Дерибан продовжується: знову у Гідропарку ріжуться столітні дуби – Держгеокадастр видав документи на землю у природоохоронній зоні

Дерибан продовжується: знову у Гідропарку ріжуться столітні дуби – Держгеокадастр видав документи на землю у природоохоронній зоні

Вікові ліси в районі Гідропарку будуть передані Держгеокадастром у приватну власність для сільгосппотреб. Документи були оформлені протягом доби…

Історія дерибану лісів Гідропарку розпочалася ще з часу панування Партії регіонів. Тодішній голова Житомирської райдержадміністрації Андрій Кулик, контрольований «смотрящим» і головним куратором земельних схем у районі Олегом Поповим, видав цілу низку розпоряджень.

Згідно з ними частину земель, переданих свого часу військовому лісництву, без жодних погоджень та без передачі їх у розпорядження райдержадміністрації, роздали у приватну власність. За деякий час на розданих землях розпочалося зрізання дерев, і довкола ділянок з'явилася двометрова огорожа. Після Революції гідності завдяки рейдам активістів стало відомо, що на землях лісового фонду вже збудували маєтки кілька одіозних міліціонерів.

Відео дня

Одним з таких був тодішній начальник сектору УБОЗу Дмитро Іщук. Після хвилі публічного невдоволення та неодноразових звернень прокуратура під тиском громадськості порушила кримінальне провадження щодо незаконності передачі у приватну власність державних земель. І 29 жовтня 2015 року Житомирським районним судом під головуванням судді Інни Зубчук задовольнила заяву прокурора Житомирського району, накладавши арешт на передані у приватну власність земельні ділянки. Минає 4 роки, триває розслідування, прокуратура не поспішає передавати справу до суду. Однак у цей ж час ця сама суддя Інна Зубчук, яка усі роки вела справу по незаконно розданим землям, наклавши арешт, виносячи численні ухвали й рішення у справі, ухвалює повністю протилежне рішення.

Виявляється, прокурор взагалі не мав право подавати позов! Згідно з текстом винесеного 27 травня 2019 року рішення, суддя раптово встановлює, що обґрунтовуючи позов, прокурор посилався на те, що спірні землі вибули із постійного користування ДП «Житомирський військовий лісгосп» поза його волею (!!!), відповідачі набули права власності на спірні ділянки всупереч вимогам земельного законодавства, а тому вказані землі підлягають витребуванню на користь цього підприємства. А оскільки позов прокурор пред`явив в інтересах самостійної юридичної особи (ДП «Житомирський військовий лісгосп»), яке, на думку суду, і мало бути позивачем у справі, позов у цій «справі подано особою, яка не має процесуальної дієздатності». Простіше кажучи, прокурори не мали права звертатися до суду. Таке право було лише у військового лісгоспу. Справді феєричне рішення, яке взагалі ні українська, ні світова юриспруденція пояснити не може! Але для судді Житомирського районного суду Інни Зубчук подібна практика ухвалення подібних рішень є звичною не лише щодо земель Гідропарку. Через півтора року з часу ухвалення таких рішень землю встигли переоформити і перепродати, фактично узаконивши крадіжку державних земель за підтримки суду та безуспішної участі прокурорів. 

Новий етап земельного дерибану

Нагадаємо, що 19 листопада 2020 року під будівлею Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області відбувся мітинг протесту проти порушення прав жителів Житомирщини. Причина – заяви житомирських ветеранів АТО не розглядаються, готові накази не підписуються. Фізичні особи, жителі Житомира та області, в принципі не можуть нічого оформити.

При цьому близько 300 заявок від фізичних осіб – жителів Дніпропетровської області були оброблені всі за 2-3 дні, їм вже почали виділяти ділянки в Овруцькому та Олевському районах: мова йде про землі, в яких є бурштин.

За словами житомирян, які звернулися до нас зі скаргами, в Держгеокадастрі зареєстровано близько 80 заяв від жителів Дніпра на отримання по 2 гектари землі у Коростенському районі. Причому, за словами скаржників, всі заяви розглянуті та вже задоволені. Отже, майже 160 гектарів землі у Житомирській області отримують люди, які мешкають за 600 км від неї.

