І знову в 90-і? Чому патрульні тероризують житомирських автомобілістів за 130-ю статтею?

І знову в 90-і? Чому патрульні тероризують житомирських автомобілістів за 130-ю статтею?

Опівночі в районі Малікова патрульна поліція їде за машиною потерпілого у двір, де безпідставно затримує його, підкидує наркотики та пропонує заплатити, щоб не оформлювати 130-ту. Можливо, вже чули про схожі ситуації?

Риторичне питання: чому поліцію більш бояться, ніж поважають? Аналізуючи останні події, дуже прикро визнавати те, що дійсно дореформувалися: сучасна поліція працює в рази гірше, ніж попередня міліція. 

Основою нашого матеріалу стала історія чоловіка, що звернувся до громадської організації «Громадська оборона» за правовою допомогою, ставши жертвою недобросовісних патрульних. 

Законодавчі зміни

17 березня 2021 року набрав чинності Закон України № 1231-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху».

Відео дня

Документ, прийнятий Верховною Радою на засіданні 16 лютого, вводить нові штрафи за порушення правил безпеки дорожнього руху, а також встановлює кримінальну відповідальність за порушення правил особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння.

Саме зміни до статті 130 КУпАП стали підґрунтям того, що поліцейські знову почали полювання не на правопорушників, а на пересічних громадян з метою отримання додаткових доходів.

Змінами до статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) «Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їхню увагу та швидкість реакції» вводиться відповідальність для водіїв у вигляді штрафу в розмірі 17 000 грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік. Для інших осіб – штраф 17 000 грн. За повторне вчинення таких порушень передбачено для водіїв штраф у розмірі 34 000 грн. Також можливе позбавлення права керування транспортними засобами на строк три роки та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого та адміністративний арешт на строк 10 діб із позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Сценарій для бойовика по-житомирськи

Випадок, про який ми зараз розповідаємо, стався 23 березня 2021 року. Зі слів потерпілого на ім’я Олександр, він біля свого будинку був зупинений працівниками патрульної поліції, які почали його витягати з автомобіля. Також проти нього був застосований газовий балончик та надягнуті кайданки. При проведенні поверхневого огляду, стверджує потерпілий, в нього витягли з кишені близько 1200 гривень. Після цього патрульні викликали понятих. Після обшуку автомобіля один з патрульних на ім’я Вадим сказав: «Ось зараз в тебе ще й «криміналочка» буде, так що шукай гроші». Після цього потерпілого відвезли до банкомату за адресою: вул. Перемоги, 99, де він зняв 3500 гривень і віддав їх патрульним. Потім Олександра привезли на службовому автомобілі додому, що було зафіксовано камерами відеоспостереження. При цьому в нього на всяк випадок забрали паспорт. Коли герой нашого оповідання трохи прийшов до тями, він звернувся до медичного закладу і документально зафіксував тілесні ушкодження. Зранку Олександр звернувся із зустрічною заявою до правоохоронців, після чого знайшов свій паспорт залишеним в багажнику власного автомобіля.

Вся ця історія нагадує сюжет якогось бойовика в стилі Голлівуду 90-х років, але, на жаль, це відбувалося в не дуже кіношному і трохи провінційному Житомирі саме цими днями. 

Представники ГО «Громадська оборона» спочатку вирішили перевірити все викладене вище і після збору певної інформації, документів, відео з камер відеоспостереження та бодікамер патрульних дійшли висновку, що все, про що розповідав хлопець, повністю підтверджується. Ба більше, під час збору інформації в досудовому порядку було отримано ще кілька доказів порушень діючого законодавства саме з боку працівників патрульної поліції Житомирської області. 

По-перше, на запит представників потерпілого патрульна поліція надала змонтоване відео, а не повний запис, як того потребує закон. Але навіть того змонтованого та нарізаного відео вистачило, щоб отримати шок від побаченого. Все виявилося ще гірше, ніж розповів потерпілий Олександр. Ціла вистава була розіграна патрульними. Ролі патрульних виконували працівники патрульної поліції Вадим Дякевич та Сергій Ворончук, а кишеньковими понятими виявилися двоє чоловіків на ім’я Микола та Іван. У зв’язку з тим, що патрульні мають статус представників влади і, напевно, в деякому розумінні є представниками закону, то ми можемо назвати їх. А ось понятим ще належить з’явитися до суду, тому ми не можемо розкривати їхні персональні дані і обмежимося тільки тим, що умовно зазначимо їхні імена. 

