Несподіваний поворот у справі «житомирського стрілка»

Несподіваний поворот у справі «житомирського стрілка»

Богунський районний суд Житомира 23 листопада 2021 року після тривалої перерви продовжив розгляд справи «житомирського стрілка» Анатолія Захаренка, якого звинувачують у вбивстві 7 людей 22 травня 2020 року.

Нагадуємо, що 21 травня 2020 року на хутір Краснянка з Києва приїхали вісім знайомих орендаря водойми. Серед них – колишні учасники ООС, військовослужбовці Нацгвардії і волонтери. Із Захаренком вони були в дружніх стосунках – спілкувалися більше десяти років. У ніч на 22 травня орендар водоймища розстріляв сімох з них, восьмому вдалося врятуватися.

Стрілянина сталася 22 травня 2020 року у селі Новоселиця Попільнянського району. Восьмеро киян, серед яких були військовослужбовці та ветерани АТО, приїхали на відпочинок. Після конфлікту з орендарем ставка Анатолієм Захаренком вижити вдалося лише одному. 

Сам Анатолій Захаренко, якого звинувачують у вбивстві, заявляє, що мусив захищатися. Потерпілі наполягають на версії підступного вбивства.

Відео дня

Минулого разу судове засідання було перенесено внаслідок хвороби одного з суддів суддівської колегії. Але 26 листопада 2021 року закінчується строк запобіжного заходу, який було обрано раніше. Тому багато журналістів чекали на початок судового засідання, яке затримувалося майже на дві години.

У маленькому залі зібралося багато люду. Крім потерпілих, яким і самим місця було мало, у маленьку кімнату, яку чомусь називають залом судових засідань, втиснулися ще майже десять журналістів, стільки ж адвокатів, представників з прокурором та секретар суду з помічником. На додаток ще 6-7 охоронців суду. Здавалося, що самим суддям місця вже не знайдеться, але їм вдалося якось протиснутися повз натовп і зайняти крісла на кафедрі. 

Обвинувачений Анатолій Захаренко

Несподіванки вже неодноразово траплялися під час розгляду цієї справи, але цього разу було особливо спекотно в сенсі виданої інформації. Склалося суб'єктивне враження, що судді чогось побоюються і не можуть прийняти рішення, тому постійно довго радяться і постійно дивляться на прокурора.

На початку засідання потерпілі заявили, що суд не може розпочатись, адже не з’явилися представники потерпілих. Зі свого боку підсудний заявив, що це тактика прокуратури – затягувати розгляд справи, щоб він внаслідок різкого погіршення стану здоров’я не дожив до вироку. Дійсно, Анатолій Захаренко вже заявляв через адвокатів про наявність в нього важкої хвороби, яка потребує термінової операції на серці. Минулого року суд виніс ухвалу про забезпечення медичної допомоги підсудному та поклав відповідальність за це на прокурора Валерія Сагадіна. Але минуло більше року, а медичну допомогу Захаренко так і не отримав. 

Прокурор подав клопотання щодо продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Але адвокат підсудного наголосив про те, що неможливо розглядати справу внаслідок того, що стороні захисту не було надано можливість ознайомитися з матеріалами справи. Крім того, захист звинуватив суд в тому, що частину матеріалів взагалі намагаються приховати від адвокатів, що є вже порушенням законодавства. Також звернули увагу суду на нелюдські умови перебування підсудного під вартою, які перетворилися на суцільне катування. 

Представник потерпілих заявив про необґрунтованість заперечення сторони захисту. Але після тривалої суперечки між сторонами процесу суд вирішив надати можливість ознайомитися з матеріалами справи та узгодити позицію адвокатів з думкою підсудного. Тож наступне засідання про продовження запобіжного заходу перенесено на 24 листопада. А саме судове засідання відбудеться 3 грудня 2021 року о 14:30.

Під час судового засідання відбулася незвичайна подія, адже ніколи раніше підсудний не спілкувався так безпосередньо з журналістами. Нам вдалося записати досить розгорнуте інтерв’ю з Анатолієм Захаренком, але за браком часу ми його пропонуємо читачам згодом. Наголошуємо лише, що заява Анатолія Захаренка під час суду дійсно носіть сенсаційний характер та змінює взагалі ставлення журналістів до цієї справи. Крім того, всі сторони знову заявили про певну фальсифікацію справи, подали клопотання щодо виклику судмедексперта внаслідок незрозумілих розбіжностей в експертних висновках.

Крім засідання, адвокат підсудного вчергове наголосив про термінову необхідність стаціонарного лікування та проведення операції на серці у Захаренка в зв’язку з гострою формою серцево-судинної недостатності. 

Повторюємо, що потерпілі зі свого боку заявляють про вимоги пожиттєвого терміну для Захаренка та відкидають будь-які сумніви в його невинності. 

Руслан Мороз

Читайте також:

Судові несподіванки: справа житомирського стрілка отримала новий поворот.

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up