Житомирські міські легенди та перекази про містичне

Житомирські міські легенди та перекази про містичне

Житомир має власну антологію міфів та казок. Але більшу частину цієї спадщини ми майже взагалі не знаємо. 

Якщо збирати казки та перекази Житомира та його околиць, виявиться, що величезна частина житомирського епосу навіть не записана, а передається тільки у вигляді чуток та пліток. А інколи справжня історія виглядає крутіше за вигадану.

Цього разу ми торкнемося деяких містичних міфів Житомира.

Скарби у житомирських підземеллях: правда чи міф?

У дослідженій нами літературі та інших джерелах стверджується, що численні напади на Житомир протягом багатьох століть призвели до знищення цілого шару культури. Багато документів втрачено, але залишилося чимало таємниць і загадок. Серед них – підземелля.

Відео дня

Про підземні ходи у старій частині міста, напевно, знає кожен житомирянин. Але не всі знають, де саме вони розташовані. Найбільш дослідженими виявилися підземелля на Замковій горі. Тут, перед Хрестовоздвиженською церквою, на місці сучасного скверу був розташований ринок. Торговці і дрібні крамарі спритно користувалися підземеллями для того, щоб заховати контрабандний товар або ту продукцію, яка підлягала акцизу. Поліції це так набридло, що вона ще у дев'ятнадцятому столітті стала засипати підземні ходи на Замковій горі. Боротьба з підземеллями продовжилася і в радянські часи. Під час будівництва обкому партії (зараз Палац правосуддя) на Соборному майдані всі прилеглі до Замкової гори входи до підземель залили цементом. У деяких місцях його можна побачити серед руїн, але більша частина скрита у підвалах прилеглих, ще існуючих будинків.

Фото з розкопок, які велися під будинком, де зараз «Інфорум» на Замковій горі. Фото з сайту patriot.zt.ua.

В одному з переказів, які є у вільному доступі в інтернеті, стверджується, що коли Житомир перебував під владою Речі Посполитої, поляки створили таємну підземну майстерню, в якій вирощувався спеціальний грибок для захисту підземних печер від непрошених гостей. Той, хто потрапляв під землю, повинен був загинути від ядовитих випаровувань страшного грибка. Легенда, звісно, але, за чутками, під час розкопок гробниці польського короля Казимира із чотирнадцяти вчених, які брали участь у розкопках, дванадцять чоловік померли протягом року. Винуватцем їхньої смерті, як вважають вчені, став грибок, аналог якого нібито відповідає грибку єгипетських пірамід. 

Фото з розкопок, які велися під будинком, де зараз «Інфорум» на Замковій горі. Фото з сайту patriot.zt.ua.

Підземні ходи та печери є пам'ятками матеріальної культури періоду пізнього середньовіччя. Вони прокладені у шістнадцятому і вісімнадцятому століттях. Це період, коли Житомир перебував у складі Литовського князівства, а потім Речі Посполитої. Підземелля виявлені на Подільській і Охрімовій горах. Це ціла система підземних ходів. Ще не з'ясовано, з якою метою будувалися ці підземні споруди. Ймовірно, їх використовували як місце зберігання продуктів. Тут можна було сховатися під час нападу ворога на місто. Можливо, підземелля були дренажною системою. Однак у них знайдені вентиляційні канали, у стінах є тайники і навіть ями-пастки. Це дозволяє припускати, що підземелля мали якесь військове призначення. Загадкові підземні замки чекають вчених-дослідників, і вони розкриють таємничі сторінки історії Житомира.

На Суріній горі в районі вулиць Олександра Кловського на глибині шести метрів була знайдена підземна церква. Висота склепінь досягає двох метрів. Від центральної галереї відходять невеликі кімнати висотою півтора метра. На одній зі стін було виявлено надпис старослов'янською мовою, що датується п'ятнадцятим або шістнадцятим століттями. Значить, церква вже була православною. У п'ятнадцятому столітті на цьому місці, напевно, шумів ліс, і на ті часи вона перебувала далеко за містом. Хто і навіщо її побудував? Може, тут п'ятсот років тому був монастир? А може, тут трудилися аскети, що усамітнилися від суєти світу?

Чи можна назвати Житомир містом скарбів? Судіть самі 

З архівних і літературних джерел відомо, що у 1882 р. на Крошні було виорано горщик з 1565 срібними польськими монетами часів короля Владислава IV, а також миска зі срібними монетами часів від Сигизмунда І до Сигизмунда III п’ятнадцятого та сімнадцятого століть. У тому ж році було знайдено скелет на розі вулиць Нільської і Кафедральної з кинджалом у срібних ножнах і миска із 178 польськими монетами. У 1895 р. на Замковій горі знайдено скарб дрібних російських монет часів князя Олександра Михайловича. 

