Прокуратура Житомирщини вимагає усунути порушення, виявлені у територіальних підрозділах пробації

Прокуратура Житомирщини вимагає усунути порушення, виявлені у територіальних підрозділах пробації

Органами прокуратури Житомирщини забезпечено дієвий нагляд шляхом проведення регулярних перевірок за станом додержання працівниками територіальних підрозділів з питань пробації Житомирської області вимог Кримінально-виконавчого Кодексу України та Закону України «Про пробацію».

Зокрема, протягом квітня - травня цього року проведено перевірки, під час яких встановлено суттєві порушення вимог законодавства, які вимагають вжиття додаткових заходів реагування з метою їх усунення, - інформує прес-служба прокуратури Житомирської області.

Про це повідомив заступник прокурора області Віталій Мякішев.

Установлено, що унаслідок відсутності відомчих нормативно-правових документів Міністерства юстиції України територіальними підрозділами області тривалий час не здійснюється пенітенціарна пробація, не розробляються та не застосовуються пробаційні програми під час реалізації наглядової пробації, не ведеться облік осіб, які умовно-достроково звільнені від відбування покарання у виді позбавлення та обмеження волі, не здійснюється контроль за їх поведінкою.

Відео дня

«Прокурорськими перевірками також встановлено, що соціально-виховна робота із засудженими проводиться без індивідуальних планів. Фактично це унеможливлює оцінити ризики вчинення повторних кримінальних правопорушень, а також передбачити диференційований підхід під час надання консультативної, психологічної та інших видів допомоги, сприяння працевлаштуванню, залучення до навчання, участі у виховних заходах та соціально корисній діяльності», - навів конкретні порушення Віталій Мякішев.

Заступник прокурора області також додав, що в окремих випадках допускаються суттєві порушення вимог кримінально-виконавчого законодавства щодо повноти та якості складання досудових доповідей, виконання покарань у виді громадських, виправних робіт, штрафу, права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

За результатами перевірок, з  метою усунення виявлених порушень вимог законодавства, органами прокуратури внесено 16 документів реагування, а загалом з початку року - 22.

«Стан додержання законності у територіальних підрозділах з питань пробації області є важливим напрямом прокурорської діяльності, особливо у період проведення реформування, а тому перебуває на постійному контролі керівництва прокуратури області», - підсумував Віталій Мякішев.

Довідково: 

Закон України "Про пробацію" ухвалений Верховною Радою України у лютому 2015 року, введений в дію у серпні того ж року.  

Пробація - система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, і забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Метою пробації є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, попередження вчинення ними повторних кримінальних правопорушень і забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їх відповідальності.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Степан Карпачев

    Прокуратура Житомирщини підтримала новий прокурорський флешмоб #пустилипрокурор@упроб@цію)))) Скажіть мені будь ласка у якій країні прокурор по нагляду за дотриманням закону (!) може публічно демонструвати грубе НЕзнання законодавства, доступного і зрозумілого навіть пересічним громадянам. У публікації, що подається нижче, заступник прокурора Житомирської області зазначає про виявлені прокурорами суттєві порушення щодо повноти та якості складання досудових доповідей... Виявляється, що досудова доповідь повинна надавати суду інформацію, що характеризує обвинуваченого.... з точки зору прокуратури, яка... ПРАВИЛЬНО!... підтримує державне обвинуваченння! Оце тобі об"єктивна інформація і демократична позиція!!!! Як стверджує пан прокурор - це дуже важливо у період реформи)))) Просто чудова реформа)))) А ще прокуратура Житомирщини знайшла суттєві порушення при виконанні органами пробації покарання у виді штрафу, якого у Законі України "Про пробацію" і гадки немає, а у кримінально-виконавчому законі його виконання покладено на кримінально-виконавчу інспекцію, якої не існує з жовтня 2017 року. Але це дрібниці. От якби розумний пан прокурор відкрив пробації очі і розтлумачив коли саме починається диференційований підхід до надання усілякої пробаційної допомоги при виконанні покарання у виді штрафу - коли засуджений дістає з гаманця гроші, щоб заплатити штраф, чи коли він віддає їх касиру? Коли саме йому необхідна консультативна та психологічна допомога? Може прокуратура розкаже яким чином територіальні підрозділи пробації мусять розробляти пробаційні програми (як зазначено у публікації) якщо ця функція згідно постанови Кабінету Міністрів України №24-2018 покладена на Міністерство юстиції? Як пробацією може вестися облік умовно-достроково звільнених засуджених, якщо такої функції немає у законодавстві про пробацію, та й в іншому законодавстві теж? І ось "фінал-апофіоз" діяльності прокуратури - внесено аж 16 подань, де прокурори вимагають притягнути до відповідальності персонал пробації, при цьому вияляючи кричущу законодавчу неграмотність! Оце реалії нашого життя: паразитуюча структура, яка виправдовує своє існування кількістю покараних працівників. Але саме прикре, що не менше половини робочого часу практичних працівників пробації витрачається на написання пояснень і довідок для "розумних" прокурарорів, ЗАМІСТЬ ТОГО, ЩОБ ПРАЦЮВАТИ (!) Але такого зауваження, нажаль, у публікації немає. Якщо зробити статистичний зріз часу прокурорських перевірок, які фактично паралізують роботу не лише пробації, але й установ виконання покарань, то оце б людей здивувало! 100%! У свій час доходило до 150 днів на рік! Але мабуть є у нашої демократичної країни потреба у таких клоунах, які паразитують на чужій роботі як ракова пухлина в організмі! І, до речі, йдеться про структуру, якої згідно Конституції вже неповинно існувати... (P.S. не маю нічого щодо Віталія Мякішева, а спираюся виключно на текст публікації)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області 11:00 Житомирський музично-драматичний театр тимчасово йде у відпустку через брак фінансування 10:40 У Малині на пожежі загинула людина 10:22 Молодикам, які забили до смерті односельчанина на Чуднівщині, повідомили про підозру та обрали запобіжні заходи Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 10:00 Карколомна ДТП у Житомирі: на вулиці Параджанова кросовер зіткнувся з електроопорою 09:41 Втрати росіян: мінус 5 танків, 29 артсистем і 800 осіб 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 23 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі 17:52 У Житомирі та області потрібні донори крові всіх груп з негативним резус-фактором 17:32 Оновлено штрафи за неявку до ТЦК 17:00 Помірно тепло і з дощами: погода найближчих днів 16:37 Бердичівлянин віддав шахраям більше пів мільйона гривень за неіснуюче авто 16:20 Гуманітарний Хаб "Житомир" передав Сумщині 4 тонни необхідних медикаментів загальною вартістю 12 мільйонів грн photo_camera 16:00 Двох загиблих Героїв-житомирян провели в останню путь 15:41 У прикордонні Житомирської області не планують обмежувати перебування чоловіків призовного віку 15:23 У Житомирській області 10 закладів охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому мозковому інсульті 15:00 Житомирська громада передала військовим дрони Mavic 3 Pro та засіб РЕБ 14:40 Почуйте рятувальників – не паліть суху траву! 14:20 Житомирщина - у трійці областей з найбільшою кількістю земельних ділянок, набутих юридичними особами
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up