Чи захистить влада житомирян: «UPG» продовжує будувати АЗС на землях торговельного призначення

Чи захистить влада житомирян: «UPG» продовжує будувати АЗС на землях торговельного призначення

У Житомирі загострюється тривалий конфлікт навколо незаконного будівництва АЗК «UPG» на проспекті Незалежності, 29. Міська влада говорить, що нічого не може вдіяти.

У середу, 20 листопада, на місці незаконного будівництва знову відбулися зіткнення між місцевими жителями і молодиками, які, зі слів представника забудовника, найняті для охорони. Внаслідок протистояння «тітушки» (саме так їх називають місцеві жителі) зламали невелике наметове містечко протестуючих, силою розштовхали жінок, одному з місцевих жителів бризнули в очі перцевим газом і травмували руку.

Увечері того ж дня, як тільки виїхали поліцейські і журналісти, знову відбулися зіткнення – двох жінок госпіталізували. За словами протестувальників, поліція у конфлікт не втручалася. Наступного дня відбулася зустріч місцевих жителів з представниками Житомирської ОДА, на якій був присутній і юрист компанії Максим Теницький, але до угоди сторони так і не прийшли, тож будівництво триває.

Олександру, одному із мешканців багатоповерхівки, біля якої будують АЗС, представники охоронної фірми зламали руку, також він отримав травми шиї та сідниць. 

Відео дня

«У нас була мирна акція у п'ятницю, ми перекрили дорогу, щоб не пропустити автомобілі зі щебенем. Зібралося близько 50 людей так званої охорони, вийшли зі своєї території – ми були на пішохідному переході, я і ще кілька людей, в основному жінок.

Ми ходили по пішохідному переходу, не чіпаючи ні автомобілі, ні людей. Вийшли ці охоронці, розштовхали всіх жінок, а потім, оскільки я був один з чоловіків, схопили мене силою, виштовхнули, намагалися кинути в канаву – була деяка боротьба, мені зламали пальці, пошкодили шийні хребці, і забиті місця сідниць були. Хотіли мене взагалі кинути в канаву, але я їм не дався. Я вважаю, це протиправна дія», – розповів Олександр.

На підставі численних заяв від місцевих жителів і оприлюднених депутатами, чиновниками та юристами незаконних фактів при отриманні дозволів на будівництво АЗК «UPG» поліція відкрила кримінальне провадження за статтями 358 (підробка документів, печаток, штампів та бланків) та 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. У процесі розслідування поліцейські звернулися до суду з клопотанням про накладення арешту на спірну земельну ділянку на проспекті Незалежності, 29.

У четвер, 21 листопада, суддя Богунського суду І.Г. Перекупка, розглянувши вказане клопотання, відмовив у його задоволенні – і забудовник тут же відновив роботи. На місце передбачуваного будівництва прибула велика будівельна техніка та представники охорони АЗС, що приховували обличчя під масками.

«На будівництво заїжджала техніка, так звані "охоронці" в масках відштовхували наших жінок, які проводили мирну акцію протесту на проспекті Незалежності. У цей момент один чоловік підійшов і схопив мене за руки, другий бризнув в очі з відстані 10 см сльозогінним газом з балончика. Я осліп, почав захищатися руками, відчув поріз лівої руки. Що з рукою, я поки не знаю, мені надавали допомогу, але я нічого не бачив. В обласній лікарні мені промили очі – тільки тоді я зміг бачити. Хочу подати заяву в поліцію», – розповів один з безпосередніх учасників подій Олександр Литвинчук.

Незважаючи на відверто агресивну поведінку охоронців АЗС «UPG», навіть по відношенню до журналістів, юрист компанії Максим Теницький впевнений, що охорона АЗС діяла абсолютно законно, а місцеві жителі травмували себе самі.

«Сьогодні вранці ми продовжили підготовчі роботи по будівництву АЗС. Приїхала будівельна техніка, але незрозумілі громадські активісти почали блокувати заїзд техніки і спробували її пошкодити. Генеральний підрядник звернувся до охоронної фірми, уклав договір – це ніякі не "тітушки", а законна охоронна фірма, що має ліцензію МВС, яка забезпечує охорону об'єкта і будівельної техніки.

