Увага! На Житомирщині почастішали випадки шахрайств, пов`язаних зі "звільненням від кримінальної відповідальності"

Увага! На Житомирщині почастішали випадки шахрайств, пов`язаних зі "звільненням від кримінальної відповідальності"

Упродовж перших днів 2017 року поліцією Житомирської області зареєстровано кілька фактів шахрайств, коли додому до житомирян під виглядом поліцейських приходили невідомі та вимагали гроші за «звільнення» їх дітей від відповідальності за вчинення злочинів. Довірливі люди передали шахраям понад 25 тисяч гривень.

 

4 січня до Житомирського відділу поліції звернувся 52-річний житель обласного центру із повідомленням про ошуканство його батьків. Як з’ясували працівники слідчо-оперативної групи, які прибули на місце події, близько 4.00 ранку до 83-річної жінки прийшли двоє невідомих, які назвались працівниками поліції. Чоловік та жінка повідомили пенсіонерці, що її син вчинив тяжкий злочин, але його можна звільнити від відповідальності, сплативши кругленьку суму в доларах США. Перелякана жінка віддала їм 4 тисячі гривень заощаджень, що мала вдома.

Після того, як візитери пішли, вона таки зателефонувала до сина і з’ясувала, що з ним все гаразд. Чоловік, зрозумівши, що батьків ошукано, звернувся до поліції.

Нині у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 190 (Шахрайство) триває встановлення осіб, причетних до злодіяння. Їх прикмети: чоловік віком близько 30-33 років, високого зросту, худорлявої статури та жінка віком близько 40 років, повнява, була одягнута у сірий довгий одяг.

Відео дня

9 січня у м. Житомирі знахабніла шахрайка прийшла додому до пенсіонерки та, повідомивши, що її син затриманий поліцією, взяла у неї 8 тисяч гривень «для його звільнення» і, як згодом виявилось, викрала ще й мобільний телефон. Про шахрайство до поліції повідомив 47-річний син пенсіонерки, який згодом перевідав матір та дізнався про обставини події.

Цього ж дня до 80-річної жительки м. Радомишля зателефонував невідомий, який назвався поліцейським. Він повідомив, що сина пенсіонерки затримано за кримінальне правопорушення, але вона може допомогти, якщо сплатить кошти на певний рахунок. Жінка, повіривши, переказала шахраєві понад 14 тисяч гривень. Тільки увечері вона зв’язалася з сином та зрозуміла, що ошукана, і звернулася до поліції.

Нині поліцейські проводять низку заходів для встановлення та затримання шахраїв. Разом з тим зазначають, що на жаль, давно відома, але від того не менш дієва схема шахрайства усе ще спрацьовує на руку аферистам.

Зауважте, що таким повідомленням про проблеми у ваших рідних, які можна вирішити за допомогою «добродіїв», ні в якому разі не можна вірити. До того ж, слід пам’ятати, що залагоджувати такого роду неприємності за допомогою грошей – це злочин.

Поліцейські звертаються до жителів Житомирщини із застереженням:

- у разі, якщо вам повідомляють про затримання поліцією рідної людини, уточніть усі відомості, у тому числі й відділок, в якому знаходиться ваш родич. Після цього зателефонуйте самі до чергової частини поліції, з’ясуйте всі обставини та повідомте про вимагання грошей;

- спробуйте зв’язатись з людиною, про яку йдеться, або з кимось, хто може бути поруч – рідні, друзі, сусіди тощо;

- у разі візиту до вас додому поліцейських, вимагайте у них пред’явити службове посвідчення, перепитайте та запишіть прізвища та посади. Якщо візитери викликають у вас підозру, спілкуйтеся з ними у присутності рідних, сусідів чи знайомих;

- жодним чином не погоджуйтесь на умови незнайомців, особливо якщо вони вимагають терміново сплатити грошів за нібито звільнення рідної людини від відповідальності. Відразу повідомте на номер «102» - вас намагаються ошукати!

Розкажіть про заходи перестороги своїм батькам, рідним, сусідам та знайомим. Це допоможе вберегти їх від неприємностей та завадить ошуканцям продовжити свою злочинну діяльність.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up