Нафта подорожчала до максимуму з 2014-го року. Чого чекати в Україні

Нафта подорожчала до максимуму з 2014-го року. Чого чекати в Україні

У середу, 9 травня, ціна нафти марки Brent піднялася вище 77 дол. за барель вперше з 2014 року.

Також подорожчала техаська нафта WTI: її ціна склала $71,11. Станом на 10 травня тренд зберігся: вранці нафта Brent коштувала вже $77,66. Чим подорожчання нафти загрожує українцям, пояснює директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«Зростання цін на нафту відбувається на тлі новин про атаку американців на базу в Сирії. Це вплинуло і на Україну, оскільки ми на 80% залежимо від імпорту моторних палив. Таким чином, для нас підвищення світових цін на нафту буде означати підвищення цін на внутрішньому ринку», — розповів експерт.

Як зауважив Сергій Куюн, це підвищення може бути не особливо швидким, оскільки ціни мають певну інерцією, певний запас, який забезпечить затримку реакції на зростання вартості нафти.

Відео дня

На думку експерта, потрібно подивитися — якщо ситуація не зміниться протягом тижня, тоді можливий різкий стрибок. Яким він буде, поки сказати складно.

«В цілому що стосується цін, нам цікавіші ціни на нафтопродукти, ніж на чисту нафту, а у даній ситуації є й сприятливі моменти. Один з таких моментів — низький курс долара, адже курс долара для імпортера, яким ми є, — це головний чинник ціноутворення.

Наприклад, взимку підвищення цін на нафту співпало з девальвацією гривні, тому це було відчутно. Зараз же, незважаючи на те, що ціни на нафту ростуть, курс залишається стабільним. Будемо сподіватися, що така ситуація збережеться», — наголосив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

За словами експерта, немає лиха без добра: досвід останніх трьох років показує, що високі ціни на нафту — це не завжди шкідливо для нашої країни, а іноді навіть корисно. Україна — країна, орієнтована на експорт, і коли тримаються високі ціни на нафту, стають дорожчими продукти, які ми експортуємо, — хімія, метали, агропродукція. Відповідно при високих цінах на нафту українські експортери заробляють більше.

«Звичайно, зростання цін на нафту вплине на підвищення цін на паливо для споживачів, але поки це буде не дуже помітно. У найближчому майбутньому я не бачу підвищення серйознішого, ніж на гривню за літр. Що буде далі, нам ще належить дізнатися», — підсумував Сергій Куюн.

Ольга Сідлецька

Матеріал підготовано у рамках співпраці з проектом«VoxConnector»

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням 11:00 За участю прокурорів Бердичівської окружної прокуратури на потреби ЗСУ передано боєприпаси, вилучені у межах кримінального провадження 10:41 У Житомирі викрили мережу підпільних казино з десятками мільйонів прибутку photo_camera 10:20 Житомирська ОВА відреагувала на ситуацію з фінансуванням театрів 10:00 Знову перенесли судове засідання по справі Романа Кучера 09:41 ЗСУ ліквідували ще 880 окупантів 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 24 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 24 квітня: все про цей день, прикмети, іменини і погода у Житомирі 18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up