Операція «Провалля»: мешканців позбавляють приміщень та прибудинкової території

Операція «Провалля»: мешканців позбавляють приміщень та прибудинкової території

Вантажівка, яка провалилася під асфальт у центрі Житомира, показала, як роками нехтується безпека людей і відбувається збагачення на спільному майні. 

Нещодавно у Житомирі трапилася резонансна для усієї країни подія. У самому центрі міста, на Соборній площі, 20 червня посеред тротуару завалився під асфальт вантажний автомобіль. Відразу ж з’явилися повідомлення, що машина майже повністю провалилася через перевантаженість будівельними матеріалами. Під верхнім шаром асфальту мешканцям 12-поверхівки відкрилося раніше розрите під розширення підвальне приміщення пивної. Співвласник закладу поспішив завірити про швидке відновлення порушеного благоустрою.

- Підрядник за власний кошт найближчим часом все виправить, відновить і поставить стовпчики при в’їзді, щоб туди не заїжджали автомобілі, – завіряв у коментарі «Суспільному» Євген Яремчук.

Відео дня

Однак у жителів будинку залишався острах, наскільки поява величезного провалля вплине на фундамент багатоповерхівки, чи не виникнуть тріщини, що може призвести до її руйнації, та водночас звідки взагалі з’явилося в кафе додаткове технічне приміщення.

 

Політичне прикриття

Перш ніж дати відповіді на небезпідставні занепокоєння мешканців, слід повернутися на 15 років назад. Тодішнім мером Житомира була Віра Шелудченко. Сформуваши під себе команду і контролюючи більшість у міськраді, вона взялася за розподіл між наближеними об’єктів комунальної власності. Одним із ласих шматків був підвал на Соборній площі. Сховані від стороннього ока декілька сотень дорогоцінних квадратних метрів перебували на балансі комунального ВЖРЕП № 5. Оскільки з початку будівництва приміщення виконувало подвійну функцію складу та тимчасового сховища у разі надзвичайних ситуацій, вхід до нього розташовувався зсередини багатоповерхівки.

Орендувати у міста величезні площі без капітальної їхньої реконструкції та додаткового прорізання парадного входу не було сенсу. У 2006 році реєструють ТОВ «Клубні технології», якому невдовзі й передають в оренду комунальне майно. Вибір орендаря також був невипадковим: син Віри Шелудченко зустрічався з донькою засновника товариства Святослава Ошемьоткова. І заради «укріплення» родинних зв’язків між майбутніми сватами мер надає дозвіл на оренду та підтримку в отриманні усіх погоджень.

Використовувати приміщення під склади, як це зазначено в договорі, ніхто не планував. Так з’являється ідея створити пивний ресторан із власним виробництвом пива безпосередньо у багатоповерхівці.

Досить швидко погоджується проєкт реконструкції та під майбутній вхід відводиться частина комунальної землі. Окрім цього, у погодженні читаємо про необхідність забезпечити три виходи з приміщення закладу.

Окрім службового, який із самого початку існував, та парадного, слід було передбачити пожежний вихід. Оскільки приміщення підвальне, у разі небезпеки обов’язково має бути евакуаційний вихід, закладений проєктантами з протилежного до нового входу боку. У виданих товариству технічних умовах на проєктування чітко зазначено, що у залі слід передбачити щонайменше два евакуаційних виходи. При цьому висота усіх підвальних приміщень від підлоги до стелі не менш ніж 2,7 метра.

Ремонт завершили, і весною 2009 року виконком під головуванням Віри Шелудченко видав дозвіл на використання приміщень під кафе. Контроль за виконанням рішення поклали на тодішнього першого заступника Ігоря Гундича. Але пожежний вихід, прописаний в усіх документах, так і не збудували.

Навіть у нових актах обстеження приміщень кафе «Шульц» жодних зауважень щодо його відсутності немає. Отже, розміщена у підвалі пивоварня усі роки працювала, потенційно наражаючи на небезпеку численних своїх відвідувачів. І пожежники, які регулярно перевіряли (чи робили вигляд, що перевіряли) цей заклад, не могли не знати про це.

