Як вкрасти мільйон на неіснуючих спортивних майданчиках

Як вкрасти мільйон на неіснуючих спортивних майданчиках

Нікому не відома фірма «Перфект Білдінг» за фіктивними актами виконаних робіт отримала з бюджету Житомира 1 млн 700 тис. грн.

Далеко не в кожному з житомирських дворів знайдеш сучасний спортивний майданчик. У більшості випадків він або збудований в радянські часи і давно потребує капітального ремонту, або майданчика немає взагалі.

- Я мрію про сучасний спортивний майданчик. Майданчик, що ми маємо зараз, важко майданчиком назвати. Дітям немає де гратися, вони просто бігають довкола будинку, – скаржиться пані Анастасія.

Наприкінці минулого року сподівання багатьох мам мали надію здійснитися. Коштом міського бюджету запланували реконструювати три спортивних та один баскетбольний майданчик. Проте замість того, щоб дочекатись добросовісного виконання робіт, управління Житомирської міськради підписало документи і сплатило підряднику кошти за неіснуючі роботи.

Відео дня

П’ять мільйонів без конкурсу

Незадовго до нового року, 17 грудня, в системі Прозорро управління капітального будівництва міськради розмістило відразу чотири звіти про укладені договори на реконструкцію майданчиків. Сума першого договору на реконструкцію баскетбольного майданчика по вул. Бальзаківській перевищила 1 млн грн. На реконструкції спортивних майданчиків по вул. Покровській, Героїв Десантників та Короленка виділили по 1,324 млн грн.

Усі угоди підписані з однією і тією ж компанією – ТОВ «Перфект Білдінг». Тобто підряднику, який ніколи не брав участь в закупівлях, одночасно довірили виконати роботи на понад 5 млн грн.

Звідси логічно виникає питання: чому управління капітального будівництва уклало чотири договори з нікому не відомою та без необхідного досвіду фірмою? Певно, свою роль відіграли гарні відносини між власником ТОВ «Перфект Білдінг» Романом Романчуком та керівником управління – В’ячеславом Глазуновим. Інакше як пояснити те, що уже через дев’ять днів після укладеного договору управління капітального будівництва перерахувало 1,7 млн грн за частину виконаних робіт ТОВ «Перфект Білдінг»?

Така оперативність нас здивувала. Здивував і ще один факт: підрядник виконав частину робіт з реконструкції майданчиків взимку, коли земля промерзла і найважче виконати роботи. Дивує однакова сума, передбачена на реконструкцію трьох майданчиків, які знаходяться в різних районах Житомира та суттєво відрізняються за станом.

Із запитанням, чому управління капітального будівництва підписало чотири договори саме з ТОВ «Перфект Білдінг», телефонуємо безпосередньо керівнику управління В’ячеславу Глазунову.

  • Чому саме ця фірма? Важко сказати, мабуть, більше пропозицій не було. У нас є їхня документація, по якій вони проводили аналогічні види робіт. Ми все проаналізували, і їх було обрано, – відповідає керівник.

Окрім цього, В’ячеслав Глазунов запевняє, що ТОВ «Перфект Білдінг» неодноразово співпрацювало з управлінням. Можливо, пан Глазунов має на увазі участь фірми в останніх тендерах, перемогу за якими здобуло підприємство сім’ї Розенблат «Фаворит – ОПТ». Згідно із сайтом публічних закупівель, до укладених у грудні 2018 року угод «Перфект Білдінг» не брав участь у жодній закупівлі.

Мільйони за невиконані роботи

Ми вирішили на власні очі пересвідчитись у виконанні підрядником робіт та вирушили пошукати майданчики за зазначеними у договорі адресами. Побачене нас просто шокувало. Майданчики як були в жахливому стані, так і залишилися: іржаві труби, потріскана фарба, поламані лавочки. Місцеві жителі запевняють, що ніякі роботи найближчими роками не робилися. Звістка, що поряд з їхніми будинками розпочали споруджувати нові спортивні майданчики, за які міськрада вже сплатила кошти, їх просто шокувала.

Перший об’єкт, на який ми навідались, знаходиться по вул. Героїв Десантників. Там уже відповідно до актів виконаних робіт виконано частину робіт, а управління капітального будівництва уже перерахувало майже 400 тис. грн. Проте, замість будь-яких ознак реконструкції, ми побачили занедбаний майданчик, який не ремонтували десяток років. Спочатку ми засумнівалися, чи за вірною адресою знаходимося. Однак місцеві жителі підтвердили, що все вірно і це саме вказаний у договорі майданчик. Мешканці запевнили, що й чути не чули, що тут мають відбуватися якісь роботи з реконструкції майданчика.

Потім ми навідалися на вул. Покровську. Ситуація трішки краща за попередню: спортивний майданчик ще можна якось ідентифікувати. Однак іржаві труби та фарба, яка давно облущилася, виглядають жахливо. Місцеві матусі переживають за безпеку своїх дітей та забороняють там бавитися.

  • Нічого про реконструкцію не чула, ніякі роботи не проводяться. Неподалік є ще один дитячий майданчик, але його ремонтував ЖЕК, мабуть, 2 роки тому. З того часу більше ніхто нічого не робив, – розповідає пані Галина.

Наступні два майданчики по вул. Короленка та Бальзаківській мають аналогічний вигляд. Батьки скаржаться на непридатний стан майданчиків.

Привертає увагу і дивна логіка управління капітального будівництва. Замовник вирішив по вул. Бальзаківській замість спортивного збудувати баскетбольний майданчик, а по вул. Героїв Десантників навпаки – баскетбольний перетворити у спортивний.

Щоб довідатися, за які роботи перераховано ТОВ «Перфект Білдінг» кошти, відправляємо інформаційний запит управлінню капітального будівництва з проханням надати акти виконаних робіт. Всі наші припущення підтвердилися: на майданчиках зазначені в актах роботи не виконувались.

Запитуємо в начальника управління капітального будівництва:

- На якій підставі підписані дані акти та проведена оплата?

- Підставою, мені здається, був аванс. Дайте нам декілька хвилин, ми перевіримо. Зазвичай дається аванс, а якщо були проведені демонтажні роботи, то можемо закривати і актами, - зазначив В’ячеслав Глазунов.

Проте у платіжках зазначено не аванс, а саме акти виконаних робі, які нам надали в управлінні. Або В’ячеслав Володимирович хоче нас заплутати, або він не компетентний в питаннях, пов’язаних з реконструкцією майданчиків. Дивно й те, що пан Глазунов не відразу згадав про акти виконаних робіт, які сам підписував.

Після мого намагання пояснити начальнику управління, в чому конкретно полягає суть питання, наша телефонна розмова перервалася. Більше мені зв’язатися з паном В’ячеславом не вдалось.

Всі зібрані нами матеріали ми передали до обласного управління захисту економіки. Невдовзі порушена кримінальна справа про підробку документів і безпідставне витрачання бюджетних коштів змусить керівництво міста розібратися у даній ситуації.

Наталія Іжицька, Тарас Боросовський

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (3)
  • Володимир

    Глазонов це пішак, нехай пан Сухомлин надасть відповідь
  • Володимир Оснадчук

    Сергій Сухомлин це правда?
  • Serhij Yakimenko

    Маю надію, що завдяки таким журналістським розслідуванням у нас поліпшиться якість муніципальних закупівель, замовлень робіт і службовців. Прокуратурі варто було б перевірити цю інформацію і надати по ній звіт громаді міста.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up