Начальниця Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області Віра Жукова не змогла пояснити, яким чином все це сталося. На прохання показати заяви, які були надані на отримання землі, вона не відмовила, але після майже 30 хвилин очікування всі зрозуміли, що цих заяв ніхто не побачить.

Віра Жукова

Але за цей період сталося щось неймовірне. Крім невідомих осіб з Дніпра, які нібито намагалися отримати якийсь шматочок землі у Житомирській області майже у 160 гектарів, також невідомі особи отримали «під шумок» величезний шмат землі просто у житомирян під носом – у Гідропарку.

«ТурбоДЕРИБАН земель лісового фонду в районі Гідропарку Житомира продовжується! Держгеокадастр Житомирської області, в межах фейкової інвентаризації, сформував земельні ділянки для ведення сільського господарства на землях лісового фонду, на землях, де ростуть 100-літні дуби! Ці земельні ділянки мають цільове призначення – для ведення лісового господарства, та перебувають у постійному користуванні Міністерства оборони України, – заявив у пості в Facebook голова громадської організації Олександр Міщенко. – Ще у листопаді 2020 року земельні ділянки були проінвентаризовані та мали статус земель запасу, у грудні 2020 року – це вже землі для ведення особистого селянського господарства, а вже завтра вони можуть бути у приватній власності, не здивуюся, якщо це буде учасник АТО». 

І дійсно, передивляючись у відкритому доступі документи, ми можемо переконатися в тому, що більшість ділянок у житомирському Гідропарку отримали особи з документами, де є позначка УБД. Отже, є велика ймовірність того, що всі ті атовці – просто підставні особи, або, як кажуть, «ряжені», а ось хто за ними ховається і для чого акумулюється така земельна ділянка, питання просто риторичне.

Вчергове втрачені землі Гідропарку 

Все було проведено практично у рекордні терміни. Так, заява на отримання земельної ділянки датована від імені якогось атовця 3 грудня 2020 року, а вже 4 грудня йому видали всі дозвільні документи. Отже, за одну добу (!) провели таку роботу і виконали такий шлях, який іншим не вдається пройти роками. До того ж, добре знаючи про різні історії зі скандалами в житомирському Держгеокадастрі, списати все на випадковість не вийде. Так, дійсно, згідно зі ст. ст. 117, 122 Земельного кодексу України, Указом Президента України від 15.10.2020 № 449/2020 «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин», постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2020 р. № 1113 «Деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин» та підпунктом 31 пункту 4, пунктом 9 Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 р. № 15, прискорено децентралізацію у сфері земельних відносин та забезпечення територіальних громад земельними ресурсами. Зазначеними нормативно-правовими актами доручено: прискорити проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності; здійснити передачу з 17 листопада 2020 р. земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність відповідно до ст. 117 Земельного кодексу України; здійснити передачу у комунальну власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, включених до переліків земельних ділянок, права на які виставляються на земельні торги, після оприлюднення результатів земельних торгів та укладення договорів оренди (емфітевзису) таких земельних ділянок відповідно до ст. 117 Земельного кодексу України. Передати у комунальну власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, щодо яких надано дозволи на розроблення документації із землеустрою, у разі, коли до 15 грудня 2020 р. документацію із землеустрою не подано на затвердження до територіальних органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру відповідно до ст. 117 Земельного кодексу України.

Разом з тим нашій редакції стало відомо про факти того, що протягом жовтня-грудня 2020 року на території Тетерівської сільської ради швидкими темпами проінвентаризовано та врегульовано ГУ Держгеокадастру в Житомирській області питання щодо надання дозволу на приватизацію невідомими громадянами земельних ділянок, що підлягали передачі до комунальної власності. Так, лише у листопаді 2020 року сформовано земельні ділянки із категорією земель – землі сільськогосподарського призначення, з кадастровими номерами 1822087200:01:000:1235 (1.1466 га), 1822087200:01:000:1236 ( 0,1735 га ), 3. 1822087200:01:000:1237 ( 0,2021 га), 1822087200:01:000:1238 ( 0,2490 га )  та  1822087200:01:000:1239 (0,1148 га ). Вищезгадані сформовані земельні ділянки сільськогосподарського призначення розташовані на території Житомирського району, Тетерівської сільської ради, в межах земельних ділянок із лісовими насадженнями, які належать на праві постійного користування Державному підприємству Івано-Франковського ліспромкомбінату МО України. На зазначені землі видавався Державний акт на право постійного користування землею серії ЯЯ №073507 на ДП «Івано-Франківський ліспромкомбінат МО України» (Шепетівський військовий лісгосп) – для ведення лісового господарства.

