Онкодиспансер платитиме мільйони за послуги розташованого на його території томографу

Онкодиспансер платитиме мільйони за послуги розташованого на його території томографу

На початку 2020-го року онкодиспансер віддав власне приміщення під розміщення томографу приватній структурі. Через пів року, оголосивши тендер, цю ж фірму визнали переможцем торгів. Попри наявні порушення в поданих документах, онкодиспансер сплатить їй за послуги комп’ютерної томографії понад 6 млн 600 тис. грн.

З цього року після підписання угоди із Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на пакети надання медичних послуг для КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» (надалі – онкодиспансер) значно збільшили фінансування. Завдяки цьому, як стверджує директор медзакладу Ігор Сабадаш, пацієнти мають можливість отримувати обстеження та лікування безкоштовно.

 - Безкоштовно здійснюється клініко-діагностичне обстеження для стаціонарних хворих та обстеження на онкомаркери; 100% оплачується комп’ютерна томографія, гістологічне дослідження видалених біотканин та обстеження хворих на коронавірус, гепатит В, С, – розповів Ігор Сабадаш.

Однак власним томографом заклад не забезпечений. Попри виділення десятків мільйонів гривень на довгоочікувану реконструкцію приміщень лікарні, яку проводили ще й з численними порушеннями, про які газета «20 хвилин Житомир» неодноразово писала, на медичне обладнання коштів на передбачили. Водночас за умовами підписаної з НСЗУ угоди з державного бюджету на 100% компенсуються витрати з комп’ютерної томографії. Наприклад, придбавши новий надсучасний японський томограф AQUILION PRIME 160, заклад зміг би проводити динамічні об`ємні дослідження з низькою дозою опромінення, швидко і точно встановлюючи діагноз. Внаслідок можливості виконувати 160 зрізів за один оберт зростає роздільна здатність зображення, зменшується час дослідження, скорочуються витрати контрастної речовини та збільшується діагностична достовірність.
Саме такі переваги необхідні єдиній в області онкологічній лікарні, через яку щороку проходять тисячі пацієнтів з усіх куточків області. Вартість обладнання починається від 13 млн грн. За умови взяття у лізинг, тобто часткової оплати коштами від НСЗУ, за 2-3 роки медичний заклад з легкістю зміг би дозволити собі це обладнання. Однак замість того, щоб встановити власний томограф, онкодиспансер віддає придатне під його розміщення приміщення в оренду приватній структурі, яка невдовзі й виграє тендер на надання послуг з комп’ютерної томографії для медзакладу.
 

 Переможець без альтернативи

Відео дня

Примітно, що «співпраця» між ТОВ «Медичний Центр Асклепій плюс» (надалі – Асклепій) та онкодиспансером розпочалася ще на етапі планування отримання коштів з НСЗУ. Першу угоду на послуги обстеження методами комп’ютерної томографії заклад підписав 21 лютого цього року. Вартість закупівлі становила 100 тис. грн, і публічні торги не проводили, обравши саме Асклепій. Але суму, вказану в договорі за обстеження одного хворого, фіксують у договорі з Нацслужбою. Таким чином, суттєва сума в бюджеті закладу закладається під оплату послуг з обстеження. Наступного дня, 22 лютого, за наданого лікарнею погодження Житомирська обласна рада робить наступний крок – віддає Асклепію 124,7 кв. м онкодиспансеру для встановлення томографу. На нове обладнання приватна структура грошей пошкодувала, взявши наявний в неї 64-зрізовий томограф 2007 року випуску. Його перемістили з Житомирської міської лікарні № 2, де під нього у 2016 році виділили в оренду частину корпусу лікарні. Зауважимо, що тоді головним лікарем був нині вже покійний Віктор Павлусенко. Частка в Асклепії в той час, серед іншого, належала тестю головного лікаря. Розпоряджалася даною часткою Лариса Павлусенко, невістка головного лікаря, а нині – депутат Житомирської міської ОТГ. Після смерті Віктора Павлусенка у 2019 році співвласницею Асклепію стає його дружина Тетяна Поветкіна.

Після смерті головного лікаря Лікарні №2 частка в Асклепій перейшла його цивільній дружині (на фото)