 

Незаконна приватизація

Щоб розібратися у причинах нещодавнього обвалу асфальту над приміщенням кафе, нам довелося звернутися до матеріалів архіву. Виявляється, перед реконструкцією Житомирський філіал «НДІпроектреконструкція» провів обстеження несучих конструкцій підвального приміщення. Під час визначення технічного стану експерти виявили, що стан стовпів та балок є незадовільним. Зокрема, окрім відшарування захисного бетону до оголеної арматури, виявили вертикальну тріщину до 5 мм. Стан покриття над підвалом також незадовільний. Через постійне підтоплення арматура у плитах та монолітних заробках заіржавіла, бетон місцями поздувався та повідколювався. В обстеженні йдеться і про наявне просідання асфальту довкола квітника над підвальним приміщенням і необхідність його упорядкування, яким зайнялися лише недавно.

Певно, роки нехтування вимогами архітекторів призвели до незворотніх процесів, результатом яких і став провал. До того ж місце, куди провалилася вантажівка, відсутнє на планах реконструкції. Його самовільно розрили у 2011 році, намагаючись до існуючого залу в підвалі добудувати ще один. Керував процесом будівництва Юрій Самборський, на той час депутат Партії регіонів.

Одночасно з підземним розширенням власники закладу над залами вирішили розмістити літній майданчик. Для цього взяли в оренду 2 сотки землі, змінивши цільове призначення із земель громадської забудови на землі торгівлі.

Якщо поглянути на карту, саме на цій території та провалився автомобіль. Себто міськрада без відома мешканців позбавила їх прибудинкової території.

- Щоб не повторювалися роботи із розширення підвалу або будівництво поруч із житловим будинком, яке може завдати шкоди несучим конструкціям будинку та унеможливити доступ екстрених служб, мешканці будинку будуть втмагати повернення цільового призначення земельної ділянки, яка розташована поруч із будинком, – відповіла управляюча ОСББ «Перемога!» Маріанна Табакаєва.

Разом з тим щодо землі, на якій звели вхід у кафе «Шульц», також змінили цільове призначення, орендувавши її до 2010 року у міста. Однак як тільки товариство зареєструвало право власності на усі приміщення за собою, договір став непотрібний. І останні 11 років заклад самовільно користується землею у центрі міста, не сплачуючи громаді жодної копійки.

Разом з тим приміщення, викуплені товариством без аукціону, належать до спільної власності усіх мешканців. Нині ОСББ подало заяву до суду на кафе та Житомирську міськраду. Спільні приміщення мешканців будинку, включно з колясочною, безпідставно оформили у власність міськради й згодом продали товариству.

До того ж увесь цей час підвал мав статус тимчасового укриття для мешканців будинку, включеного до переліку бомбосховищ.

- Зрозуміло, що у 2010 році, коли підвал, а тим більше бомбосховище, передавали у власність Шульца, ніхто про безпеку людей не думав. І тут явно порушено Цивільний кодекс України ст. 382, оскільки навіть на той час підвал був спільною сумісною власністю мешканців будинку, – стверджує в коментарі представниця ОСББ «Перемога!».

І таких прикладів позбавлення мешканців спільних приміщень досить багато. Однак небагато ОСББ, готових довести свої права в суді та повернути майно у власність об’єднання. Можливо, досвід будинку на Перемоги, 1 допоможе не лише відновити справедливість для мешканців, а й змусить усім задуматися, що халатність чиновників та зухвалість бізнесменів здатна призвести навіть до трагедії.

Тарас Боросовський

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

  •  
Коментарі (3)
  • Oleg Ran

    Всю жизнь там был паб "Шульц" и всем было пофиг. Как только поменялся хозяин, сразу принялись грязью обливать. Воняет продажничеством.
  • Олексій Герщук

    Господи, да усім похуй, ніхто нічого робити не буде, поки мешканці самі не почнуть цікавитися та діяти
  • Ігор Мазепа

    Дрібниця - на фоні інших, мільярдних оборудок чиновників.

keyboard_arrow_up