Багатомільйонні змови на закупівлях шкільного приладдя

Багатомільйонні змови на закупівлях шкільного приладдя

Встановши спеціальні вимоги, пов’язані між собою фірми з оточення екс-міністра АПК Миколи Присяжнюка, за останні 4 роки заробили понад 200 млн грн.

Управління освіти Житомирської ОДА оголосило 27 травня чергову закупівлю обладнання для кабінетів фізики. За 9 навчальних комплектів планували сплатити 5 млн 537 тис. грн, що означає проведення відкритих торгів з публікацію англійською мовою. Особливість таких торгів полягає в необхідності спочатку визначити чи відповідають подані учасниками документи вимогам тендерної документації.. І лише після цього відбирається переможець з найнижчою ціною.

На торги подали свої пропозиції ТОВ «Науковий центр «Європейська дидактика», ФОП Маргарита Шелест та дві житомирські фірми – ТОВ «Елім» та ДП «Квант» ПАТ «Електровимірювач».


Проте далеко не всі з 4 учасників зможуть претендувати на перемогу. І справа ось в чому. У одному з додатків до тендерної документації управління освіти області включило вимогу з «надання копії свідоцтв про визнання відповідності педагогічним вимогам на комплекти лабораторні, видані відповідним уповноваженим органом Міністерства освіти і науки України».

Відео дня

 Такі свідоцтва видаються відповідно до Порядку надання навчальній літературі, засобам навчання і навчальному обладнанню грифів та свідоцтв Міністерства освіти і науки України затвердженого Наказом Міністерства науки та освіти України 17.06.2008 № 537. Отримати їх можливо виключно в державній науковій установу "Інститут модернізації змісту освіти".

Однак на офіційному сайті Інституту жодної інформації щодо графіку проведення засідань з видачі відповідних свідоцтв не зазначено. При цьому на кожен конкретний виріб, виходячи з технічних характеристик, видається окреме свідоцтво. Тобто спочатку слід знати які саме вироби закуповуватиме замовник і під них заздалегідь отримати необхідні свідоцтва. Отже відповідні свідоцтва на конкретні вироби, що є предметом закупівлі, могли отримати лише ті учасники, які були повідомлені Замовником заздалегідь про вид та технічні характеристики виробів, що будуть предметом закупівлі.

Відповідно до інформації зазначеної на сайті Державна наукова установа "Інститут модернізації змісту освіти" відповідні свідоцтва на комплекти лабораторні є лише у ПАТ "Електровимірювач".

Оскаржити незаконні вимоги тендеру взялася підприємниця Маргарита Шелест, подавши скаргу до Колегії при Антимопольному комітеті України. Під час її розгляду на засіданні Колегії  9 липня представник управління освіти так і не зміг пояснити яким нормативно-правовим актом передбачена вимога такого узгодження. Водночас чинним законодавством України для учасників не передбачена обов’язкова наявність "свідоцтва про визнання відповідності педагогічним вимогам".

Антимопольний комітет визнав допущені під час проведення процедури закупівлі порушення та зобов'язав замовника внести зміни до тендерної документації, виключивши дискримінаційні вимоги.

Погодившись внести зміни у тендерну документацію і скасувати незаконні вимоги, управління освіти області за 2 дні повністю скасовує торги. Причиною обирається відсутність подальшої потреби в закупівлі товарів. Однак після публікації повідомлення про скасування торгів, в цей же день на сайті «Prozorro» з’являється оголошення від управління освіти про нову закупівлю обладнання для кабінет фізики.

В оновленому варіанті запланували також придбати 9 навчальних комплектів, але вже в урізаному варіанті. З переліку попередньо включеного обладнання прибрали мультимедійний проектор, дошку-екран для проектора та ще більше двох десятків позицій. В підсумку список скоротили майже вдвічі – з 56 до 30 найменувань.

Одночасно зменшили й суму закупівель до 3 млн 745,7 тис грн, що дозволило проводити закупівлю в більш коротші терміни, визначивши одразу ж переможця за найнижчою ціною.

Цього разу на торгах прийняли участь три учасника. На початку подані цінові пропозиції товариств «Міжшкільний ресурсний центр «Нова школа» та «Санор», були нижчими пропозиції «Елім». В другому раунді, понизивши ціну на 2,5 тис грн від вказаної «Санор», пропозиція товариства з найдорожчої стає найдешевшою. Інші учасники зовсім не торгувалися і «Елім» визнають переможцем.

При цьому в технічних характеристиках обладнання для кабінетів фізики залишили вимогу їх схвалення відповідним органом Міністерства освіти.

 З опублікованого переліку жоден з учасників, окрім ПАТ «Електровимірювач», з яким у «Елім» є дилерський договір, не має свідоцтво про схвалення. Отже тендер знову провели під конкретного постачальника, наперед виключивши можливість прийняти участь іншим виробникам.

 

Бізнес на тотальній змові

Перші згадки про комплекти обладнання для кабінетів фізики датовані ще 2003-2004 роками. Тоді на всеукраїнській конференції їх представив колектив науковців Житомирського державного університету імені Івана Франка.

