Кому дістаються мільйони на прибиранні центрів зайнятості

Кому дістаються мільйони на прибиранні центрів зайнятості

Чи принесе мільйонні статки звичайне прибирання? Виявляється, що справді це можливо, якщо прибирати не просто на вулицях, а в будівлях та на прибудинкових територіях центру зайнятості. Головне – вірно обрати місце для прибирання!

Ситуація з ринком праці у державі протягом останнього часу значно погіршилася. За інформацією Держстату, у грудні 2019 року в Україні офіційно зареєстровано 338,2 тис. безробітних. Це на 49,3 тис. чоловік, або на 17% більше, ніж у листопаді 2019 року.

В Україні наразі найвищий рівень безробіття серед європейських країн, – відзначає виконавчий директор «Економічного дискусійного клубу» Олег Пендзин.

Якщо у листопаді кількість вакансій становила 80,9 тис., то за грудень їх чисельність скоротилася на 27% – до 59 тис. Відповідно на одну вакансію припадало аж 6 зареєстрованих безробітних (у листопаді – 4 людини). З 338,2 тис. безробітних більшість традиційно у місті – 176 тис., решта – це сільське населення.

За таких критичних обставин центри зайнятості регулярно укладають договори на прибирання власних приміщень на десятки мільйонів гривень.
 

Сплачують всі – отримують обрані

Варто нагадати, що з кожної заробленої гривні вашої зарплатні 22 копійки роботодавець перераховує у вигляді єдиного соціального внеску. Це основний податок, за рахунок якого наповнюється Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Загалом за рік на рахунки Фонду надходить понад 15,6 млрд грн. Однак безпосередньо на сплату допомоги та інших виплат безробітним витрачається менше 80% зібраних коштів. Понад 3 млрд 344 млн грн йде на утримання Фонду та обласних центрів зайнятості.

За таких умов центри зайнятості роблять усе, щоб заощадити наявні кошти для власного утримання. Звільненому з роботи слід спочатку довести власне право на отримання допомоги по безробіттю. І якщо його направлять на роботу із зарплатнею, нижчою за попередню, але на рівні середньої по регіону, він має погодитися. Інакше статус безробітного йому не присвоять, позбавивши можливості отримувати допомогу по безробіттю.

В особливу категорію потрапляють безробітні, які не мають професії або працювали на роботах, які не потребують спеціальної підготовки, чи перебувають на обліку в центрах зайнятості понад 6 місяців. Для них усіх, з позиції Фонду, підходящою роботою також вважається участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру.

Тобто незалежно від того, працювали ви все своє життя різноробочим чи маєте навіть дві вищи освіти або ж науковий ступінь – через пів року вас направлять підмітати вулиці або прибирати кладовище, оскільки роботи для вас у центрі зайнятості не знайшли. Обґрунтовують даний напрям «активної політики зайнятості населення» дефіцитом якісних вакансій і гострою конкуренцією на ринку праці. На думку центрів зайнятості, оплачувані громадські роботи «можна пом’якшити або випередити наслідки безробіття, крім того, вирішуються нагальні питання соціального розвитку територіальних громад».

Громадські роботи з прибирання для безробітних. Фото центр зайнятості

Саме тому безробітних масово залучають до громадських робіт з благоустрою та прибирання територій населених пунктів, а також для упорядкування меморіалів, пам’ятників та братських могил. Витрати розподіляються порівну між Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та місцевими бюджетами. Лишень за один місяць минулого року у Баранівському районі на подібні громадські роботи направили 66 безробітних. У масштабах області мова йде про тисячі залучених у громадських роботах осіб з мінімальною оплатою праці.

Мільйони з прибирання

Роблячи усе можливе, щоб мінімізувати виплати по безробіттю та якомога швидше позбавити осіб статусу безробітного, на власне утримання заощаджувати центри зайнятості не збираються. Ба більше, з року в рік їх витрати стають все більшими. Окрім преміювання та нескінченних ремонтів, окремі кошти передбачені на прибирання приміщень та прилеглої території Житомирського обласного та районних центрів зайнятості. Це за наявності тисяч безробітних, які часто в непогоду, в дощ або сніг мають виконувати громадські роботи.

Чи здатні зробити аналогічну роботу не в холоді та сирості, а у теплому та сухому приміщенні – певно, здатні! Однак центри зайнятості чи то через недовіру, чи, можливо, через надлишок вільних грошей замовляють послуги з прибирання у сторонніх виконавців.

І коштів на чистоту не жалкують, щороку укладаючи мільйонні угоди. З початку 2018 р. по нинішній час обласний центр зайнятості підписав шість угод на понад 3,8 млн грн. Ще близько 3 млн грн пішло на прибирання міських та районних підрозділів. При сумарних витратах у майже 7 млн грн (!!!) перемогу в торгах здобувають  виключно два виконавці – приватні підприємці Едуард Спірідонов і Тетяна Заєць.

Підписані з Тетяною Заєць угоди на прибирання приміщень центрів зайнятості

Історія тісних взаємовідносин розпочалася ще у далекому 2011 році, коли Едуард Спірідонов став директором та співзасновником товариства «Циклон». Основний профіль діяльності фірми – надання охоронних послуг. І єдиними замовниками послуг серед державних структур весь час залишалися тільки центри зайнятості.

По 2017 рік Житомирський обласний центр зайнятості, на пару з підпорядкованими підрозділами, без жодних торгів за переговорною процедурою сплатив ТОВ «Циклон» понад 1,5 млн грн бюджетних коштів. У цьому ж році з приватним підприємцем Едуардом Спірідоновим обласний та районні центри зайнятості масово почали укладати прямі угоди на послуги прибирання за переговорною процедурою.

