Ціна медреформи: за які медпослуги українцям доведеться платити

Ціна медреформи: за які медпослуги українцям доведеться платити

19 жовтня парламент прийняв медреформу, яка передбачає, що з часом частина медичних послуг для українців будуть офіційно платними, а частина – ні. Перші зміни в медицині українці відчують у 2018 році.

 

Як відбуватиметься перехід на нові правила та за які медпослуги українцям доведеться платити і коли – розповіла директор Програмної ініціативи  «Громадське Здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження» Вікторія Тимошевська.

Безкоштовними для пацієнта будуть вісім видів медичних послуг, які увійдуть до «гарантованого пакету», а саме послуги:

  • екстреної медичної допомоги;

    <

    Відео дня
    /li>
  • первинної медичної допомоги;

  • вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги;

  • третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;

  • паліативної медичної допомоги (допомога смертельно хворим та їх родичам);

  • медичної реабілітації;

  • медичної допомоги дітям до 16 років;

  • медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Перехід на нові правила оплати відбуватиметься поступово

«Капітаційний тариф (єдиний тариф у розрахунку на одного громадянина) на первинну меддопомогу вже в наступному році складе 370 грн на рік за працездатну особу 18-65 років, для осіб віком до 18 та після 65 грн років – 740 грн на обслуговування у сімейного лікаря. Тариф покриває консультації, основні аналізи, направлення до інших спеціалістів», – розповіла Вікторія Тимошевська.

Тарифи на спеціалізовану медичну допомогу (вторинний і третинний рівень) уряд має розраховувати до 2020-го року, з урахуванням напрацювань пілотного проекту з Національною Академією медичних наук України (НАМНУ).

Експеримент полягає у тому, що держава поступово відходить від фінансування Академії напряму, і починає закуповувати у її провідних наукових інститутів конкретні медичні послуги за визначеними тарифами.

Ці тарифи не для оплати пацієнтами

«Це будуть тарифи, за якими платитиме держава за кожен конкретний випадок захворювання або проведену процедуру Академії. Тому якщо навіть тариф буде високим, то це насправді добре – він реально відображатиме вартість процедури та дозволить уникнути випадків, коли пацієнтам кажуть, що держава за вас платить 100 грн за операцію, а неформально потрібно ще доплатити 3000 грн», – зазначила Вікторія Тимошевська.

З 2020-го року гарантований пакет медичних послуг буде визначатися щороку в процесі підготовки проекту держбюджету.

Частина медпослуг, вартість яких буде розрахована в рамках експерименту, можуть увійти до гарантованого пакету. Але будуть і послуги, які оплачуватиме пацієнт. Перелік послуг, які покриватиме держава, залежатиме від фінансових можливостей бюджету.

Алла Гетьман

Матеріал підготований у рамках співпраці з проектом «VoxConnector».

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up