Без грошей, але з трансляціями: сімейні тендери управління молоді Житомира

Без грошей, але з трансляціями: сімейні тендери управління молоді Житомира

При нестачі коштів на спорт начальниця управління на 150 тисяч замовляє онлайн-трансляції у спільника свого чоловіка.

Щоб досягнути успіху, треба багато працювати. Це – прописна істина. Проте такий шлях обирають далеко не всі. Особливо ті, котрі через наближеність до владних кабінетів з легкістю отримують бюджетні кошти. Попри їх нестачу навіть на зарплатню для медиків та вчителів.

 

Молодіжні пріоритети

Відео дня

Всеохоплююча та всеосяжна підтримка молоді у Житомирі, якою полюбляє вихвалятися керівництво міста, останнім часом звелася практично до мінімуму. Через карантин регулярні заняття не проводяться, гуртки здебільшого закриті з переведенням занять в онлайн. У цілому світі внаслідок пандемії відбувся масовий спад економіки, зросло безробіття, занепали галузі промисловості, транспорт, культура, мистецтво та туризм.

Довелося різко скоротити витрати, запровадивши тотальну економію. Такі ж кроки озвучили у Житомирській міській раді, запевнивши, що контролюватимуть кожну бюджетну копійку.

Однак на противагу обіцянкам чиновників гроші з бюджету продовжують виділяти на досить сумнівних умовах. Яскравим прикладом є управління у справах сім’ї, молоді та спорту. Минулоріч ми писали, як у розпал коронавірусу управління підписало угоду на купівлю медалей та нагород на рекордні 454 тис. 860 грн. Тендер розіграли між собою зять та матір колишньої працівниці Житомирської міської ради. Після нашої публікації та звернення до Держаудитслужби закупівлю скасували.

Та відмовлятися від подібної практики управління молоді, схоже, не збирається. На зміну списуванню грошей на нагороди прийшла стаття щодо надання послуг з відеотрансляції заходів у мережі «Інтернет».

Спрощену закупівлю управління оголосило 11 березня 2021 року. На відеотрансляцію 15 заходів запланували витратити 150 тис. грн. Водночас чіткий їхній перелік відсутній, хоча всі вони, як вказано у тендерній документації, є індивідуальними. Технічні характеристики для забезпечення заходів також можуть варіюватися залежно від технічного завдання замовника. Іншими словами, що, де та як буде транслюватися, для управління – суцільна загадка.

Заявки на участь у тендері подали 3 учасники. Найвищу цінову пропозицію подала рекламна агенція «Житомир інфо» з максимальною ціною у 150 тис. грн. Решта – двоє підприємців Ігор Косташ та Сергій Кобилко – запропонували відповідно 146 тис. 160 грн та 144 тис. 480 грн.

Під час торгів ціну декілька разів знижували. У підсумку найнижчу ціну у 126 тис. 900 грн запропонував ФОП Сергій Кобилко, обійшовши РА «Житомир інфо» лише на 100 грн.

Згодом, 6 квітня, керівниця управління поставила свій підпис під угодою.

 

Родинні зв’язки

Участь обох учасників не випадкова. РА «Житомир інфо» належить однойменний сайт та портал «Спортивний Житомир». Редактором останнього є Сергій Кобилко, приховуючи своє справжнє прізвище під псевдонімом Сергія Роздума.

На сайті наводиться інформація, що з 2016 року сайт входить в структуру «Житомир.Інфо».

На підтвердження знаходимо договір з управлінням Житомирської міськради від 28 лютого 2020 року. За його умовами рекламна агенція взялася провести пряму трансляцію змагань на сайтах «Житомир.Інфо» та «Спортивний Житомир». Вартість угоди склала 28 тис. 900 грн.

За місяць, 10 квітня, з агенцією підписується новий договір. І знову за трансляцію змагань на сайтах «Житомир.Інфо» та «Спортивний Житомир» управління сплатить 28 тис. 900 грн. Тобто увесь час переможець торгів працював спільно зі своїм конкурентом.

В обмін на щедре фінансування з міського бюджету інтернет-сайт займається вихвалянням звершень міської ради та мера Житомира. Уникаючи відкритої критики або негативних фактів, статті публікуються з позитивного для посадовців боку.

Прикладом може слугувати інтерв’ю із заступницею мера Житомира Марією Місюровою, яке інтернет-сайт розкручував навіть через платну рекламу у фейсбуці. У статті чесна і безневинна чиновниця заперечує свою причетність до зловживань під час тендерних закупівель медичного обладнання.

Позначка реклами на матеріалі відсутня. Однак відбілювати репутацію чиновниці, сплативши близько 100 доларів США за платну рекламу на фейсбуці, не просто так. Марії Місюровій, як заступниці мера, напряму підзвітне та підпорядковується управління молоді. Всі погодження і контроль за витрачанням бюджетних коштів відбуваються за її згодою. А оскільки угоди у своїй більшості підписувалися без проведення відкритих торгів, від заступниці залежить й обрання виконавця робіт.

