Протягом останніх місяців українці, м’яко кажучи, шоковані рівнем цін на м’ясо та молочну продукцію. Радують хіба що ціни на сезонні овочі та фрукти, однак і тут не варто радіти – експерти попереджають, що це ненадовго.
Як зазначив у дописі на офіційній сторінці у Facebook Генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, усі статистичні викладки показують, що українці витрачають на їжу більше 50% доходів. Друга найбільша стаття витрат – комунальні послуги.
«Основу нашого раціону складає хліб, овочі, молочні продукти, крупи, макарони, курячі яйця та м’ясо у свята. Хліб за рік подорожчав на 17-19%, овочі – від 47 до 115%, молочні продукти – від 31 до 37%, яйця на 18%, м'ясо – від 31 до 44%. Тобто зростання номінальних доходів у 37% практично все компенсувалось зростанням цін», – пише Олексій Дорошенко.
За його словами, протягом останнього року подорожчали 22 з 23 позицій у списку соціальних продуктів харчування, а це майже 96% від загального, причому їх подорожчання значно більше за рівень інфляції, який становив у 2016 році 12,4%.
«Усі види м’яса стали дорожчими більш ніж на 30%: яловичина – на 31%, курятина – на 34%, а свинина – на 44%. Якщо ж брати овочі, то тут подорожчання сягає від 47 до 115%, молочних продуктів – від 31 до 37%, цукру – 20%».
Як зазначає експерт, абсолютним лідером з подорожчання можна вважати молочну продукцію та м’ясо. «Соціальний» білий хліб подорожчав на 1,8 грн, і середня його ціна становить 12,2 грн, а чорний додав 1,9 грн і коштує 12 грн за кілограм.
«У порівнянні з минулим роком відбулось суттєве подорожчання капусти – більш ніж в два рази, або на 3,2 грн та моркви – майже в два рази, або на 4 грн. Тільки гречка в порівнянні з минулим роком просіла в ціні на 8,2 грн, відповідно тепер вона по 24,3 грн за кг», – констатує Олексій Дорошенко.
Згідно з даними Головного управління статистики в Житомирській області, у регіоні за останній час ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,8%.
«Зокрема, сало, м’ясо курей, свинина подорожчали від 6,8% до 12,8%, фруктові соки, макаронні вироби, мінеральні води, морозиво, рис, мед, яловичина – від 1,0% до 3,8%. Водночас, яйця подешевшали на 20,4%, кисломолочна продукція, чай, шоколад, борошно і крупи – від 1,0% до 3,0%”, – йдеться у повідомленні. Також знизились ціни на овочі загалом на 5,5%, в основному, через здешевшання овочів, вирощених з насіння, на 19,1%, картоплі – на 15,7%. На фрукти відбулося зниження цін у цілому на 1,8%, у тому числі банани – на 20,1%, кісточкові – на 16,3%.
Однак Генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко анонсує здорожчання овочів уже найближчим часом. Це зумовлено разючою різницею цін на огірки й томати в Україні та в сусідніх країнах.
«Так, ціна на огірки у гіпермаркеті України 10 грн за кілограм, а найнижча на сусідніх ринках у Румунії – 24 грн за той же кілограм. У Польщі огірки можна придбати за 28,6 грн, Угорщині – 38,6 грн, Естонії – 38,7 грн, а Литві аж по 42 грн. Що стосується томатів, то ціна в Україні також найнижча – 15 грн за кілограм. В Туреччині, для якої томати є стратегічним товаром і заради яких країна може вести торгівельні війни, вартість складає 18,4 грн», – порівнює Олексій Дорошенко. За його словами, однією з причин цього є те, що в Україні врожай вирощують на відкритому ґрунті, тому збір припиняють в умовах поганої погоди, що одразу «штовхає» ціни вгору. У той же час в ЄС та Туреччині все, що можна, вирощують у теплиці.
«Декілька сотень гектарів теплиць можуть перетворити Україну на експортера пізньої та ранньої продукції, замість великого імпортера. І ще треба додати відсутність достатньої кількості сховищ для врожаю. Тому спокій і передбачуваність нам може лише тільки наснитися. В залежності від погоди, але скоріше за все з листопада, наших огірків та томатів вже не стане, тому будемо їсти імпортні»,– підсумував Олексій Дорошенко.
Дмитро Соколов
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 11 від 20 березня 2024
Читати номер