На протиправні дії громадян охоронна фірма вчасно відреагувала і без використання будь-яких спеціальних засобів, засобів фізичного вплив, просто фізично не дала можливості людям зламати техніку», – розповів у коментарі юрист ТОВ «UPG» Максим Теницький.

Увечері на місце подій приїхав голова Житомирської обласної державної адміністрації Віталій Бунечко. Охоронці намагалися продовжити спілкування нецензурною лайкою, але під тиском губернатора замовкли і зняли балаклави.

Але це не завадило їм чинити перешкоди роботі журналістів. Охорона намагалася світити ліхтариками в об’єктив камери, не пускала пройти повз об’єкт. Поліція робила вигляд, що нічого такого не помічає. Віталій Бунечко пообіцяв, що роботи будуть припинені, але після його від’їзду роботи були продовжені.

Того ж дня, 21 листопада 2019 року, о 14 годині відбулася робоча нарада з приводу подій на будівництві АЗС по проспекту Незалежності. Але ця зустріч представників влади міста та області, представника забудовника та мешканців переросла у бурхливу суперечку.

Люди кажуть, що будівництво заправки біля їх домівок незаконне, і звинувачують у всьому місцеву владу. Останні зі свого боку зазначають, що навпаки йдуть назустріч мешканцям, приймаючи рішення на користь місцевих жителів, хоча і розуміють, що забудовник зможе оскаржити їх у судді. Але мешканці нічого чути не хочуть та вимагають зробити все можливе й неможливе, аби зупинити будівництво АЗС UPG.

Міський голова Сергій Сухомлин каже, що вихід з даної ситуації — поміняти дану земельну ділянку на іншу. Представник забудовника відповів, що міська влада пропонує їм замість землі нерухомість, тому на такі пропозиції вони не погоджуються. Такі аргументи мер називає повною маячнею.

Підсумком зустрічі стала обіцянка Сергія Сухомлина надати доручення юридичному департаменту Житомирської міської ради для того, щоб була написана апеляція на рішення суду, і в той же день ця апеляція була подана до суду. На думку учасників зустрічі, це може на деякий час припинити будівництво. Але ці надії виявилися марними. 

У п’ятницю частина мешканців будинків по проспекту Незалежності поїхала шукати правди до Києва. Вони провели мирну акцію під офісом Президента, намагаючись привернути увагу депутатів і співробітників ОП до проблеми. Жителі відвідали Державну архітектурно-будівельну інспекцію, розповівши про те, що відбувається, чиновникам. Їм вдалося записатися на прийом до заступника очільника Офісу Президента, але вже на 10 грудня.

«UPG» тим часом активно будується, немов поспішає звести АЗС до того, як всі порушення з отриманням дозволів та іншого будуть публічно розкриті. За цей період на будмайданчик в'їхали понад 300 фур з будівельними матеріалами – щебенем, піском та іншим, у небезпечній близькості від житлових будинків прокладено дві підземні цистерни під паливо.

Юрист компанії Максим Теницький заявив у прямому ефірі, що у конфлікті нібито винні самі мешканці: «Дані громадяни почали пляшками з бензином обливати охоронну фірму, обливати охоронців, погрожувати підпалом. Деякі люди почали кидати цеглу». 

Можна почути слова жителів: «Це – брехня! Але юрист компанії Максим Теницький стверджує, це не брехня!

«Це – пряме порушення закону, публічна заява у ЗМІ про вчинення тяжких кримінальних злочинів. Якщо такі факти мали місце, Максим Теницький зобов'язаний заявити про це в поліцію, якщо ж ні – це завідомо неправдиве повідомлення про злочин. Відповідну заяву вже подано у поліцію», – розповів громадський діяч, юрист Максим Мелешко.

