Як поділили бюджет-2018 та який «шмат пирога» дістанеться фермерам?

Як поділили бюджет-2018 та який «шмат пирога» дістанеться фермерам?

Уряд заявив про зміну філософії розподілу коштів у наступному році. У працівників реформованих галузей – освіти та медицини – зростуть зарплати. Більше виділять на оборону та соціальну підтримку українців. А на що чекати в аграрній державі фермерам?

 

Як розпланували бюджет на 2018 рік

Уряд закладає ріст ВВП у 2018 році на 3%, інфляцію в 7%, а дефіцит бюджету 2,4% ВВП. Також Кабмін планує зростання доходів бюджету на 15% – більше 1 трлн грн. Уряд обіцяє не піднімати податки, а ріст відбуватиметься завдяки економічному зростанню.

Мінімальна заробітна плата зросте на 16,3% (до 3 723 грн). На соціальні видатки в проекті бюджету заплановано 122,7 млрд гривень. З них 55 млрд – на субсидії, 57,9 млрд на пільги малозабезпеченим сім’ям, а 2,7 млрд – на закупівлю домогосподарствами твердого палива.

Видатки на оборону уряд планує також збільшити до 5% ВВП, що становить 164,9 млрд грн. На 22% (до 60 млрд грн) збільшать витрати на Збройні Сили України. На 65,7% (до 16,4 млрд грн) – на закупівлю і модернізацію військової техніки. На 20% зростуть витрати на МВС, прикордонників та рятівників.

Відео дня

На дороги у 2018 році планується виділити 44 млрд грн. З них 4 млрд на будівництво магістралі «Львів – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Умань – Одеса – Миколаїв – Херсон» та 2 млрд на ремонт траси «Київ – Харків – Довжанський». За словами прем’єра, ремонт почнеться як тільки сприятимуть погодні умови.

На Фонд енергоефективності, який починають фінансувати міжнародні партнери, буде також виділено 800 млн грн з бюджету. 400 млн виділять на «теплі кредити».

Витрати держбюджету на дипломатію зростуть до 4,43 млрд грн.

На розвиток аграрного сектору уряд збирається виділити 7,3 млрд грн. Серед іншого в аграрному секторі уряд збирається запровадити нову програму розвитку невеликих фермерських господарств, на що буде виділено 1 млрд грн. 2 млрд грн з бюджету мають піти на дотації аграріям.

На програму 20% компенсації на техніку, що виробляється в Україні, заплановано виділити понад 5 млрд грн.

Ресурси місцевих бюджетів збільшаться на 32% – до 321,14 млрд грн. Місцеві доходи мають бути збільшені до 250,38 млрд грн, на 36%.

На освіту бюджет - 2018 передбачає виділення 217,5 млрд грн. У цю суму входить зростання заробітної плати для вчителів на 25%, 1 млрд буде виділено на модернізацію початкової школи, 54 млн виділять на створення національної електронної платформи для розміщення навчальної літератури, 504,5 млн грн – на інклюзивну освіту.

500 млн грн у 2018 році планують витратити на розвиток вітчизняного кінематографу. Скоріш за все, більшість грошей піде на Державне агентство України з питань кіно, яка виділяє гроші на зйомки українських фільмів.

На 23% зростуть витрати на науку в Україні. Якщо в бюджеті 2017 ця сума була на рівні 6,4 млрд грн, то в 2018 її планують збільшити на 1,5 млрд грн – до 7,9 млрд грн.

На охорону здоров’я витрати зростуть на 11,2 млрд грн – до 112,5 млрд грн. 1 млрд грн буде витрачено на розвиток сільської медицини.

Хто з аграріїв отримає державну підтримку у 2018 році

Андрій Забловський, керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України:

«У наступному році на підтримку аграрного сектору України держава планує виділити 7,3 млрд грн порівняно з 6,3 млрд грн у поточному році. Така сума, за словами прем’єр - міністра Володимира Гройсмана, передбачена у держбюджеті на наступний рік».

