаємо, упродовж шести днів водоканал скидав у річку Тетерів десятки тисяч тонн неочищених стоків. У результаті техногенної катастрофи відбувся масовий мор риби та біоресурсів на протяжності 2 км від місця скиду. Лише в ніч на 12 серпня злив неочищених стоків у річку було зупинено.

Директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін отримав догану за неналежне виконання своїх обов’язків.

Відео дня

На сайті водоканалу з'явилася інформація щодо ходу ліквідації катастрофи. Протягом 5 діб працівники підприємства працювали над ліквідацією наслідків аварійної ситуації, яка трапилася унаслідок затоплення машинного залу головної каналізаційної насосної станції міста.

Для ліквідації наслідків аварії було відкачено воду із машинного залу, демонтовано насосне обладнання. Один із електродвигунів, який вдалося врятувати, було відправлено на висушування на спеціалізоване підприємство, яке займається обслуговуванням устаткування такого класу. Задля того, аби мінімізувати негативний вплив на річку унаслідок потрапляння у неї стічних вод, було відкрито два випуски з чистою водою, що дозволило посилити течію та наситити Тетерів киснем.

Лабораторія поверхневих, стічних та зворотніх вод систематично відбирала проби задля контролю рівня кисню у місці скиду. У ніч з 10 на 11 серпня було відновлено роботу насоса, що дозволило розпочати процес транспортування стоків для подальшого очищення на очисні споруди каналізації. 12 серпня рівень кисню води у всіх місцях відбору уже відповідав нормативним значенням. Так, у районі паперової фабрики цей показник становив 5,09 мгО2/дм3, за скидом – 4,96, нижче скиду – 5,12, вище ГКНС – 7,83 при нормі 4,0 мгО2/дм3.

Вже 13 серпня 2021 року на сайті Житомирської міської ради також повідомили: «Кисень у нормі. Насоси працюють. Скидів немає».

«Відучора вже запрацював другий насос. Цих потужностей вистачає для повноцінної роботи станції. Також є резервний насос. Паралельно ведуться роботи заміни вузлів живлення на нові. За короткий термін маємо закінчити модернізацію станції і перегорнути сторінку з обслуговуванням пів столітньої техніки», – говорить Сергій Сухомлин.

На зариблення КП «Водоканал» орієнтовно планує витратити у межах 500 тисяч гривень. «В основному це буде білий амур та товстолоб. Цей різновид риб найкраще справляється з очищенням водойми», – сказав міський голова.

Але дуже оптимістичні повідомлення від офіційних джерел ніяк не надихали представників громадськості, які на власні очі бачили гибель екосистеми річки Тетерів.

Так, представник ГО «Захист води і риби – ЗВІР» Дмитро Бобер і його однодумці зібралися 12 серпня на майдані Корольова та розповіли про власне бачення ситуації.

Голова ГО «Захист води і риби – ЗВІР» Дмитро Бобер сказав: «Як заявляє нам міська влада, ця подія сталась в ніч з п’ятниці на суботу, хоча фактичні дані та обставини складаються таким чином, що аварія сталась ще до дощу. У п’ятницю ввечері в тому машинному відділі вже не працювали чотири насоси. Хоча насосів там мало бути шість. На сьогодні вже є рішення комісії, що оглядала зал та встановила, що двох насосів на вистачало: резервного та дренажного. Де вони поділись, буде з’ясовувати слідство.

Насправді п’ять діб вся житомирська каналізація витікала в річку Тетерів та прямувала до Дніпра. Чотири останніх дні я був на насосній станції на Івана Гонти, фільмував те, що відбувається, викладав в мережу, щоб люди знали і бачили, що у нас відбувається.

Наші природоохоронні органи підключились, і у вівторок була проведена робота із розчищення річки від мертвої риби. У ЗМІ була інформація, що збитку нарахували на 8 млн грн і загинула в основному малоцінна риба. Дивно, що не знайшли більш цінну рибу: судаки, щуки, коропи. А мені як риболову достеменно відомо, що у нас на Тетереві є червонокнижні види риб: марена, бистрянка, єлець, минь річковий. Саме цих риб ніхто не бачив, вони ж могли не спливти за один день. Ми вважаємо, що 8 млн грн – це сума вдесятеро менша за реальну шкоду. Ніхто не рахував раків, які просто не спливають і лежать на дні. Я вважаю, що загинула вся екосистема річки.

Нам відомо, що були виділені кошти Європейського банку реконструкцій і розвитку, здається, в сумі 40 млн євро на реконструкцію водоканалу. На своєму офіційному сайті водоканал відзвітовує, що вони якийсь об’єкт то закривають, то відкривають. На цьому ж сайті є публікація від 6 лютого, де пан Нікітін розповідає, що вони проводять реконструкцію головної каналізаційно-насосної станції по вулиці Івана Гонти, і вказано, що до квітня вона буде повністю реконструйована. На сьогодні ми маємо початок серпня і аварію, яка призвела до справжньої екологічної катастрофи.

Щоб відновити всю екосистему в повному обсязі, знадобиться 20-30 років. Загинуло буквально все: і рослинність, і біомаса – річка мертва, над нею лише мухи літають зараз.

Подібні катастрофи у Житомирі відбуваються постійно: каналізаційні стоки періодично потрапляли через річку Путятинку».

«Декілька днів ми спостерігали за ситуацією, що склалась, а саме за водоймою і стоками. Катастрофа великого масштабу. Ми в районній раді порушили це питання, звернулись до територіальних громад, щоб проінформували населення про заборону купатися, ловити рибу, напувати тварин, бо ніхто до кінця не розуміє масштабів наслідків. Усі говорять про те, що насоси відремонтовані, але про наслідки мовчать або до кінця їх не розуміють.

За наявними не сьогодні даними, під час аварії в річку було скинуто 7 тис. тонн нечистот.

Якщо чотири доби не працювала головна каналізаційна станція, то вже говорять, що до 200 тис. тонн попало в річку, але це цифри неофіційні», – зауважив депутат Житомирської районної ради Олександр Міщенко.

Дмитро Бобер резюмував: «Ми маємо такий інсайд від працівників "Житомирводоканалу", що потужність головної насосної станції складає 50-60 тис. тонн на добу. Яким чином вона стала меншою в період катастрофи? Гадаю, цим питанням мають займатися правоохоронні органи».

Руслан Мороз, Марія Кравчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Ludmila Andrianova

    Куди пішов кредит?Який ми всі оплачує своїми платіжками за воду з каналізації?
  • Ole Lukoye

    Бо риба гниє з тої самої гнилої голови мєра

keyboard_arrow_up