Звільнити не можна залишити: депутати «за» звільнення голови Служби автомобільних доріг Геннадія Савченка

Звільнити не можна залишити: депутати «за» звільнення голови Служби автомобільних доріг Геннадія Савченка

Депутати облради підтримали громадськість області і проголосували за те, щоб звернутися до вищих органів щодо звільнення голови САД області Геннадія Савченка. А причин більше, ніж досить.

У четвер, 26 липня, під час 17-ї сесії Житомирської обласної ради сьомого скликання мав виступити зі звітом очільник Служби автомобільних доріг Житомирської області Геннадій Савченко. Питання: «Інформація Служби автомобільних доріг у Житомирській області про хід виконання дорожніх робіт» знаходимо у переліку питань, що були винесені для розгляду на сесії і розміщені на офіційному сайті Житомирської обласної ради. Крім того, про те, що керівник САД області має відзвітуватися про виконання робіт на дорогах області, повідомлялося 31 травня під час 16-ї сесії облради. Погодьтесь, часу підготуватися було більш ніж вдосталь.

Проте Геннадій Савченко 26 липня на сесію не з'явився. Стало відомо, що він пішов на 5 днів у відпустку. Інакше як спланованою акцією такі дії не назвеш.

Жителі області, обурені станом доріг, неодноразово влаштовували акції протесту під адмінбудівлею САД. Їхні вимоги зводились до таких пунктів:

Відео дня
  • звільнити з займаної посади за незадовільні результати роботи начальника Служби автомобільних доріг в Житомирській області Савченка Геннадія Васильовича,

  • ініціювати створення робочої групи з залученням працівників правоохоронних органів стосовно розслідування діяльності САД у Житомирській області за останні 2 роки,

  • створити системні мобільні вагові комплекси, які будуть запобігати пошкодженню дорожнього полотна перевантаженим транспортом.

У зверненні депутатів Житомирської обласної ради до Міністерства інфраструктури України та до Державного агентства автомобільних доріг України сказано, що вони вкрай стурбовані ситуацією в області стосовно неналежного проведення ремонтних робіт на автомобільних дорогах загального користування державного значення.

«Ситуація із проведенням ремонтних робіт на дорогах державного значення, таких як М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський (через м. Вінницю), Н-03 Житомир – Чернівці, Н-02/М-06/ – Кременець – Біла Церква – Ржищів – Канів – Софіївка, Р-18 Житомир – Попільня – Сквира – Володарка – Ставище, Р-49 Васьковичі – Шепетівка, усіх територіальних дорогах є критичною, ліквідація ямковості не завершена, роботи із поточного середнього ремонту не розпочаті», – йдеться у зверненні депутатів облради.

І хоч Геннадій Савченко особисто не поінформував депутатів про хід виконання дорожніх робіт в області, його звіт розміщений на сайті облради і датований 10 липня поточного року.

«Враховуючи стан доріг державного значення, які майже всі потребують капітального ремонту, заходи по забезпеченню проїзду виконувалися виключно за рахунок експлуатаційного утримання», – зазначає Геннадій Савченко у своєму звіті, а потім перелічує дороги, які мають ямковість і скільки м кв. ліквідовано. Частина з вказаних очільником САД доріг потребує не тільки ліквідації ямковості, а й ремонту суцільних ділянок, а відповідно, і фінансування. «Загальний дефіцит коштів з експлуатаційного утримання становить 179,3 млн грн», – повідомляє Геннадій Савченко у своєму звіті. Крім того, керівник САД запевняє, що по 6 ділянках автодороги «Житомир –Чернівці» розкриття пропозицій відбулося 9 липня цього року, договори підряду планується укласти до кінця липня, а виконати роботи - у період серпень – жовтень.

Однією з причин, чому депутати облради проголосували за направлення звернення щодо звільнення начальника САД Житомирщини, є й те, що область, якщо не вжити термінових заходів, може втратити 300 млн грн на ремонт дороги «Житомир – Чернівці» у рамках митного експерименту.

«Також слід зазначити, що у 2018 році заплановано проведення поточного середнього ремонту окремих ділянок автомобільної дороги Н-03 Житомир – Чернівці, на яке передбачено фінансування у сумі понад 30000, тис. грн. Станом на сьогодні (26 липня 2018 р. – Ред.) договори на вищезгадані роботи по а/д Н-03 Житомир – Чернівці не укладені, що може призвести до перерозподілу фінансового ресурсу, передбаченого для проведення поточного середнього ремонту автомобільних доріг державного значення Житомирської області до інших областей, в яких вже укладені договори з підрядниками», – зазначається у тексті звернення.

Після закінчення сесії голова облради Володимир Ширма розповів журналістам про подальші кроки у вирішенні цього питання. «Ми прийняли звернення, зараз його опрацюють. Голові облради дається 5 днів на те, щоб його підписати. Я його підпишу і направлю на Службу доріг на Київ. Як уже зреагує відповідний центральний орган, ми не можемо цього передбачити. Але я думаю, що це дуже серйозний сигнал для них і для Служби доріг. Я дуже переживав, коли дороги передавали на обласну державну адміністрацію, яка не мала ні апарату, ні управління, нічого. Але на місцеві дороги, які передані зараз, проводяться тендери, ремонтуються дороги, і ми маємо можливість це контролювати. Але коли начальник Служби автомобільних доріг не реагує на обласну раду, коли ми проголосували про це на попередній сесії, і він знав про це», – наголосив Володимир Ширма.

Голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич теж прокоментував ситуацію, яка склалася: «Відверто кажучи, немає про що звітувати. Тендери на ремонти доріг, на які держава виділила кошти, не проведені на сьогоднішній день, ямкові ремонти на важливих для нас артеріях (М-21 Могилів-Подільський – Вінниця – Житомир – Виступовичі, Р-18 плюс Н-02 – Н-03) ямкові ремонти сьогодні повністю не проведені і не завершені. Зрозуміло, що це викликає масу обурення не тільки в залі, а й серед населення області. Я думаю, що тому, що не було що сказати депутатам, керівник Служби автомобільних доріг вирішив піти у відпустку».

Крім того, губернатор зазначив, що хотів би, щоб на цій посаді працював хтось з мешканців області: «Чесно кажучи, мені варяги на такій відповідальній посаді вже набридли. Для області хотілося б мати не варяга, а людину свою, яка живе на території області, яка кожного дня цими дорогами їздить, яка вболіває за це».

Чи дослухаються вищі органи влади до думки голови облдержадміністрації, облади, а також громадськості області – побачимо згодом. А поки будемо їздити тими дорогами, які є, час від часу згадуючи дорожників «незлим тихим словом».

Ольга Сідлецька

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up