Повернувшись до осель, містяни знову почули гуркіт техніки та викликали поліцію. На жаль, поліція залишилася в стороні від подій. На відео, яке було оприлюднене у соціальній мережі Фейсбук, можна побачити, як охорона АЗС розкидає протестувальників для того, щоб могли заїхати на територію майданчика величезні вантажівки. Відбувається сутичка, але поліція не втручається у перебіг подій, залишаючись спостерігати в стороні.

Будівництво АЗС тим часом тільки активізувалося. Вже у понеділок, 25 листопада 2019 року, з самого ранку майже кожні п’ять хвилин на територію будівельного майданчика заїжджала фура. До дев’ятої години було вкопано дві цистерни для палива. Охорона продовжувала перешкоджати пересуванню мешканців біля власних будівель.

Також на дев’яту годину у міськраді зібралося до сотні жителів району міськмолзаводу, які у досить різкій формі вимагали від міського голови Сергія Сухомлина припинити будівництво. Не маючи аргументів проти доводів мешканців району, Сергій Сухомлин почав кричати, що він під кулями на Майдані був та не для того прийшов до влади, щоб порушувати закони. 

Після скандалу та взаємних образ міський голова погодився поїхати з мешканцями на будівництво. Ні до чого це не призвело. Сергій Сухомлин особисто переконався в тому, що будівництво продовжується дуже швидкими темпами і, на думку людей, на це взагалі ніхто не звертає уваги. Після цього міський голова з місця події просто зник.

Тим часом частина мешканців, яка залишалася біля міськради, отримавши повідомлення, що міський голова не зміг вирішити ситуацію, почала перекривати рух автотранспорту по вулиці Великій Бердичівській. Через деякий час, об’єднавшись з активістами, що повернулися з будмайданчика, всі пішли до голови Житомирської обласної державної адміністрації Віталія Бунечка.

Також майже одночасно з цими подіями у міськраді зі скандалом активісти змогли отримати аудіозапис громадських слухань, які нібито відбулися перед початком будівництва. З’ясувалося, що протокол громадських слухань, який був наданий до суду та на який посилався міський голова, м’яко кажучи, не відповідають один одному. Коли ініціативній групі жителів району вдалося отримати і прослухати запис громадських слухань, з'ясувалося, що протокол був сфальсифікований. Із 42-хвилинного запису до протоколу увійшли тільки уривки з фраз, вирвані із загального контексту. Мова на аудіозапису йшла про інші наміри, до того ж всі виступаючі категорично були проти продажу ділянки, а висловлювалися тільки за оренду. Крім того, представники ініціативної групи мешканців просили побудувати на тому місці дитячий сад або магазин, але ніяк не АЗС. 

Громадський активіст Максим Мелешко, який надає юридичну допомогу мешканцям будинків по проспекту Незалежності, 29, де зараз будується АЗС компанії «UPG», так прокоментував ці події: «Представники громадськості під час слухань наполягали на тому, щоб там був побудований якийсь маркет, дитячий садок або інша установа торгівлі, але ні в якому разі не АЗС. До того ж слухання не були закінчені, вони були перенесені, але більше не відбулися. Таким чином, процес громадськийх слухань не був завершений, а сам протокол був сфальсифікований. До речі, депутат В. Пучич на цих слуханнях був присутній, але для чого він збрехав під час сесії міськради – невідомо. Всі сфальсифіковані документи були підроблені під час каденції вже діючого міського голови Сергія Сухомлина. Але він це категорично заперечує. За подібні дії передбачена відповідальність за статтею 366 Кримінального кодексу України».

Також у понеділок усім присутнім вдалося зустрітися в холі облдержадміністрації з головою ОДА Віталієм Бунечком. Люди знову поскаржилися на неспроможність міської влади вирішити їх проблему і запитали, чи є можливість у законний спосіб відсторонити міського голову від виконання обов’язків у зв’язку з тим, що він не відстоює інтереси громади міста. Питання залишилося без відповіді. Але знову вже на 15 годину 26 листопада було призначено зустріч очільника ОДА із власником компанії «UPG» Петренком, міським головою Сергієм Сухомлиним, представниками відповідних департаментів та служб за участю представників громадськості та журналістів.