З інформації, яка міститься на публічній кадастровій карті України, станом на 9 грудня 2020 року вищезгаданим новосформованим земельним ділянкам, за допомогою реєстраційних та проєктних змін, було присвоєно цільове призначення – 01.03 (Для ведення особистого селянського господарства) та 01.05 (Для ведення садівництва), одночасно та заздалегідь здійснено поділ земельних ділянок, так щоб розмір площі 8 земельних ділянок не перевищував норму безоплатної приватизації, а саме для ведення садівництва не більше 0.12 га. Слід зазначити, що попередньо вищезазначені ділянки проінвентаризовано як землі запасу з кожної з категорій не наданих у власність або користування, однак вже у грудні цього року державними реєстраторами внесено зміни щодо цільового призначення земельних ділянок на землі сільськогосподарського призначення, а ГУ Держгеокадастру в Житомирській області видало еакази про передачу цих земельних ділянок у приватну власність. Для прикладу, земельна ділянка з кадастровим номером 1822087200:01:000:1239 взагалі перебуває в смузі відведення під елементами автомобільної дороги, в 6 метрах від проїжджої частини шляху державного значення, а в іншій частині є асфальтованою алеєю Гідропарку м. Житомира, по якій пересуваються жителі міста. На всіх цих землях наявні вікові дуби та об’єкти інфраструктури, на окремих пам’ятні місця (заховання тварин, таблички з визначними місцями, ін.). Земельна ділянка з кадастровим номером 1822087200:01:000:1235 площею 1.1466 гектара має лісові насадження, корабельні сосни, при цьому вона передана у власність – для ведення особистого сільського господарства. Земельні ділянки з кадастровими номерами 1822087200:01:000:1241, 1822087200:01:000:1242, додатково попадають у територію стадіону с. Тетерівка. 

Вищезазначені дії вказують на намагання певними зацікавленими особами максимально швидко та незаконно заволодіти землями державної власності до їх передачі у комунальну власність. І це лише щодо території Тетерівської сільської ради. Важко уявити масштаби такої інвентаризації та, як наслідок, приватизації на території області в цілому.

 З огляду на очевидні факти вчинення неправомірних дій, можна констатувати факт, що внаслідок фейкової інвентаризації державних земель було сформовано земельні ділянки сільськогосподарського призначення на землях лісового фонду, із лісовими насадженнями, з метою їхньої приватизації. На цей час, за наданими житомирським Держгеокадастром документами, право власності встигли оформити тільки чотири особи, які постійно проживають та мають реєстрацію у Володарську-Волинському, Бердичеві та лише один у Житомирі. Отже, з Тетерівською ОТГ, якій належать надані земельні ділянки, не пов'язаний жоден з отримувачів.

Наше видання вже кілька разів писало про незрозумілий спосіб надання і погодження документів у Головному управлінні Держгеокадастру у Житомирській області. І минулого разу, і зараз нам не вдалося отримати коментар у начальниці цього управління Віри Жукової. Як нам стало відомо, цією темою зацікавилися журналісти інших ЗМІ. Але їм також не вдалося отримати коментар від очільниці житомирського Держгеокадастру. 

Таким чином, ми з великою долею ймовірності можемо стверджувати, що на цей час в районі Гідропарку відбуваються події, в яких корупційна складова досить велика. Також ми маємо надію, що ця стаття у законний спосіб допоможе досягти істини в цьому питанні.

P. S. Поки готувався матеріал, 22 грудня відбулася друга сесія Житомирської районної ради 8 скликання, на якій було прийнято рішення офіційно звернутися до правоохоронних органів.

Руслан Мороз

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up