За словами експерта, збільшення фінансової підтримки на 1 млрд грн пов’язано із запуском нової програми підтримки малих фермерських господарств. При цьому 2 млрд грн дотацій у 2018 році буде спрямовано на підтримку рослинництва, 1 млрд грн виділять на програму 20% компенсації аграріям вартості вітчизняної сільгосптехніки. Також 2,3 млрд грн передбачено на нову програму державної підтримки розвитку тваринництва в Україні.

«Сьогоднішній механізм розподілу державної підтримки в Україні далекий від оптимальної моделі, – пояснює Андрій Забловський. – Досвід цього року показав, що зі значними збоями працює програма компенсації аграріям вартості придбання української сільгосптехніки, чимало було питань до механізму розподілу дотацій у першому півріччі цього року тощо.

Передбачається, що наступного року розподіл додаткового 1 млрд державної допомоги на розвиток малого фермерства будуть контролювати асоціації фермерів. Це буде серйозний тест на зрілість та інституційну спроможність галузевих асоціацій забезпечити прозорий та некорумпований процес розподілу дотацій для аграріїв».

Керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України зазначає, що після скасування спецрежиму по ПДВ для аграріїв, питання необхідного обсягу державної підтримки неодноразово обговорювалося різними експертами.

«Порівняно з ЄС, де державна допомога аграрному сектору складає майже 50% усього європейського бюджету, рівень підтримки в Україні залишається на досить низькому рівні. За таких обставин навіть 15-20 млрд грн (які є більш релевантними для вітчизняного аграрного сектору з огляду на поточні інвестиційні потреби), очевидно недостатньо для того, щоб він міг скласти конкуренцію ЄС, США, Канаді, Бразилії на світових ринках», – підсумував Андрій Забловський.

Матеріал підготовано у рамках співпраці з проектом «VoxConnector».

Дмитро Соколов

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Oleg Novikov

    Призначення державного бюджету на захист державних інтересів за кордоном та дипломатію в наступному році зростуть до 4,435 млрд грн. проти 4,042 млрд грн. в 2017 р. Читав тут https://budget2018.info/dyplomatiya.html

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:49 Тисячі пасок передали військовим на передову 17:26 Рятувальники відкачують воду із підтоплених приватних домоволодінь 17:00 Роботодавці можуть отримати понад 100 тисяч гривень для облаштування робочого місця одному з працівників 16:40 50-річному жителю Андрушівки повідомлено про підозру у вбивстві матері - подробиці справи Від читача 17:06 Розкажи бабусі про очищення судин 16:18 У Житомирі пограбували громадянина США: забрали 40 тисяч гривень 16:01 У Житомирі відбувся чемпіонат області з боротьби самбо 15:40 Мінсоцполітики оголосило фінальний у 2024 році відбір громад на участь у проєкті з формування життєстійкості 15:20 Житомирських десантників нагородив командувач Десантно-штурмових військ бригадний генерал Ігор Скибюк photo_camera 14:50 Біля Зарічан - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 14:40 За нічну зміну патрульні задокументували 10 фактів керування транспортними засобами з ознаками сп'яніння 14:21 Романівський «VIVAD» став чемпіоном відкритого міського турніру з футболу імені Миколи Сюсюри photo_camera 14:00 Житомирський обласний краєзнавчий музей запрошує на відкриття фотовиставки «Полк Азов — Янголи Маріуполя» 12:41 В Україні з 1 травня набувають чинності важливі зміни до правил дорожнього руху 12:20 В Андрушівці син зарубав мати, а рештки намагався спалити в печі. ВІДЕО play_circle_filled photo_camera 12:00 У Житомирі в перші дні травня буде по-літньому тепло 11:40 У ніч на 1 травня небо над Україною освітили блакитні спалахи: можливо, це був метеорит 11:20 Овруцькі рятувальники допомогли працівникам екстреної медичної допомоги транспортувати хвору людину до лікарні 11:00 Вже цього тижня змінюються правила для "обмежено придатних" 10:40 Пакунок малюка: як його отримати та що до нього входить? ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up