Так, ця зустріч відбулася, але з величезним запізненням. Поки всі зібралися у сесійній залі міської ради, пройшла майже година. Зібралося приблизно півтори сотні людей. Здебільшого це жителі району забудови. Після розмови віч-на-віч з очільником області Володимир Петренко вийшов до людей. Одразу стало зрозуміло, хто у місті голова. Віталій Бунечко зауваживши, що це – справа міста, відсторонився від співбесіди. Таку ж позицію обрав Сергій Сухомлин. З містянами спілкувалися особисто власник компанії «UPG» Володимир Петренко та його юрист. Представник юридичного департаменту міськради у розмову майже не втручався, тому що фактично не міг відповісти на жодне із запитань.

У якийсь момент Сергій Сухомлин вирішив, що перебувати в одному приміщенні із протестувальниками йому більше не цікаво, заявивши, що «їде звідси!». На це одразу отримав відповідь із залу: «Пиши заяву на власним бажанням та йди, куди заманеться!». Сергій Іванович, вирішивши не спокушати долю, залишився.

Основною вимогою протестувальників до забудовників та міської влади є накладення мораторію на проведення будівельних робіт на земельній ділянці, цільовим призначенням якої є «будівництво будівель торгівлі», за адресою: проспект Незалежності, 29, у зв'язку із порушенням екологічних норм та нецільовим використанням земель під будівництво АЗС, що є неприпустимим. Адже, відповідно до ст. 71 Земельного кодексу України, розміщення автозаправних станцій може здійснюватися лише на землях із цільовим призначенням «землі автомобільного транспорту».

Проговоривши майже дві години, якогось одного висновку так і не дійшли. Що буде далі, яким чином буде вирішено конфлікт, чи він перейде у перманентну стадію, ми дізнаємося тільки згодом. А поки юрдепартамент міськради спробує ще раз звернутися до суду з позовом щодо накладання мораторію. Але чи вдасться йому виграти справу та захистити права людей?

P.S. Як стало відомо, сьогодні, 27 листопада питання будівництва АЗС буде розглянуте на позачерговій сесії міськради.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (6)
  • Ольга Котвицька

    Так званим "активістам" не дали на лапу і вони підбурили людей на протести.
    Взагалі не розумію в чому проблема. Земля їх, автозаправна станція на достатній відстані від прилеглих будинків. Що не так? Питання до людей, які заважають законним діям.

    Oleg Boichuk reply Ольга Котвицька

    В 300 метрах  пів року тому горіла АЗС, поряд з пожежною частиною. Висновки зроблені?

    Татьяна Михайлова reply Ольга Котвицька

    Ольга Котвицька Ми бажаємо Вам мати таку заправку в 20 метрах від своєї оселі і дитячого майданчику,і нехай Ваші діти дихають"чистим повітрям"

    Natalya Ovsienko reply Ольга Котвицька

    Ольга Котвицька так звані активісти - це звичайні жителі прилеглих будинків! В  житловій зоні взагалі незаконно будувати АЗС. По вашому, 10 метрів від будинків і дитячого майданчику - це достатня відстань? Тоді бажаю вам таку заправку у вашому дворі!
  • Natalya Ovsienko

    Дякую за вичерпну статтю. Все так і відбувалося. Можу додати, що у прилеглих будинках було порізано кабелі інтернету та телебачення. Це така помста жителям за відстоювання справедливості. Закликаю всіх свідомих громадян не користуватися послугами азс #upg !!!
  • Анна

    Спасибо за статью! Хотелось бы добавить, что 20.11.19 г. в трех домах прилегающих к строительству АЗС вандалами массово был обрезан кабель интернет, что было зафиксировано полицией. Интернет обещают наладить до 28.11.19г. Таким образом титушки борются с активистами!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка! 10:00 Поки овручанин спав, сусід винес з його будинку побутову техніку та інші речі photo_camera 09:40 Втрати ворога: 9 танків, 21 артсистема і 870 осіб ліквідовано минулої доби 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 19 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:01 19 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up