Найдорожче державі обходяться школярі Лугинського району - 105,9 тис. грн на одного учня

Найдорожче державі обходяться школярі Лугинського району - 105,9 тис. грн на одного учня

4 червня 2019 року на сайті Міністерства фінансів України вперше представлено аналітику щодо бюджетних видатків на загальну середню освіту у розрізі кожного місцевого бюджету та кожної школи. Інформацію надавали обласні державні адміністрації.

Інтерактивний аналітичний інструмент – «Дешборд». Проаналізовано дані щодо 14,8 тис. окремих шкіл, у яких навчаються 3,9 млн учнів, та працюють 425 тис. учителів. Загальні видатки цих шкіл 2018 р. склали 82,8 млрд гривень. Середні витрати по країні на підготовку одного учня в 2018 році склали 21,3 тис. грн на рік.

Аналіз, зокрема, показав, що в окремих районах та ОТГ середні видатки на навчання одного учня перевищують середні по країні в декілька разів. Такий розрив у сумах (близько 106 тис грн на учня в одному з районів Житомирської області та трохи більше 8 тис грн на учня в одній з ОТГ Львівської області) свідчить про різну ефективність використання бюджетних коштів на потреби загальної середньої освіти.

Відео дня

Декілька цікавих фактів:

5 територіальних одиниць з найбільшими середніми видатками на 1 учня в 2018 році:

  • Лугинський район Житомирської області - 105,9 тис. грн

  • Любарський район Житомирської області - 81,9 тис. грн

  • Полонський район Хмельницької області - 75,4 тис. грн

  • Чорнухинський район Полтавської області - 71,7 тис. грн

  • Томаківський район Дніпропетровської області - 70,5 тис. грн

5 територіальних одиниць з найменшими середніми видатками на 1 учня в 2018 році:

  • Кам’янка-Бузька ОТГ Львівської області - 8,3 тис. грн

  • Благовіщенська ОТГ Запорізької області - 10,0 тис. грн  

  • Клеванська ОТГ Рівненської області - 9,5 тис. грн  

  • м. Ірпінь Київської області - 10,9 тис. грн.  

  • м. Ізмаїл Одеської області - 12,2 тис. грн

 

Зважаючи на вище зазначене, Асоціація міст України звертає увагу, що найбільш ефективне використання коштів освітньої субвенції спостерігається в містах обласного значення та ОТГ, де забезпечено оптимальну мережу закладів освіти. Це свідчить про необхідність продовження реформи з децентралізації влади.

 

У свою чергу, АМУ вітає ведення Мінфіном інтерактивної аналітики, що дозволить здійснювати аналіз залежності видатків на освіту від наявної мережі закладів освіти, зокрема порівнювати:

  • кадрову політику органів місцевого самоврядування щодо кількості педагогічних та непедагогічних працівників;

  • кількість класів та учнів;

  • фактичну наповнюваність класів у закладах освіти;

  • видатки на функціонування закладу освіти (загальний фонд) по роках;

  • видатки на 1 клас та 1 учня та ін.

Коментарі (1)
  • Ludmila Andrianova

    Це наше майбутнє. І треба вкладати кошти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:49 Тисячі пасок передали військовим на передову 17:26 Рятувальники відкачують воду із підтоплених приватних домоволодінь 17:00 Роботодавці можуть отримати понад 100 тисяч гривень для облаштування робочого місця одному з працівників 16:40 50-річному жителю Андрушівки повідомлено про підозру у вбивстві матері - подробиці справи Від читача 17:06 Розкажи бабусі про очищення судин 16:18 У Житомирі пограбували громадянина США: забрали 40 тисяч гривень 16:01 У Житомирі відбувся чемпіонат області з боротьби самбо 15:40 Мінсоцполітики оголосило фінальний у 2024 році відбір громад на участь у проєкті з формування життєстійкості 15:20 Житомирських десантників нагородив командувач Десантно-штурмових військ бригадний генерал Ігор Скибюк photo_camera 14:50 Біля Зарічан - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 14:40 За нічну зміну патрульні задокументували 10 фактів керування транспортними засобами з ознаками сп'яніння 14:21 Романівський «VIVAD» став чемпіоном відкритого міського турніру з футболу імені Миколи Сюсюри photo_camera 14:00 Житомирський обласний краєзнавчий музей запрошує на відкриття фотовиставки «Полк Азов — Янголи Маріуполя» 12:41 В Україні з 1 травня набувають чинності важливі зміни до правил дорожнього руху 12:20 В Андрушівці син зарубав мати, а рештки намагався спалити в печі. ВІДЕО play_circle_filled photo_camera 12:00 У Житомирі в перші дні травня буде по-літньому тепло 11:40 У ніч на 1 травня небо над Україною освітили блакитні спалахи: можливо, це був метеорит 11:20 Овруцькі рятувальники допомогли працівникам екстреної медичної допомоги транспортувати хвору людину до лікарні 11:00 Вже цього тижня змінюються правила для "обмежено придатних" 10:40 Пакунок малюка: як його отримати та що до нього входить? ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up