Тільки за одну добу шахраї виманили у довірливих жителів Житомирщини 42 тисячі гривень

Тільки за одну добу шахраї виманили у довірливих жителів Житомирщини 42 тисячі гривень

Упродовж минулої доби поліцейські територіальних підрозділів області зареєстрували низку шахрайств, учинених  різними способами.

Громадяни втратили понад 42 тисяч гривень. Нині триває з’ясування всіх обставин та встановлення осіб, причетних до правопорушень, - інформує відділ комунікації поліції Житомирської області.

Увечері 3 вересня до Бердичівського відділу поліції звернувся 60-річний житель райцентру із повідомленням про втрату коштів з  банківського рахунку. За словами чоловіка, уранці на його мобільний зателефонував незнайомець, який назвався працівником служби безпеки банку. Співрозмовник повідомив про необхідність оновлення банківського рахунку, а для цього, мовляв, треба переказати всі кошти зі «старого» на «новий», реквізити якого і надав заявнику. Лише за кілька годин чоловік зрозумів, що переказав 17,6 тисяч гривень невідомо кому.

А 43-річна жителька Чуднівщини кілька днів тому отримала текстове повідомлення про нібито блокування її банківської картки. Згодом до жінки зателефонував «представник» фінансової установи та, під приводом розблокування, отримав від неї дані для доступу до рахунку. У результаті жінка втратила 14,9 тисяч гривень та звернулась до поліції.

Відео дня

Жителька м. Коростишева вирішила придбати квадроцикл. Для цього на одному з інтернет-сайтів оголошень знайшла привабливу пропозицію. Продавець назвався жителем м. Запоріжжя і навіть надіслав фото нібито свого паспорта, аби переконати жінку у чесності. Зрештою вона переказала на вказаний ним рахунок 8 тисяч гривень. Однак після того зв’язок з продавцем обірвався, та й оголошення з сайту щезло. Омріяної покупки жінка не дочекалась.

21-річна киянка повірила повідомленню в соціальній мережі від свого знайомого овручанина, який нібито попросив її на годину позичити гроші. Відтак вона переказала майже 2 тисячі гривень на вказаний ним рахунок. Лише згодом дізналася, що насправді хлопець з нею не зв’язувався і грошей не отримував. Попередньо, до сторінки хлопця отримали доступ сторонні особи та скористалися довірливістю його знайомої.

Нині у рамках розпочатих кримінальних проваджень за ст. 190 (Шахрайство) КК України поліцейські встановлюють осіб, причетних до вказаних злодіянь. Разом з тим правоохоронці закликають громадян бути обачними у фінансових питаннях.

Пам’ятайте, що конфіденційні відомості ваших банківських рахунків не можна повідомляти нікому, навіть працівникам фінансових установ. Вони не можуть запитувати у вас паролі входу до вашого електронного кабінету, пін-коди карток, CVV-коди тощо, особливо в телефонному режимі. Цю інформацію маєте знати тільки ви. Працівники банків не можуть просити вас вчинити якісь грошові перекази нібито для захисту ваших же коштів!

Намагайтеся не сплачувати наперед за товар, придбаний за допомогою мережі Інтернет. Скористайтеся послугами післяплати, або так званої «захищеної оплати», які пропонують транспортні компанії, торгівельні інтернет-майданчики та фінансові установи.

Спілкуючись у соціальних мережах пам’ятайте, що ваша інформація доступна іншим користувачам та може бути використана зі злочинною метою. Відтак уважно ставтеся до оприлюднення особистих даних, перевіряйте налаштування конфіденційності, користуйтеся кількома рівня захисту для запобігання «злому» вашої сторінки. Не надсилайте кошти на невідомі рахунки за першим же проханням про це у приватній переписці. Переконайтеся, що спілкуєтеся саме зі знайомою вам людиною та фінансова операція не викликає у вас підозри у нечесності.

Будьте уважними, не дайте себе ошукати і не дозволяйте пройдисвітам збагатитися вашим коштом!

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up