Сосиски поза законом: хто наживається на здоров`ї наших дітей

Сосиски поза законом: хто наживається на здоров`ї наших дітей

З 1 січня почав діяти санітарний регламент, покликаний забезпечити в школах та дитсадках здорове харчування. Проте деякі навчальні заклади та управління освіти продовжують закуповувати виключені з меню ковбасні вироби.

Міністерство охорони здоров’я затвердило регламент у вересні минулого року. У ньому серед іншого наводиться перелік заборонених до продажу у шкільних буфетах та шкільних автоматах продуктів харчування (чіпси, сухарики, попкорн, ковбаси, сосиски, копчена і солона риба, деякі солодощі та ін.). Встановлені також і групи обов’язкових для щоденного шкільного раціону продуктів (злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти) та організація харчування дітей з особливими потребами.

Заступниця директора департаменту освіти Житомирської ОТГ Світлана Ковтуненко підтвердила внесені в типове меню зміни у харчуванні дітей на основі уподобань та встановлених новим порядком обмежень.

- Ми протягом двох років проводили анкетування в школах та спілкувалися з батьками ще раніше, щоб дізнатися, які страви полюбляють їхні діти. На сьогодні є санітарний регламент, який чітко зазначає, якими продуктами мають харчуватися діти, – завірила посадовиця.

Відео дня
Заступниця директора департаменту освіти Житомирської ОТГ Світлана Ковтуненко

У шкільних їдальнях Житомира тепер рідше готують смажені страви, менше додають цукру та солі. Ковбасні вироби замінили на гуляш із курки та фрикадельки.

- Ми виключили звідти ковбасні вироби, замість них ми зробили в один тиждень фрикадельки з куркою, в інший – гуляш з курки. Це робиться не просто так, була контрольна проробка, змінено технологічний склад по всіх меню: зменшення кількості солі та жиру, якщо це можливо в даній технологічній правці, як говориться у санітарному меню, – додає Світлана Ковтуненко.

Однак запроваджених вимог дотримуються далеко не всі освітяни.
 

«Турбота» про обдарованих дітей

З початку року бюджетні установи та профільні управління провели близько 90 закупівель сосисок та ковбасних виробів на більш ніж 4,2 млн грн. І тільки два тендери з цього числа проведено за процедурою відкритих торгів. Мова йде про тендери управління освіти і науки виконавчого комітету Бердичівської міської ради на суму 788,5 тис. грн та Житомирського обласного ліцею Житомирської обласної ради на 541 948 грн.

Цікаво, що взяти участь в обидвох цих закупівлях вирішили одні й ті самі учасники: ФОП Андрій Якімець та ТОВ «Бердичівська ковбасна фабрика». Саме фабриці дістається замовлення на постачання 8300 кілограмів сосисок. Запропонувавши продукцію на 10 тис. грн дешевше за конкурента, Бердичівська ковбасна фабрика перемагає з пропозицією в 738 тис. 700 грн.

Очевидно, що за наявності позитивного відгуку від організатора торгів та за відсутності в іншого учасника повного комплекту поданих документів результат торгів був прогнозованим. До того ж деякі із документів, завантажених конкурентом ФОП Андрій Якімець, зокрема довідки та додатки, переглянути неможливо, оскільки файл не читається. Зі свого боку це може свідчити про відсутність реальних намірів у підприємця отримати замовлення. Імовірніше, його роль полягала у забезпеченні необхідної кількості пропозицій, що давало змогу провести торги.

Стосовно обґрунтування потреби у закупівлі сосисок керівниця управління освіти та науки Бердичівської міськради завірила, що рішення приймали на основі отриманих роз’яснень:

В організованому Житомирським обласним ліцеєм тендері виграє вже ФОП Андрій Якімець. Підприємець погодився продати тонну варено-копченої ковбаси, стільки ж ковбаси «Лікарської» та по 800 кілограмів сардельок та сосисок за 421,2 тис. грн. Вся продукція повинна бути вищого сорту та відповідати вимогам ДСТУ (ГОСТ, ТУ). Цього разу Бердичівська ковбасна фабрика не готова була знижувати ціну, виставивши її на рівні 456 тис. грн.

Погодившись укласти договір з ФОП Андрій Якімець, тендерний комітет зовсім не звернув увагу, що встановлені ним же вимоги порушуються. Зокрема для підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів учасник мав, окрім відгуку та копій щонайменше 2-х угод на постачання продукції, додати документи, що підтверджують факт їхнього виконання.

