Як депутати міськради при продажу землі «Епіцентру» зменшили її вартість з 41 млн до 6 млн гривень

Як депутати міськради при продажу землі «Епіцентру» зменшили її вартість з 41 млн до 6 млн гривень

Депутати Житомирської міської ради вирішили продати земельну ділянку під гіпермаркет «Епіцентр», зменшивши її вартість більш як у шість разів: з 41 млн до 6 млн гривень.

Зараз у кількох судах одночасно йдуть судові розгляди справ стосовно порушення з боку гіпермаркета «Епіцентр» прав громадян Житомира. І знову міська влада відсторонюється від зобов’язань відстоювати права містян.

Нагадуємо, минулого року гіпермаркет «Епіцентр» відкрився під час загального локдауну без погоджуючих документів.

На початку 2020 року, після скандалу з відкриттям під час карантину гіпермаркету «Епіцентр» у Житомирі, було проведено експертну грошову оцінку земельної ділянки за адресою: м. Житомир, шосе Київське, 4/2. Так, згідно з витягом з технічної документації від 21.05.2020 року за № 28-6-0,15-3491/183-20, земельна ділянка площею в 35017 кв. м була оцінена за базової вартості у 249,80 грн за 1 кв. м – у 41 076 943,72 грн. 

Відео дня

Це сталося перед укладанням договору оренди землі між Житомирською міською радою в особі міського голови Сергія Сухомлина та приватним акціонерним товариством «Нова лінія» в особі Дмитра Байдюка, яке відбулося 24 червня 2020 року. Договір, який укладено строком на п’ять років, передбачає внесення орендної плати в розмірі 1 232 308 гривень 31 копійка в рік. Нормативну грошову оцінку земельних ділянок у договорі зазначено в розмірі 41 076 943,72 грн станом на 21.05.2020 року.

На шістдесят восьмій сесії Житомирської міської ради 18 червня 2020 року громадкість міста змусила «Епіцентр» оплатити податки Житомиру в розмірі 9,5 млн грн за період незаконної роботи. До того представники громади міста неодноразово перекривали рух автотранспорту біля «Епіцентру».

У 2020 році на депутатській комісії, куди був запрошений представник «Епіцентру», в ході довгої розмови між ним, депутатами та мером було досягнуто позитивне рішення на користь міського бюджету. До того ж представникам міської влади було передано весь пакет документів щодо незаконної роботи «Епіцентру». Так, Держгеокадастр встановив факт самовільного зайняття земельної ділянки та наклав штраф у розмірі більше 500 тис. грн.

До розгляду цього питання на сесії міської ради керівництво «Епіцентр-К» не планувало сплачувати податки за рік будівництва та роботи. Як і не планувалося розслідувати та притягувати до відповідальності винних міською радою, депутатами, департаментом будівництва, Нацполіцією та іншими владними органами. 

16 червня 2020 року представники громадських організацій домоглися розгляду на сесії міськради питання відшкодування місту збитків незаконним будівництвом, роботою та несплатою податків «Епіцентром-К».

Тоді, після сесії міської ради у 2020 році, у соціальній мережі Facebook житомирський адвокат Роман Гуртовенко так прокоментував ці події: «Житомирська міська рада є розплідником беззаконня! На жаль, сьогодні я вкотре у цьому переконався. Сьогодні на черговій сесії розглядалося питання про затвердження проєкту землеустрою щодо виділення земельної ділянки «Епіцентру». Так, «Епіцентр» викупив майно, адже він отримав і право на виділення земельної ділянки. З цим ніхто не сперечається. Але «Епіцентр» без будь-яких дозвільних документів вивіз землю та побудував торговельний комплекс, порушуючи всі можливі закони. Цей комплекс є самочинно збудованим майном. Виділення землі відбувається не під придбане майно, а під самовільно збудоване. За такою логікою кожен підприємець повинен мати право зайняти абсолютно будь-яку земельну ділянку та побудувати на ньому нерухоме майно, а потім ходити всюди і розповідати, що він всесильний із грошима та може вирішити будь-яке питання. Сьогодні нахабно, в порушення регламенту та закону, депутати протягнули відповідне рішення і надали «Епіцентру» землю під незаконно збудоване майно. Причому перший раз рішення не було ухвалено, не вистачило одного голосу. Рішення прийнято з другої спроби при застосуванні дуже хитрої процедури: навмисно не було проголосоване по одному пункту із земельних питань, потім міський голова оголошує перерву, після перерви оголошується, що випадково забули проголосувати по одному із пункту питання, і це є підставою для повернення до відповідного питання і повторного голосування. А при другій спробі уже необхідна кількість голосів набралася (перерва не пройшла даремно). В той час, коли регламент міської ради чітко забороняє прийняти рішення вдруге з одного ж і того питання!». 