Червоний корпус житомирської в'язниці був побудований у 1914 році.

Не таємниця, що коли у ХХ столітті зносили старі будинки у центрі Житомира, досить часто знаходили скарби, заховані колишніми господарями будинків і з якихось причин залишені їхнім нащадкам. У цих знахідках зустрічалися золоті монети. Під час розширення сучасної площі Короленка в одному з будинків робітники знайшли в стіні замурований маузер в мастилі. Мабуть, у лихі роки хтось сховав його. А в іншому будинку в підвалі знайшли заритий мішок з радянськими монетами часів НЕПу, тобто двадцятих років двадцятого віку. Діти потім довго ще на руїнах знаходили дрібні гроші. Неодноразово доводилося чути про подібні речі, коли розбирали будинки по сьогоднішній вулиці Бориса Тена. А ось ця історія трапилася майже поряд – на розі вулиць Московської, зараз Небесної Сотні, і Лятошинського. Тоді на місці сучасного скверу розташовувався будинок. Коли у 60-х роках почали його зносити, то на горищі четверо робітників знайшли чотири злитки золота з клеймом у вигляді двоголового орла. Знайдене було поділено по-братськи. У СРСР особі, яка знайшла скарб, належало 25% від його оціночної вартості – відразу згадується хитрий шеф з «Діамантової руки». Все інше треба було віддати державі. Щоб не віддавати 75% державі, один зі щасливчиків вирішив «настукати» на товаришів у відповідні органи з надією, що ніхто про це не дізнається і йому за це виплатять 25% від того, що міліція відбере у його товаришів. У підсумку всі четверо позбавилися золота і понесли відповідальність перед законом за приховування знайденого. Тоді це каралося досить жорстко.

Але незважаючи на давність подій та на те, що нині у Житомирі старих будинків з кожним роком меншає, якщо вдалося знайти золоті злитки на горищі житлового дому, то, мабуть, якийсь скарб приховано і до нашого часу, наприклад, у підземних ходах по вулиці Михайлівській, де розташовувалося колись Товариство взаємного кредиту, або у підвалах банків, яких також було чимало тоді у Житомирі?

Стосовно усілякої чортівні, то, напевно, першим, хто офіційно записав згадки про містичні події у Житомирі, був Володимир Короленко.

У повісті «Історія мого сучасника» Володимир Галактіонович розповідає про містичні випадки в одному селі біля Чуднова. Там стала з'являтися мара... Тоді чутки про появу привиду збентежили багатьох. З'являвся привид, зрозуміло, вночі, за річкою, проти слобідки – високий, білий. У величезній голові світилися вогненні очі, з рота палахкотіло полум'я. Виступивши раптово на кручі, мара стояла проти слобідки, наводячи на всіх жах, і кричала замогильним голосом. Одного разу через слобідку проходив якийсь відставний солдат, який зважився позбавити народ мари. Для цього за порівняно дешеву винагороду горілкою він переправився в сутінках за річку і причаївся під кручею. Коли у звичайний час висока фігура з вогняними очима стала на звичайному місці, то всі, звичайно, вирішили, що відчайдушний солдат загинув. Але ось з першими звуками зловісного виття раптом сталася якась метушня, з голови мари посипався сніп іскор, і сама вона зникла, а солдат, наче й не було нічого, через деякий час повернувся. Втім, він нічого не розповів переляканим мешканцям, а тільки запевнив, що більше нічого не буде... Згодом з’ясувалося, що людей лякав якийсь місцевий гультяй – попівський племінник, який ставав на ходулі, драпірувався простирадлами, а на голову одягав горщик з вугіллям, в якому були пророблені отвори у вигляді очей і рота. Солдат нібито схопив його знизу за ходулі, горщик упав, і з нього посипалося вугілля. Пустун заплатив солдату за мовчання. 

Сучасний вигляд церкви Святого Миколая на Смолянському кладовищі у Житомирі. 