Для договорів постачання таким документом є видаткові накладні, що підтверджують факт відвантаження продукції. ФОП Андрій Якімець надав дві угоди: одна – з Бердичівським госпіталем, а друга – з організатором торгів, Житомирським обласним ліцеєм. Проте в порушення вимог тендерної документації підтверджень про їхнє виконання не надав.

Інший учасник, Бердичівська ковбасна фабрика, взагалі надала договір, який за відгуком повністю не виконаний і не може підтверджувати наявність досвіду. Отже, в підсумку тендерний комітет мав би зазначити про наявність перелічених невідповідностей і надати час для їхнього усунення. В іншому разі – визнати торги такими, що не відбулися через невідповідність поданих учасниками документів. Однак цього ніхто не зробив.

Тендери районних управлінь освіти

Решту тендерів проведено за переговорною процедурою. Двічі намагаючись провести відкриті торги, відділ освіти Попільнянської селищної ради уклав договір за переговорною процедурою.

Постачати фарш, ковбасу, сосиски та сардельки в освітні заклади селища, як і рік тому, буде місцевий ФОП Денис Надводнюк. Загалом для освітніх закладів Попільні закуплять продукції на 471 тис. 150 грн. Правда, викликає питання, з чого виробник виготовляє сосиски та сардельки, котрі на 30% дешевші за змішаний фарш.

Аналогічно після відсутності достатньої кількості учасників та двічі відмінених торгів пряму угоду підписало управління освіти та спорту Брусилівської селищної ради. Договір на закупівлю 900 кілограмів сардельок та 1310 кілограмів сосисок загальною вартістю 234,5 тис. грн підписали з житомирським ТОВ «Т.В.К. Сервіс».

Управління освіти, молоді та спорту Радомишльської міськради закупило по 700 кілограмів сосисок та сардельок 1 сорту. Оскільки сума закупівлі становила 125 тис. грн, тобто менше мінімальної для проведення відкритих торгів, пряму угоду підписали з місцевою ФОП Людмилою Карпусь.

Закупитися сосисками вирішили в центрах соціальної підтримки дітей. КУ «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Сонячний дім» ЖОР підписала угоду з ФОП Ніна Павлюк на купівлю сосисок та м’ясних консерв на 49 тис. грн. Коростенський міський центр соціальної підтримки дітей у ПП «Продцентр-Плюс» за 32,5 тис  грн планує придбати 250 кілограмів ковбаси.

Відділ освіти Тетерівської сільської ради у лютому 2021 року з ФОП Тетяна Матвійчук підписав угоду на купівлю 150 кілограмів сосисок. Зважаючи, що вартість угоди склала 18 тис. грн, кожний кілограм ковбасних виробів обійшовся сільраді в 120 грн.

Багато навчальних закладів в області також укладають прямі угоди на закупівлю ковбас та сосисок для харчування у шкільних їдальнях. Одну з таких угод вдалося знайти й з вересівською школою, яка наразі входить до складу Житомирської ОТГ. Попри те, що школи та дитсадки Житомира внесли зміни в меню, у січні 2021 року школа з ФОП Ірина Опанасенко підписала договір на закупівлю 140 кілограмів сосисок на 15,2 тис. грн.

Щоб з’ясувати, наскільки подібні закупівлі відповідають вимогам оновленого санітарного регламенту, ми звернулися у Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

Схоже, деякі керівники навчальних закладів просто не бажають привести харчування в їдальнях до вимог законодавства, витрачаючи бюджетні кошти на заборонені харчові продукти, які, окрім набивання кишень певним ділкам, користі дітям не принесуть.

Тарас Боросовський

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:39 У цей вечір розквітнуть жоржини. Співачка Наталія Бучинська презентує нову концертну програму у Житомирі (Новини компаній) play_circle_filled photo_camera 11:19 Подружжя з Житомира організувало злочинну схему продажу гуманітарних автомобілів для ЗСУ photo_camera 11:10 Мистецтво розмови: як володіти англійською мовою впевнено та природно після курсів (Новини компаній) 11:01 У Народицькій ТГ виявлено самовільну порубку 11-ти дерев вільхи Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 10:40 Віталій Бунечко: Дякую усім, хто боронить нашу країну та унеможливлює просування окупантів photo_camera 10:21 Відкрито реєстрацію на весняну сесію Школи місцевого самоврядування 10:00 Житомир попрощався з двома Захисниками - "на щиті" повернулися Сергій Гончарук і Андрій Горобець 09:39 Ще 840 окупантів знищені на українській землі 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up