ТОВ Циклон отримав від центрів зайнятості 1,5 млн грн. Джерело: система youcontrol

Його контактний телефонний номер – (0412) 344483 – однаковий як для товариства «Циклон», так і для підприємниці Тетяни Заєць. Саме вона, починаючи з 2018 року, активно бере участь та перемагає в усіх торгах на прибирання центрів зайнятості в області.

Так само сталося і на оголошених торгах цього року. Серед трьох поданих пропозицій тендерний комітет Житомирського обласного центру зайнятості обрав найдорожчу – від Тетяни Заєць. За надані до кінця року послуги підприємниці мають сплатити 1 млн 366 тис. грн. На подані Едуардом Спірідоновим тотожні контактні дані у документах ніхто уваги не звернув.

- Ми не перевіряємо і не звіряємо зазначені контактні дані. У нас немає на це часу та повноважень, – запевнила заступниця начальника юридичного відділу обласного центру зайнятості Тетяна Супруненко.

Заступниця начальника юридичного відділу обласного центру зайнятості Тетяна Супруненко

При цьому у підтвердження власного досвіду Тетяна Заєць подала договір з тим же ж обласним центром зайнятості. До того ж необхідний лист-відгук про високу якість, відповідальність, професіоналізм і чесність (!!!) підписала особисто керівниця обласного центру зайнятості Галина Корінна!

Лист-відгук на тендер обласного центру зайнятості за підписом керівниці центру Галини Корінної. Джерело фото: сайт держзакупівель.

Складно уявити, чи змогли б її підлеглі обрати після всього цього іншого виконавця:

- Рішення про визначення переможця приймається всіма членами тендерного комітету, а не мною особисто, – відповіла заступниця начальника юридичного відділу обласного центру зайнятості Тетяна Супруненко.

- Тобто можна сказати, що в даному випадку присутні ознаки змови і є підстави для звернення АМКУ. Проте замовник не наділений правом відхилити пропозицію учасника, навіть якщо присутні однакові реквізити, – коментує експертка Ірина Піценко

Детально перевіривши викладені на порталі державних закупівель документи, нам вдалося виявити ознаки численних порушень у закупівлях Житомирського обласного центру зайнятості.

У тендерну документацію заклали дискримінаційні вимоги. Договори за певний період, певна кількість прибиральників, працівники, які мають саме трудові відносини з трудовими книжками та у штатному розписі, а не за, до прикладу, цивільними договорами. Потім, за невідповідність цим вимогам, відхилили більш дешевші пропозиції учасників, – коментує експертка з питань державних закупівель Ольга Нос.

Експертка з питань державних закупівель, керівниця ГО "Трипільський край" Ольга Нос

Рівненський обласний центр зайнятості вимагав наявність працівників відповідної кваліфікації віком від 18 років (не менше 15 осіб).  Крім зазначених документів, учасник, який подає тендерну пропозицію, надає копію звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску за жовтень 2019 року.

Виходить, що учасник ще у вересні мав працевлаштувати в себе необхідну для замовника кількість персоналу і мати досвід виконання угоди, укладеної виключно на відкритих торгах, – коментує експертка Ольга Нос.

Телефонуємо за контактним номером Тетяни Заєць. У відповідь вона підтвердила, що користується згаданим спільним міським номером телефону. Правда, їй начебто невідомо, що номер зареєстрований за іншим учасником торгів. На запитання, чому у Олександра Спірідонова вказаний телефонний номер, почули:

  • Ну... можливо, офіс розташований за однією адресою, – відповіла Тетяни Заєць.
  1. хв.: За однією адресою та з тим же номером телефону?
  • До чого це запитання? Я не вважаю за доцільне надавати цю інформацію. До побачення, – і поклала слухавку.

За останні півтора року Тетяні Заєць вдається укласти з одним лише Житомирським обласним центром зайнятості договорів на 3,4 млн грн. Ще приблизно 1,4 млн сплатили їй районні та міські центри зайнятості в області. Додавши кошти від Рівненського обласного центру зайнятості, отримуємо разом 8 млн 700 тис. грн!

Участь в державних закупівлях Тетяни Заєць. Джерело: система youcontrol

Не відстає за сумою освоєних коштів і Олександр Спірідонов. Окрім центрів зайнятості, такі ж послуги з прибирання він надає підрозділам Пенсійного фонду, не менш щедрим на подібні витрати. Загальна сума укладених з паном Спірідоновим угод склала 6 млн 437 тис. грн.

Участь в державних закупівлях Едуарда Спірідонова. Джерело: система youcontrol

Характерна деталь: отримуючи щороку з бюджету сотні тисяч гривень, Олександр Спірідонов не полюбляє сплачувати податки. За інформацією з державного реєстру Державної податкової служби в Житомирській області, на початок року за ним рахується більше 644 грн боргу.

Будинок прибиральника Житомирського обласного центру зайнятості Олександра Спірідонова. Фото google карти

Проте куди більші борги він накопичив, місяцями не сплачуючи за електроенергію. Згідно з ухвалою Корольовського районного суду, Олександр Спірідонов за 7 місяців у 2017-2018 роках накрутив аж на 10 тис. 532 грн електроенергії, ані копійки не сплативши.

Разом з цим справно отримував на свій рахунок проплати з центрів зайнятості. Як і його партнер по бізнесу – Тетена Заєць, з якою, за інформацією з наших джерел, Олександр перебуває у цивільному шлюбі.

І, схоже, їх спільний бізнес й надалі процвітатиме, адже звільняти посадовців, відповідальних за витрачання бюджетних коштів, а тим паче змінювати принцип їх розподілу керівництво держави досі не поспішає.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up