На початку ХХ століття, у 1907 році, житомирська міська газета надрукувала цікаве повідомлення про випадок із дамською компанією, яка вирішила разом з дітьми провести день на природі. Однак пікнік був затьмарений появою декількох повністю оголених хлопців. Постраждалі, як пристойно виховані дами, побачивши оголених чоловіків, закрили від жаху очі руками. Це дозволило сільським хлопцям повністю пограбувати дамочок. А оскільки під час пограбування дами ретельно закривали очі своїми долонями, зрозуміло, що злочинців ніхто не розгледів і не запам'ятав. Тільки після кількох подібних випадків поліція змогла затримати грабіжників. Мабуть, якась із жертв нападників була не так добре вихована, що зважилася подивитися на голих хлопців. Не варто нагадувати, що сьогодні такий номер з оголенням взагалі б не пройшов. Або на крайній випадок постраждалою виявилася б інша сторона. Тут доречно згадати вінницьку доярку, яка на минулому тижні під час нападу на неї з метою зґвалтування геть відірвала нещасному ґвалтівнику-невдасі геніталії. 

Серед житомирян є згадки й про так звану «банду стрибунів», котра орудувала на початку ХХ столітті. Технічно підковані молоді люди чіпляли до ніг пружини, надягали білі балахони і виконували майже той самий номер, що описував Володимир Короленко, тільки у більш сучасної обробці. Прямо посеред Житомира, на сучасному Старому бульварі, а тоді просто бульварі, вони вночі без будь-якого опору грабували перехожих, які готові були віддати все, аби породження пекла зберегли їм життя. Це тривало рівно до того моменту, коли їм «пощастило» напасти чи на військового, чи на поліцейського, який скептично поставився до появи посеред Житомира потойбічних істот і банально застосував зброю. Невідомо, чи постраждав хто з грабіжників, але всі вони були заарештовані.

Більш сучасні повідомлення про цікаві містичні випадки належать до періоду 30-40-х років минулого століття. Житомирянину Геннадію Миколайовичу Сладкевичу про це за своє життя розповіли сестри Андрієвич, яких поховано на Смолянському кладовищі у Житомирі. 

У 37-38-х роках церкви були начебто і не закриті, однак не було кому в них служити, тому що багатьох священиків репресували. Сестри Андрієвич тоді доглядали за Миколаївською церквою на Смолянському кладовищі, молилися, прибирали всередині храму і зовні. Вони часто молились вночі, читали псалми в церкві. 

Одного разу вночі до них у храм прийшов чоловік з повністю поголеною головою і сказав, що він священник і втік із в'язниці. Прибулець розповів, що його до храму нібито привела якась жінка у повністю білій одежі.

Він сказав, що перебував у камері у «червоній в'язниці». Корпус житомирської в'язниці дійсно червоного кольору, і будівля збереглася до наших днів. І ось у той момент, коли священик сидів у камері, з'явилася жінка в білому. Нещасний в’язень вирішив, що заснув або від пережитих мук йому щось мариться. Відвідувачка покликала його, і арештант пішов за нею. Так вони пройшли повз охоронців, повз інших людей, і ніхто не звернув на них жодної уваги. А жінка у білому вбранні спокійно відкривала двері, пропускаючи священика вперед. Потім вивела на якийсь пустир і привела до церкви. Дійсно, у той час перед Смолянським кладовищем у Житомирі був величезний пустир. Священик весь цей час думав, що він продовжує спати і все, що відбувається навколо, йому тільки сниться. Однак перед храмом на кладовищі жінка раптово зникла, і чоловік зрозумів, що він не тільки не спить, а й реально перебуває на тому місці, яке йому нібито привиділося.

Сестри Андрієвич розповідали, що прибулець не знав, де саме він перебуває, і пояснили, що він потрапив до церкви на Смолянському кладовищі. Вранці втікача вдалося переправити на стару залізничну станцію, на місці якої зараз після реконструкції у 1971 році досі розміщується адміністрація станції Житомир.

Житомирський вокзал, 1918 рік. Фото з Вікіпедії. 

Останній офіційно зафіксований випадок містичного змісту трапився з водієм автівки у 50-ті роки ХХ століття. Тоді, одразу після війни, збройні банди тероризували місто. Один з водіїв вантажівки пізно повертався з далекого рейсу і зупинився біля Житомирської кондитерської фабрики. І ось він почув якийсь гуркіт у кузові. Вирішивши, що його теж не минула доля збройного пограбування, він швидко поїхав. Заспокоївшись і переконавшись, що за ним ніхто не женеться, водій вирішив оглянути машину. На його подив, у кузові лежав величезний мішок з шоколадом. У голодні повоєнні роки це був цілий скарб. Чим закінчилася ця історія, невідомо.

Руслан Мороз, Ігор Гарбуза 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up