Сенсаційне інтерв’ю з «житомирським стрілком» Анатолієм Захаренком: «Вони намагалися мене вбити, а я тільки захищався!»

Сенсаційне інтерв’ю з «житомирським стрілком» Анатолієм Захаренком: «Вони намагалися мене вбити, а я тільки захищався!»

Несподівана сенсація у справі підозрюваного у вбивстві семи людей на Житомирщині Анатолія Захаренка, який в суді заявив про спробу його замовного вбивства, звинуватив ексадвокатів у непрофесіоналізмі та заявив, що суд робить все, щоб він не дожив до вироку.

Преамбула справи: у Богунському районному суді Житомира 23 та 24 листопада слухалася гучна справа «житомирського стрілка» Анатолія Захаренка. Його звинувачують у вбивстві з вогнепальної зброї сімох людей, які приїхали відпочити до нього на озеро у травні 2020 року. Серед загиблих – ветерани АТО та військові. За версією слідства, спочатку Захаренко вбив двох знайомих, які були поруч, потім убив ще шістьох, а одному вдалося втекти. Сам Захаренко заявив, що у нього виникла сварка із гостями і йому загрожували фізичною розправою. Експертизи, проведені у межах слідства, підтвердили, що на момент злочину він був тверезий. «Стрілок» упевнений, що того злощасного вечора нікого не хотів вбивати, а просто захищав себе, та іншого виходу, окрім як оборонятися і захищати своє життя зі зброєю в руках, у нього не було. Однак йому загрожує до 15 років позбавлення волі чи довічне ув'язнення. Після 1,5 року слідства Захаренко має стомлений, але, на перший погляд, цілком спокійний вигляд. 

На суді обвинувачений заявив, що у справі безліч нестиковок, на які суд та прокуратура не звертають уваги, і що слідство не зацікавлене у встановленні істини. Насправді про це постійно заявляють обидві сторони процесу, що взагалі викликає величезне здивування, адже адвокати з обох сторін щоразу наполягають на тому, що слідство сфальсифікувало низку доказів. Останнього разу адвокат потерпілих подав клопотання про виклик судово-медичного експерта, адже його експертний висновок містить багато незрозумілих та суперечливих стверджень. 

Відео дня

Наше видання вже повідомляло про хід судового розгляду справи, але 23 листопада після оголошення перерви журналістам вдалося отримати коментар від самого Анатолія Захаренка з його версією подій, що розгорталися того фатального дня біля ставка. Він одразу наголосив, що нікого не мав бажання вбивати, а тільки захищався, а також пояснив, чому відмовився від захисників після півтора року слідства.

Присутні звернули увагу на поганий стан здоров’я Анатолія Захаренка. Він ледь піднявся сходами на другий поверх, де розташована маленька зала судового засідання. Ше минулого року суд виносив ухвалу про надання можливості провести йому оперативне втручання на серці в умовах стаціонару Житомирської обласної лікарні, але прокурор так і не виконав цю ухвалу без будь-яких пояснень.

Увага! Маємо зазначити, що частину відповідей Анатолія Захаренка ми привели до норм літературної української мови, адже Анатолій Петрович через погане самопочуття часто відповідав на запитання не зовсім зрозуміло, мова постійно перестрибувала з одного питання на інше. Отже, щоб читачеві було більш зрозуміло, ми взяли на себе сміливість відкорегувати відповіді без будь-якого спотворення їхнього змісту.

Напередодні Захаренко відмовився від послуг попередніх адвокатів. Він заявив, що його колишні адвокати – Марина Шолодько та Ігор Черезов – неякісно вели його захист. Також Захаренко наголосив, що колишні захисники змусили його протягом півтора року мовчати і нічого не казати в суді. Про це він повідомив під час засідання Богунського районного суду Житомирської області щодо його справи: «Мені закривають рота. Мені не дають говорити, а я хочу розвіяти міфи. Мої адвокати протягом 1,5 року некоректно захищали мене. Мене переконали вони мовчати та нічого не говорити, це факт. Я не знаю, що на мене там у матеріалах написано. Мені сказали: підписуй і не затягуй суди. Чому? Вони мені пообіцяли, що все буде добре, але не дали можливості ознайомитися з матеріалами справи. А Черезов за півтора року на засіданнях був, може, 4-5 разів».

