Стипендії не для всіх: життя для студентів по-новому

Стипендії не для всіх: життя для студентів по-новому

Якщо раніше цілком можливо було отримати грошову підтримку від держави, не вберігши «заліковку» від трійки, то зараз стипендії надаються лише тим, хто має найкращі здобутки у навчанні. А також соціально незахищеній категорії.

 

Вже досить довго в нашій країні не могли визначитися з порядком виплати стипендій, сумами та іншими аспектами. Новації для студентів почалися після ухвалення в парламенті Закону №5130 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України». Він змінює окремі пункти Закону «Про вищу освіту» й запроваджує два види стипендій: академічні та соціальні. Згодом постановою №1050 від 28 грудня уряд затвердив новий Порядок призначення і виплати стипендій, де докладніше прописано новації.

Студенти скаржаться, що не завжди викладачі об’єктивно оцінюють їхні знання під час складання заліків та іспитів. Тож наскільки справедливими будуть бали в рейтингу? Для багатьох залишається запитанням і чи зможуть вони отримати нові стипендії.

 

Відео дня

Все вирішує рейтинг

 

Як і раніше, стипендії будуть розділятися на дві категорії: соціальні стипендії для пільговиків і академічні стипендії за навчальні досягнення, кількість одержувачів, яких тепер істотно скоротиться.

На академічну стипендію виділено у бюджеті 3,98 млрд грн (вузи Міністерства освіти та науки України), на стипендії студентам (курсантам) Міністерства оборони, МВС, МОЗ тощо у відповідних бюджетних програмах на підготовку кадрів; на соціальну стипендію (для всіх студентів вищих навчальних закладів) передбачено 992 млн грн в бюджеті Міністерства соціальної політики.

Кожний університет після сесії створить рейтинг для кожного курсу і спеціальності. Рейтинг визначатиме успішність за допомогою так званого «консолідованого показника успішності».

Ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан вважає, що рейтингове призначення стипендій буде добре для тих студентів, які дійсно добре навчаються, але не для тих, які зазвичай «закривають» сесію. Також академічні стипендії мають бути вищими за соціальні, щоб у студентів була мотивація до успішного навчання.

«Академічні стипендії з 1 січня 2017 року будуть призначатися згідно з рейтингом успішності, який складається на підставі навчальних досягнень студента впродовж останнього навчального семестру по кожному факультету, курсу, спеціальності. При цьому складова успішності в рейтингу становить не менш як 90% рейтингового бала, а процедура нарахування рейтингових балів визначається навчальним закладом. При цьому стипендії студентів, які займуть найвищі рейтингові позиції, збільшаться на 45%», – сказав він.

У 2016 році мінімальна стипендія становила 800-830 гривень. У 2017 році розмір мінімальної академічної стипендії в професійно-технічних навчальних закладах становить 415 грн, у закладах I-II рівня акредитації – 830 грн, у закладах III-IV рівня акредитації – 1100 грн.

За словами Олега Скидана, скорочення кількості студентів, які отримуватимуть стипендії, на якість освіти не вплине.

 

Підвищена стипендія: дискримінація чи справедливість?

 

У виші мають визначити ліміт стипендіатів – 40-45% від кількості студентів-бюджетників. Студенти, які навчаються за гостродефіцитними спеціальностями чи спеціалізаціями (у галузях знань: освіта, математичні, природничі, технічні науки), отримуватимуть 1400 гривень, підвищена стипендія становитиме 2360. У Міністерстві освіти і науки зазначають, що в такий спосіб планують знизити дефіцит студентів на цих спеціальностях.

Як наголосив заступник голови Правління Української асоціації студентів Олексій Проноза, підвищені стипендії на рівні 1400 грн отримають студенти 20 спеціальностей: середня освіта (математика, біологія, фізика, хімія, інформатика); спеціальна освіта; біологія; науки про Землю; фізика та астрономія; прикладна фізика та наноматеріали; математика; прикладна механіка; матеріалознавство; галузеве машинобудування; авіаційна та ракетно-космічна техніка; суднобудування; металургія, електроенергетика, електротехніка та електромеханіка; енергетичне машинобудування; атомна енергетика; теплоенергетика; гідроенергетика; гірнича справа; нафтогазова інженерія і технології.

 

Хто має право на соціальну стипендію в 2017 році?

 

З 1 січня держава матеріально підтримає окремі категорії студентів – вони отримуватимуть соціальні стипендії.

Виплата соціальних стипендій в Україні буде проводитися органами соціального захисту населення через вищі навчальні заклади на підставі відповідних документів.

Право на соціальні стипендії мають студенти (курсанти невійськових ВНЗ), які за результатами навчального семестру не мають академічної заборгованості, незадовільних результатів навчання, включені в рейтинг і належать до однієї з наступних категорій:

  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, особи, визнані учасниками бойових дій і їхні діти;
  • діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи, діти, один з батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту, діти, один з батьків яких загинув (пропав безвісти) в районі проведення АТО, бойових дій або збройних конфліктів;
  • діти шахтарів, чиї батьки мають необхідний стаж роботи або загинули в результаті нещасного випадку на виробництві, або стали інвалідами I або II групи.

Молоді, яка матиме право отримувати соціальну й академічну стипендії, нададуть одну на вибір. Щоб отримати соціальну стипендію, треба подати до вишу заяву та певні документи. Усіх отримувачів соціальних виплат поступово вноситимуть до Єдиного державного автоматизованого реєстру.

«Студентам, які отримують соціальні стипендії, новий закон пропонує обрати між академічною та соціальної стипендією в тому випадку, якщо вони зароблять академічну», – зауважив Олексій Проноза.

Також опинилися «за бортом» студенти з малозабезпечених сімей, діти-інваліди та інваліди I-III груп, а також студенти з дітьми. «Новими» соціальниками стали внутрішньо переміщені особи, учасники бойових дій та їхні діти, діти потерпілих в АТО та під час масових акцій громадянського протесту.

Важливо, що в новому році всім категоріям студентів, які претендують на соціальні стипендії, доведеться сформувати відповідний пакет документів та подати його до університету – це обов’язкова процедура як для «нових», так і для «старих» отримувачів соціальної стипендії.

Юлія Довбня

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up