Судові несподіванки: справа житомирського стрілка отримала новий поворот

Судові несподіванки: справа житомирського стрілка отримала новий поворот

Богунський районний суд Житомира 14 вересня 2021 року продовжив розгляд справи житомирського стрілка Анатолія Захаренка, якого звинувачують у вбивстві 7 людей 22 травня 2020 року.

Нагадуємо, що 21 травня 2020 року на ставку на хуторі Краснянка приїхали вісім знайомих орендаря водойми з Києва. Серед них – колишні учасники ООС, військовослужбовці Нацгвардії і волонтери. Із Захаренком вони були в дружніх стосунках – спілкувалися більше десяти років. У ніч на 22 травня орендар водоймища розстріляв сімох з них, восьмому вдалося врятуватися.

Сам Анатолій Захаренко, якого звинувачують у вбивстві, заявляє, що мусив захищатися. Потерпілі наполягають на версії підступного вбивства.

Відео дня

Минуле засідання звелося тільки до продовження запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. В зв’язку із хворобою суддів подальший розгляд було перенесено. Неодноразово на минулих засіданнях повідомлялося, що вже цього разу остаточно Феміда готується винести йому вердикт. Але цього не сталося ні минулого разу, ні сьогодні. 

Нагадаємо, що минулого разу прокурор відділення Житомирської обласної прокуратури Валерій Сагадін стверджував про початок дебатів: «Вважаю, що дебати будуть наступного засідання. Як ви чули на судовому засіданні, двоє потерпілих не змогли прибути. На разі ще не розглянуті клопотання, які будуть у сторін. Сторона обвинуваченого готова сьогодні дебютувати».

В зв’язку зі зміною головуючої судді буде продовжено розгляд справи ще приблизно на два-три засідання. Про це наголосив представник потерпілих. Ще однією несподіванкою став самовідвід адвокатки підсудного. Виявилося, що закон не дозволяє одночасно надавати послуги і представнику ланки вторинної безоплатної юридичної допомоги, і платному адвокату. Тож безоплатному адвокату цього разу довелося вимушено взяти самовідвід, щоб не порушувати норми закону.

Цього разу у зв’язку із захворюванням не зміг з’явитися на судове засідання один із потерпілих – саме той, що вижив, на показах якого тримається частково обвинувачення. 

Після всіх цих несподіванок суд вирішив, що подальший розгляд справи без присутності єдиного свідка буде порушувати права підсудного. Тож вирішили перенести розгляд на іншу дату. Але знову почалися непорозуміння. Представник потерпілих заявив, що на призначену дату він, як військовослужбовець, повинен бути на збірному пункті і вже має всі відповідні документи. Суд відмовився переносити дату розгляду. Правовий нонсенс вирішено було ліквідувати призначенням ще трьох додаткових дат засідань, що спричинило певне здивування в присутніх, – навіщо призначати наступну дату, якщо заздалегідь відомо, що судового засідання у вказаний час не відбудеться? Але наше правосуддя – річ дуже загадкова і непередбачувана. 

Після того, як сторони дійшли згоди щодо дати та часу проведення наступних засідань, головуюча суддя оголосила про закінчення сьогоднішнього засідання у справі. 

Журналістам вдалося поспілкуватися з родичами, які прийшли до зали суду в футболках із портретами загиблих. До речі, суддя повторно зауважила, що приходити в футболках з портретами до судової зали – це прояв певного тиску на суд. Тож наступного разу, щоб прийти до суду, потерпілим доведеться обрати іншій одяг. З цим самі потерпілі погодилися без сперечань. 

Після засідання представники потерпілих заявили, що процес затягується, але вони сподіваються, що до нового року все закінчиться і буде винесено справедливий вирок. Який саме? Вони вже неодноразово наголошували: їх влаштовує тільки пожиттєве ув’язнення для підсудного.

Адвокат підсудного заявив журналістам, що його підзахисний не заперечує свою провину саме у вбивстві. Він заперечує ту кваліфікацію, яка зазначена в обвинувальному акті. Зі слів адвоката, події розгорталися не зовсім за тим сценарієм, на якому наголошує слідство. Крім того, досить дивним є те, що потерпілі також заявили про часткову фальсифікацію доказів та неякісне слідство. За словами обох сторін, частину експертиз проведено з порушенням норм і вимог закону. 

Крім того, під час минулих судових засідань потерпілий-свідок заявляв багато разів, що деякі моменти не відповідають записаному в обвинувальному акті. Розбіжності між ствердженнями підсудного, свідченнями свідка, що вижив, та результатами слідства досить суттєві і вражають кожного присутнього на засіданнях суду.

Адвокат підсудного вчергове наголосив про термінову необхідність стаціонарного лікування Захаренка та проведення йому операції на серці у зв’язку з гострою формою серцево-судинної недостатності. За словами попередньої адвокатки, якщо Захаренку не буде зроблено найближчим часом операцію на серці, він може померти від серцевого нападу. Судді проігнорували це звернення та не розглядали взагалі можливість лікування підсудного.

Повторюємо, що потерпілі зі свого боку заявляють про вимоги пожиттєвого терміну для Захаренка та відкидають будь-які сумніви в його невинності. 

Наступні засідання відбудуться 27 вересня, 9 і 23 листопада, 3 грудня. Нагадуємо, що вже відомо про те, що засідання 27 вересня може не відбутися через відсутність представника потерпілих. 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up