Захаренко зазначив, що за весь час йому дали прочитати лише одне звинувачення, та здивувався, чому слідство не дало оцінки його пораненню, яке він отримав під час конфлікту з відпочивальниками на озері: «Я почитав одне тільки звинувачення. У ньому немає, що мене поранили та що мені хотіли перерізати горло. А є лише одне навмисне вбивство. Мене ріжуть, вбивають, а потім мене звинувачують, що я вбив. Мені не давали мої захисники протягом півтора року можливості говорити. Ніхто не хоче почути правду».

Захаренко стверджує, що слідство не приділило уваги тому факту, що з місця події зникла зброя, з якої стріляли (до речі, ми вже звертали увагу на те, що про зникнення зброї заявляють обидві сторони процесу): «Чому ніхто не каже, що зникла зброя? Де вона? Крім того, ніхто не взяв до уваги результати експертизи про те, що я був тверезий». 

Також Анатолій Захаренко впевнено заявляє, що замовником тих подій, а саме спроби його вбивства, є колишній начальник Попільнянського відділення Нацполіції Руслан Мшанецький, який вимагав у нього хабаря та якого він «здав» правоохоронним органам. Крім того, обвинувачений повідомив суду, що його колишня державна адвокатка Шолодько шахрайським шляхом виманила в його сім'ї 8 тис. доларів: «Я хочу сказати про свого колишнього адвоката Марину Шолодько, яка, будучи моїм державним адвокатом, виманила в моєї родини 8 тис. доларів: спочатку – 5 тис., потім – 3 тис. доларів. Скажіть мені, як можна, будучи державним адвокатом, наживатися на моїй родині. Я вимагаю, щоб проти неї було порушено справу за вимагання. Викличте поліцію та передайте їм мою заяву».

На запитання журналістів, як все сталося, Анатолій Захаренко заявив, що не він почав стріляти першим. Крім того, він не став стріляти під час подій у Вадима Федюніна, який, за словами Анатолія, і є організатором і виконавцем замовлення від Руслана Мшанецького. Обвинувачений стверджує: «Перше він запитав: а що сталося? Я говорю: а ти в мене стріляв! Він каже: ні! Я говорю тоді: викликай поліцію і швидку, і пішов до своєї машини, де телефон лежав».

Журналісти: Тобто ви не збиралися його вбивати?

Анатолій Захаренко: Якщо у мене не було наміру вбивати, то він живий.

Журналісти: У чому ви визнаєте свою провину?

Анатолій Захаренко: Я визнаю свою провину лише в тому, що я по-людськи ставився до них, приймав як дорогих гостей, а вони мені відплатили добром ось цим, що вирішили вбити за вказівкою або як. Якщо я винен, перевищив свої повноваження, я готовий відповідати, і я не приховував відразу це.

Журналісти: Ви сказали про поганий стан здоров'я. Які шанси, що ви дочекаєтеся судового засідання?

Анатолій Захаренко: Якщо мені не нададуть (відповідне лікування, – авт.), я не знаю, скільки мені ще залишилося, може, я зараз приїду до в'язниці, і сьогодні мене не буде. Радість буде всім, я знаю, і закриється справа.

Журналісти: Як ви вважаєте, що зараз відбувається в суді?

Анатолій Захаренко: Повне беззаконня, суддя озвучує тільки одну сторону прокурора, ризики нічим не доводяться. Якщо я помру, мої родичі докопаються до правди і виправдають моє ім'я. Правда буде рано чи пізно.

Події під час судового засідання та після нього прокоментував новий адвокат Анатолія Захаренка Андрій Шкварко: «На разі коментувати судове засідання я не буду, хочу зазначити наступні моменти: дійсно сталася трагедія, також вивчаються матеріали справи. Там досить багато томів, багато матеріалів на електронних носіях, ми намагаємось вивчати ці матеріали, тому в подальшому, на мою думку, буде погоджена позиція захисту».

Журналісти: А як щодо заяви обвинуваченого?

Андрій Шкварко: Я заяву підтримую, оскільки якщо позиція Анатолія Петровича така, то ми підтримуємо його у всіх тих моментах, які дійсно заслуговують на увагу. Досить багато є питань, невідповідностей у документах, які відбувалися на досудовому розслідуванні, тому ми їх вивчаємо, в подальшому дамо їм здорову оцінку.

Від редакції. Наступне засідання по справі «житомирського стрілка» Анатолія Захаренка за розкладом повинно відбутися 3 грудня 2021 року. Наше видання обов’язково буде повідомляти читачів про подальший перебіг подій. 

Руслан Мороз, Олександра Сич

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up