Хоч основне місце її роботи вказано як лор-лікар лікарні № 2, володіє вона аж 5 медичними приватними структурами. Та повернемось до тендерів онкодиспансеру. У травні 2020 року лікарня оголошує закупівлю на 9,5 млн грн послуг комп’ютерної томографії. У тендері подають документи двоє учасників: Житомирська обласна лікарня і, звичайно ж, Асклепій. Проте торги не відбулися, бо обласна лікарня надала неповний пакет документів і на торги допустили менше двох тендерних пропозицій. У липні оголосили про повторний тендер, зменшивши суму закупівлі до 6 млн 625 тис. грн. На тендер з’явилися ті ж учасники, подавши цього разу повний пакет документів. Слід зауважити, що зазвичай замовник, оголошуючи тендер на таку значну суму, майже завжди включає вимогу про наявність необхідного досвіду. Але онкодиспансер, запланувавши витрати майже 7 мільйонів, такої вимоги не передбачив. При цьому, проводячи інші торги, цю вимогу включають і на набагато менших сумах. Наприклад, організовуючи закупівлю обслуговування програмного забезпечення вартістю 400 тис. грн або ж купуючи медичну апаратуру на 700 тис. грн.
         Під тендер спростили вимоги, схоже розуміючи, що обласній лікарні, яка спершу не спромоглася надати весь пакет документів, досвід надання послуг з комп’ютерної томографії офіційно підтвердити навряд чи вдасться. Транспортувати пацієнтів далі ніж за 100 метрів від онколікарні ніхто б не погодився. Відповідно потенційних учасників торгів могло бути лише двоє. У підсумку 31 серпня, коли проводилися торги, перемогу здобув Асклепій, запропонувавши на 15 тис. грн дешевшу від обласної лікарні пропозицію. Аукціон проводився у три етапи, і жодного разу обласна лікарня не захотіла зменшити ціну.
- Ми порахували собівартість нашої послуги і вирішили, що не в змозі будемо понижувати, оскільки всі наші витрати, які ми прораховували на те, щоб забрати людину (там всі вимоги були прописані), нам вигідно не було. Ми у збиток працювати не будемо, – зауважила секретарка тендерного комітету обласної лікарні Олена Волощук.

 Незрозуміло, звідки у тендерному комітеті лікарні взяли, що на них покладалися витрати з транспортування пацієнтів, коли в угоді чітко вказано, що «до місця надання послуг здійснюється силами та за рахунок Замовника». Тобто за кошти та силами онколікарні. Певно, тендерний комітет навіть не зміг уважно ознайомитися з проєктом договору перед тим, як його підписав генеральний директор обласної лікарні Богдан Леськів.

 - По цінах, які виходили й були запропоновані керівництвом, прийнято рішення не понижувати ціну. Ми сподівалися, що інший учасник не надасть весь пакет документів і у нас буде можливість виграти тендер, – додає пані Олена.

За вимогами законодавства, якщо на даному типу торгів інший учасник не надає повний пакет документів, а поданих пропозицій лише дві, торги скасовують. Схоже, про це у тендерному комітеті обласної лікарні не знають.

Угоду  підписали, не зважаючи на допущені Асклепієм порушення у тендерних документах

Водночас якби представники медичного закладу бажали отримати перемогу, вони б ретельніше переглянули документи. І змогли б виявити знайдене нами серед поданих Асклепієм документів суттєве порушення.
 

 Нехтування порушенням

Оскільки томографи підпадають під спеціальне регулювання, для роботи з ними слід отримати спеціальну ліцензію з ядерної безпеки, видану Держатомрегулювання. Обидва учасники їх надали. Однак уважно переглянувши поданий Асклепієм документ, у додатках не знайшли вказану у тендерній документації адресу. Дозвіл виданий був товариству за адресою: Сабурова, 2А, де розміщена лікарня 2 м. Житомира. Хоча у вимогах чинного порядку чітко вказано: «Ліцензіат проваджує діяльність лише з такою метою і з такими ДІВ, з використанням таких установок, обладнання, приміщень та технологічних регламентів, лише в тому місці або на тій території, відомості про які містяться у матеріалах (документах), на підставі яких видана ліцензія». Відповідно, Асклепій через невиконання вимог тендеру не мали права допускати до аукціону. Натомість на грубе порушення ніхто уваги не звернув – ані тендерний комітет, ані обласна лікарня, яка мала право оскаржити результати торгів. Однак, незважаючи на наведені факти, угоду з Асклепієм все ж таки підписали. Ми звернулися до керівництва фірми – переможниці торгів з метою отримати роз’яснення, чому була допущена така помилка.

 - Для того, щоб дати відповідь на ваше питання, мені необхідна позиція юридичного відділу. Надішліть озвучені вами питання на нашу юридичну адресу, і ми постараємося на них відповісти, – відповів директор ТОВ «Медичний Центр Асклепій плюс» Сергій Семеній.

 Навідріз відмовившись отримувати запитання на електронну адресу, керівник фірми сказав, що відповідатиме на поштовий лист. З огляду на не надто швидку роботу української пошти, відповідь на свій лист ми отримаємо не скоро. Пікантності ситуації додає той факт, що керівник онокодиспансеру Ігор Сабадаш на момент підписання угоди був депутатом Житомирської обласної ради. Переобравшись до ради знову, він стає головою гуманітарної комісії обласної ради, якій фактично підпорядковуються усі обласні комунальні заклади, включно з очолюваним ним. І, певно, головним завданням, ми так припускаємо, для нього є турбота про медичні заклади області, частина з яких зараз потерпає від недофінансування та перебуває під загрозою закриття. Однак, посилаючись на велику зайнятість, пан Сабадаш наразі не зміг прокоментувати ситуацію довкола описаних нами багатомільйонних закупівель послуг. Щиро сподіваємось, що невдовзі ми зможемо почути його коментар, з’ясувавши, в чому ж полягає така всеосяжна лояльність до конкретної приватної структури.

P. S. У грудні онкодиспансер оголосив новий тендер. Тепер за послуги з томографії та МРТ заклад планує витратити понад 26 млн грн. Чи повторяться і цього разу описані порушення на нагоду тому ж переможцю – невдовзі побачимо.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up