Вже 11 вересня 2020 року було підписано додаткову угоду № 181 до договору оренди землі по шосе Київському, 4/2 у м. Житомирі № 87 від 24.06.2020 року, в якій зазначалося: «Відповідно до рішення 70 сесії Житомирської міської ради сьомого скликання від 30.07.2020 року № 1974, мторони погодилися змінити договір оренди земельної ділянки», а саме «орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі, розмір якої становить 1 821 762,45 гривень в рік».

Після «чарівного обряду» у міській раді, напевно, із застосуванням бубнів, було проведено повторну експертну грошову оцінку земельної ділянки ТОВ «Перша земельна агенція», м. Бердичів, вул. Генерала Луппова, 14, кв. 31. І вже 1 березня 2021 року отримано висновок про те, що земельна ділянка, на якій розташований торговельний комплекс «Епіцентр», тієї самої площі, а саме 3,5017 га, та за тією ж адресою: м. Житомир, шосе Київське, 4/2, коштує 6 713 809,41 грн. Отже, за рік вартість однієї і тієї ж земельної ділянки зменшилася більш ніж у шість (!!!) разів. 

У поданому запиті до Житомирського міського голови Сергія Сухомлина з проханням надати копії експертних оцінок, відповідно до яких встановлювалися ціни для продажу, також зокрема зазначалося: «Влада Житомира продала ТОВ «Епіцентр-К» 3,5017 га землі за адресою: шосе Київське, 4/2. Рішення про продаж ділянки ухвалили на черговій сесії Житомирської міської ради 25 березня 2021 року. Вартість ділянки – 6 млн 713 тис. 809 грн 41 коп, тобто 191,73 грн. за 1 кв. метр. 

Відповідно до договору оренди землі № 87 від 24.06.2020 року нормативно-грошова оцінка цієї ділянки 41 076 943,72 грн, відповідно орендна плата 1 232 308,31 грн у рік. Додатковою угодою № 181 від 11.09.2020 року відповідно до рішення ЖМР від 30.07.2020 № 1974 орендна плата за цю ділянку становить 1 821 762,45 грн». 

 

Отже, виникає питання про нераціональність продажу та занижену ціну цієї ділянки. 

Ми звернулися із запитами до Житомирської міської ради та отримали витяги із звітів про експертну грошову оцінку земельних ділянок. Так, з отриманої інформації ми маємо в середньому наступні цифри: вартість 1 кв. м земельної ділянки в районі вул. Трипільської – 294,11 грн, вартість 1 кв. м земельної ділянки по вул. Вокзальній – 248,82 грн, вартість 1 кв. м земельної ділянки по вул. Лятошинського – 843,50 грн, вартість 1 кв. м земельної ділянки по вул. Домбровського – 385,09 грн, вартість 1 кв. м земельної ділянки за адресою: м. Житомир, шосе Київське, 4/2, яку збираються продати «Епіцентру», на момент продажу складає 191,73 грн, що нижче навіть за базову вартість земель населеного пункту, яка у Житомирі зазначена в 249,80 грн за 1 кв. м.

Ми звернулися за коментарем до житомирського адвоката Романа Гуртовенка. Він зазначив: «Орган місцевого самоврядування має діяти в інтересах громади, тому я вважаю, що міська рада незаконно почала опускати ціну і виставила стартову ціну на аукціон, яка була менша, ніж при оренді. Це очевидні ознаки маніпуляції, тобто формально міська рада діє за законом, дійсно є експертна оцінка земельної ділянки. Але звертаючи увагу на те, що ціна чомусь раптово зменшилася, можна допустити, що це зроблено спеціально. Чим ще можна пояснити, що суб’єкт оціночної діяльності змінив свою думку щодо ціни на цю ділянку?

У цьому разі громада повинна звернутися до правоохоронних органів, які мають порушити кримінальну справу відносно ймовірної змови посадових осіб щодо надання експертної оцінки земельної ділянки з метою зменшення її вартості, і в межах цієї справи встановити справжню вартість цієї ділянки. А у разі підтвердження цього припущення притягнути винних до відповідальності».

Таким чином, історія з гіпермаркетом «Епіцентр» так і не дійшла свого кінця, тому нам, напевно, доведеться ще не раз і не два почути неприємні новини від епіцентру житомирського безвладдя.

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up