На ютуб-каналі ГО «Громадська оборона» є відео, на якому можна побачити, що проблискові маячки, які повинні бути постійно ввімкнутими, на момент інциденту вимкнуті. Їх увімкнули, коли потерпілий повертав вже на власне подвір’я. Потім знову на відео можна побачити, що потерпілий рухається на авто по подвір’ю, а за ним їде авто патрульних без будь-яких світлових сигналів. Після зупинки ми можемо побачити, як патрульні витягують Олександра з авто, потім один з патрульних набирає по телефону якийсь номер та говорить якомусь Миколі, щоб той під’їхав до них. Отже, патрульні викликають штатних понятих Миколу та Івана, які працюють у різних службах таксі. Після цього вистава продовжується. На відео розігрується сцена затримання правопорушника у присутності «випадкових» свідків. До того ж патрульні на камеру заявляють, що правопорушник не зупинявся на законні вимоги патрульних. Водночас ми бачили, що потерпілий сидів у власному авто, яке вже було припарковане біля будинку, і жодної вимоги зупинитися не могло бути внаслідок того, що авто вже було нерухоме. До того ж патрульні звинувачують потерпілого, що той перебуває в стані алкогольного сп’яніння. Насправді поняті просто розписалися в пустих бланках, зазначили свою участь у даних подіях і за кілька хвилин поїхали з місця події. Потім майже на сорок хвилин відеозапис з бодікамер патрульних зникає. Що коїться в цей час, ми можемо тільки припускати. Але коли приїхала наступна група, то Олександр лежав обличчям в асфальт. Звісно, патрульні стверджують, що йому так було зручніше очікувати. Але ми не можемо переконатися, що затримання було проведено відповідно до діючого законодавства. Не було чутно, щоб хтось згадував про права затриманого, в тому числі право на адвоката, щоб були зачитані взагалі чиїсь права. Все це повинно фіксуватися документально. Також не можна побачити, щоб потерпілому запропонували пройти дослідження на алкотестері або доставити його до спеціалізованого медичного закладу, де б можна було пройти аналіз на наявність алкоголю та наркотичних речовин в організмі. Жодна з цих вимог законодавства патрульними не була виконана, в чому ми можемо переконатися, передивившись відео, навіть заздалегідь процензуроване патрульною поліцією. Замість цього незрозуміло звідки патрульні «знаходять» якусь речовину, схожу на амфетамін. Звісно, після цього патрульні вже запропонували потерпілому вирішити все на місці.

Далі на камерах можна побачити, як патрульні відвозять Олександра до банкомату по вулиці Перемоги, 99 і після зняття ним грошей відвозять знову додому. Все це відбувається прямо під камерами відеоспостереження і чітко фіксується. Також вранці знову приїхали патрульні, вже інші, взяли в Олександра зустрічну заяву та поклали паспорт на авто потерпілого. Ці дії співробітників патрульної поліції взагалі неможливо прокоментувати. 

Ми отримали коментар від голови ГО «Громадська оборона» Максима Мелешка, який представляє в суді інтереси потерпілого: «Ми звернулися на даний час із запитами щодо надання нам повного запису з бодікамер патрульних. Також ми передаємо всі отримані докази до правоохоронних органів. Зараз готуються звернення до суду, заяви до поліції. Є побоювання, що слідчі органі будуть максимально затягувати розслідування, посилаючись на тривалі слідчі дії, але ми на отримання основних доказів витратили всього дві доби. Тож при бажанні на повне розслідування також було б витрачено всього кілька днів. До того ж отримання ухвали або рішення від слідчого судді займає за законом три доби. На даний час ми не отримали дані про обшук в автомобілі. Але ми отримали повне підтвердження, що всі ці матеріали підробляються, фальсифікуються патрульною поліцією. Є наявна змова з понятими. Отже, ми будемо намагатися довести в судовому порядку неправомірну вигоду від заволодіння чужими коштами та використання службового становища в особистих цілях».

Ми звернулися в інформаційному запиті за коментарем до керівництва Управління патрульної поліції в Житомирській області та отримали відповідь, в якій було зазначено: «Відповідно до абзацу 2 пункту 1 розділу 2 Порядку проведення службових розслідувань в НПУ, затвердженого наказом МВС № 893 від 07.11.2018, заяви засобів масової інформації про вчинення працівником поліції порушення, що мають ознаки дисциплінарного проступку, є підставою для призначення службового розслідування, де з урахуванням викладеного за публікацією в УПП в Житомирській області ДПП вирішено питання стосовно проведення службового розслідування.

Відповідно по даній події першочергово здійснено реєстрацію за телефоном скороченого номеру екстреного виклику поліції «102» від 23.03.3021 о 06.36, при цьому сама особа звернулася до Житомирського районного управління поліції ГУНП в Житомирській області з відповідною заявою, де відомості зареєстровані в ЖЄО № 14500 від 23.03.2021.

Також повідомляємо, що в УПП в Житомирській області ДПП щодо порушень з боку окремих працівників патрульної поліції протягом 2020 року зареєстровано 410 звернень, а з початку року та станом на 14.04.2021 зареєстровано 105 звернень».

Щодо позиції редакції щодо висвітлення цих подій, то ми наголошуємо, що повністю намагаємося дотримуватися принципів неупередженості при висвітленні події. Також ми надаємо змогу висловитися всім сторонам, зазначеним у матеріалі, і в подальшому також відкриті для спілкування заради донесення різних точок зору до нашого читача. Редакція газети «20 хвилин Житомир» у своїй діяльності дотримується етичних та інших журналістських стандартів. 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (12)
  • Меленівський Олександр

    Підари в пагонах.
  • Урі Урі

    Шиманський бере
  • Nikolai Azarov

    Валить по тихому мусоров,тогда пидоры задумаються, они не служат , а грабят мужиков за рулём
  • Дмитро Підвальний

    Мент і в Африці Мент.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up