Тож не дивно, що управління Житомирської міської ради за переговорною процедурою регулярно укладають угоди саме з «Житомир.Інфо». Як свідчать дані системи публічних закупівель «Prozorro», лише за 2019 рік рекламна агенція на пару з «Ростмедіа.ТВ» освоїли 713 тис. грн.

Але це був докризовий рік, коли місто не змушене було направити велику частину коштів на боротьбу з коронавірусом та закупівлю необхідного медичного обладнання. Нині через нестачу грошей мер Житомира анонсував звільнення у підрозділах міськради.

- Цього року в нас не дуже велике фінансування у зв’язку з наслідками попереднього року, – зізналася начальниця управління у справах сім’ї, молоді та спорту Житомирської міськради Ірина Ковальчук.

Причину виділення у цьому році аж 150 тис. грн на відеотрансляцію очільниця управління пояснює зміною у законодавстві про закупівлі та вимогою міністерства.

- Виникла потреба транслювати заходи, оскільки глядачів на заходи не пускають, – пояснює Ірина Ковальчук.

Ірина Ковальчук разом з переможцем торгів Сергієм Кобилко. Фото: фейсбук сторінка Ірини Ковальчук

Водночас трансляція виконується на фейсбук-сторінку, оскільки власний ютуб-канал в управлінні відсутній. Чому жива трансляція спортивних подій ведеться через канал переможця тендерів, а не ютуб-канал міськради, керівниця не пояснила. До речі, прямі трансляції засідань міськради та виконкому можна переглянути на офіційній сторінці без жодних додаткових закупівель та витрат бюджетних коштів.

Інша справа, що для переможця тендеру наявність унікального відеоконтенту дасть можливість додатково заробляти на переглядах та зробить канал більш популярним.

Переможець торгів свій ютуб-канал назвав «Спортивний UA». За цією назвою майже відразу знаходимо й декілька публікацій у фейсбуці. На одній з них чоловік очільниці управління молоді Ілля Грицанюк позначає Сергія Кобилка (Роздума).

 - Дивимось та ще й транслюємо в Європу! Цікава і динамічна гра! А щоб не реєструватись – шукай Спортивний UA в ютубі. – закликає він.

Схоже, Ілля Грицанюк не лише спільно веде трансляцію спортивних подій, а й не менше за переможця торгів зацікавлений у розкрутці ютуб-каналу.

Ілля Грицанюк та керівниця управляння молоді Ірина Ковальчук. Фото: фейсбук сторінка Ірини Ковальчук


І можна вважати, що мова йде не про певну тимчасову роботу, а на про повноцінне партнерство. Доказом цього є інше фото, де Сергій Кобилко позначає Іллю Грицанюка на відкритті відеостудії. Будівля, де вона розміщена, перебуває в користуванні ТОВ «Місцеві», співвласником якої є Ілля Грицанюк. Інше приміщення товариство здало Сергію Кобилку під кав’ярню. Себто зв’язки більш ніж тісні.

Навіть у трансляціях в інших містах – усюди вони разом. У грудні 2020 року ТРЦ «Магніти України» підписало угоду з ФОП Сергій Кобилко на послуги відеотрансляції круглого столу у Полтаві. Виконаний договір слугував підтвердженням досвіду необхідного для підписання з управлінням договору. Та запитання про спільну роботу з Іллею Грицанюком знервувало переможця торгів

- Договір я подав як доказ того, що в мене є досвід виконання складних трансляцій і є обладнання, є можливість їх робити. Імена людей, яких я залучав до обох трансляцій, це немає абсолютно ніякого відношення до даного тендеру, – переконує Сергій Кобилко.

Причина такої відмови криється у тому, що Ілля Грицанюк – це чоловік очільниці управління сім’ї, молоді та спорту Житомирської міської ради Ірини Ковальчук. Це їхній спільний з Сергієм Кобилком бізнес, який у певний момент почав розбудовуватися на бюджетних коштах. А оскільки готових сплачувати за послуги в області не надто багато, така потреба з’являється в управління молоді.

- У мене немає співробітників, в яких є дружини, що працюють в управлінні, абсолютно, – вперто заперечує в коментарі Сергій Кобилко.

Хоча неможливо повірити в те, що він не знає, на якій посаді працює дружина Іллі Грицанюка, роками співпрацюючи та тісно з нею спілкуючись.

Подібне заперечення очевидних речей, імовірніше, слугує ще одним доказом, наскільки цинічними стають люди у своїй жадобі до грошей. І саме ця жадібність є однією з причин нестачі найнеобхіднішого для людей, котрим зараз треба допомогти подолати цей складний для міста та усієї країни час.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Ігор Мазепа

    Найгіршим у цьому паскудстві є те, що найбільш впливові ЗМІ у Житомирі узурповані чиновницькою владою, позаяк журналісти, які там працюють, автоматично стали першою, а не четвертою владою. Звідси безкарність дерибану каси громади, відсутність реальної політичної критики,  практично втемну проведені вибори.
  • Николай Муж

    Где ДБР?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up