На сайті університету серед досягнень досі зазначаються прилади для кабінетів фізики. Поряд з викладачами, до авторів наукової розробки долучили Анатолія Гавінського, заступника голови правління ПАТ «Електровимірювач».

Проте всі вказані деклараційні патенти на корисні моделі втратили свою чинність. Їхня дія давно завершилася і досягнення науковців доступні для широкого впровадження. До того ж низька собівартість виготовлення обладнання, до 500 тис грн за повне обладнання кабінету фізики, робить його випуск економічно привабливим.

Та вкладати власні кошти ПАТ «Електровимірювач» не поспішав. Замість цього розробку дослідних зразків та їх промисловий випуск профінансували коштом держави. На сторінці фізико-математичного факультету університету знаходимо держбюджетну тему «Розроблення комп’ютеризованнного багатофункціонального електровимірювального комплекту приладів для фізичного експерименту». Договір №ДЗ-2 на її реалізацію підписали з дочірнім підприємством «Квант» ПАТ «Електровимірювач».

З бюджету країни витратили 60 тис грн на розробку методики проведення лабораторних та практичних робіт з курсу фізики (розділи «Електрика і магнетизм» та «Молекулярна фізика і термодинаміка»), настанов щодо використання комп’ютеризованого багатофункціонального вимірювального комплекту, модульного набору «Електрика» та модульного набору «Mолекулярна фізика і термодинаміка».

Апробацію виробів проводили на непрацюючому до цього  ДП "Квант" ПАТ «Електровимірювач». З 2013 року одночасно з запуском виробництва наборів обладнання прийняли державну програму з постачання їх для шкіл.

Зі зміною влади та скороченням централізованого фінансування виробник переключився на регіональні та місцеві програми по забезпеченню шкільним наочним приладям.

Одночасно на заводі “Електровимірювач” змінилися власники. До 2014 року 78,785 % акцій підприємства належали ТОВ «Корпоративний консалтинг», пов’язане з екс-міністром аграрної політики та продовольства Миколою Присяжнюком.

Ще в далекому 2004 році він, через ЗАТ «РАКС», за 5,2 млн грн викупив підприємство. На той час Микола Володимирович займав посаду першого заступника голови Житомирської ОДА. Забезпечити подальшу кар’єру та місце в парламенті йому допомогло давне знайомство та близькі контакти з Віктором Януковичем. В 80-тих Присяжнюк працював у Єнакієвому головним технологом капітального будівництва ВО «Орджонікідзевугілля». У цей час познайомився з Януковичем, на той час директором автобази цього ж об’єднання.

Після втечі Віктора Федоровича, за ним зник Микола Присяжнюк, якого з квітня 2014 року оголосили в розшук в звязку з підозрою у розкраданні 540 млн грн з Аграрного фонду.

З 2017 року 39,39 % акцій ПАТ “Електровимірювач” стали належати колишньому народному депутату Партії регіонів та мільйонеру Павлу Климцю. З Присяжнюком в нього був спільний бізнес – ТОВ «Кворум-інвест ПК» (ПК – за першими буквами прізвищ власників). По 9,8 % акцій розподілили між головою правління ПАТ “Електровимірювач” Андрієм Чибуровським, Миколою Білоусом, Людмилою Васильчук та Оленою Мазяр.

Всі вони є членами наглядової ради ПАТ “Електровимірювач”. За пропозицією Олени Мазяр на останніх зборах акціонерів погодили розподілити зароблених за 2016-2017 роки 2 млн 895 тис. грн. прибутку підприємства.

Отримати дохід вдалося через багаточисельні угоди, укладені з фіктивно конкуруючими фірмами співвласників ПАТ “Електровимірювач” та їх ФОПами.

В 17 торгах ФОП Микола Білоус «змагався» з житомирським ТОВ “Елім”, власником якого є Людмила Васильчук, а директором її сестра Олена Мазяр. На її сторінці у соціальній мережі “Facebook” Людмила Васильчук вказана родичкою. Вочевидь вони є сестрами, зважаючи на однакове по батькові, дату народження та колись спільну адресу реєстрації. Олені Мазяр також належить ТОВ «Еліз лабс», яке 4 рази конкурувало з Миколою Білоусом та ТОВ “Елім” і ще 5 разів з ФОП Людмила Васильчук.

Всі підприємства зареєстровані за адресою майдан Перемоги 10 – по місцезнаходженню ПАТ  і мають спільні телефони. Там же зареєстровано ТОВ “Еліз лабз” Андрія Чибуровського, голови правління, який на свій ФОП дотендерив «скромні» 4,1 млн грн.

Замикає схему дочірне підприємство «Квант» заводу «Електровимірювач», з яким 25 разів конкурувало згадане ТОВ «Елім», та по 11 і 5 разів відповідно через свої ФОПи - сестри Людмила Васильчук та Олена Мазяр. Таким чином ДП «Квант» перемогло в 224 закупівлях на 115 млн грн.

 

Тарас Боросовський

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Сприяння прозорості влади у Західній Україні», шо реалізовується ГО «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за фінансової підтримки National endowment for democracy.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up