Олександр Величко: «Порядність, відповідальність, щирість у ставленні до людей і наполеглива щоденна праця допоможуть звернути гори»

Олександр Величко: «Порядність, відповідальність, щирість у ставленні до людей і наполеглива щоденна праця допоможуть звернути гори»

Журналісти «20 хвилин» продовжують спілкуватися з депутатами Житомирської міської ради в рамках проекту «Твій місцевий депутат» і дізнаватися про їхні здобутки, які пішли на користь житомирянам.

 

Цього разу ми вели розмову з директором ЗОШ №10, депутатом Житомирської міської ради та секретарем комісії з соціально – гуманітарних питань, котрий поділився своїми враженнями про роботу міської ради та власними досягненнями на посту народного обранця.

«20»: Коли і чому вирішили балотуватись у депутати міської ради?

-         Вперше я став депутатом у 2010 році. По-перше, я вчитель правознавства і тривалий час працюю з дітьми в школі та зі студентами у виші. На заняттях неодноразово піднімали питання про проблеми у державі, пов’язані з корупцією, неможливістю відстояти свою правоту та захистити себе. І я неодноразово ловив себе на думці, що якщо я як вчитель просто констатую ці проблеми і нічого не роблю, щоб це змінити – мабуть займаю неправильну позицію. Тому і прийшла така ідея – балотуватися в депутати, щоб почати щось змінювати.

Відео дня

«20»: Ви пішли на вибори від ВО «Батьківщина». Чому саме ця політсила?

-         Це не секрет, що партія «Громадянська позиція» знаходиться в опозиції до діючої влади. Тому якоїсь співпраці у 2015 році бути не могло, адже ті речі, які робив уряд, ми не розділяли і не підтримували. Щодо «Батьківщини», то десь збігаються наші підходи і принципи.

У свій час наш лідер Анатолій Гриценко балотувався від цієї партії до Верховної Ради і був членом фракції. Однак пізніше, коли побачив, що впливати ні на що не може, зробив вольовий крок – написав заяву і добровільно відмовився від обов’язків нардепа. Тому, зважаючи на той момент, що вже була співпраця з «Батьківщиною», поспілкувались з місцевими лідерами та домовилися про умови співпраці.

«20»: Чи не шкодуєте про прийняте рішення?

-         Я взагалі не люблю про щось шкодувати. Вважаю, те, що відбулося, було правильним кроком. І зараз наше завдання – у наступних виборах брати участь самостійно. Для цього зараз «нарощуємо м’язи», гуртуємо команду активних, ініціативних та небайдужих людей. Адже не секрет, що мета кожної партії – перемогти на виборах, щоб щось змінити починаючи від села і закінчуючи державою.

«20»: До складу якої комісії ви входите? Та які важливі рішення з вашої «подачі» були підготовлені?

-         Я є секретарем постійної комісії з соціально - гуманітарних питань міської ради. Не один раз на рік я ініціюю на комісії питання дефіциту коштів для оплати заробітньої платні педагогічним працівникам. Останні 5-6 років відбувається наруга над освітянами в Україні і, зокрема, у Житомирі. У кожному бюджеті, який закладався наприкінці грудня, дефіцит виплати заробітньої плати освітнім і медичним працівникам складав порядку двох місяців. Я був одним з депутатів, який ніколи не голосував за міський бюджет. Якщо там «дірка» по зарплаті, то цього не можна робити. Адже це нечесно та непорядно по відношенню до вчителя.

Також мені як педагогу болить проблема забезпечення учнів підручниками. Неодноразово виступав на сесіях міської ради з проектами рішень, зверненнями до різних чиновників про те, щоб забезпечили дітей 4х - 8-х класів підручниками. Зараз ситуація трохи вирівнялася і проблема поступово вирішується.

Ще одна тема, яка є в багатьох моїх виступах на сесіях міськради, стосується сфери житлового господарста. Адже за останні роки там не було тих позитивних змін, на які всі чекали. Тому люди почали активно створювати ОСББ, однак зіштовхнулися з перешкодами з боку ЖЕКів. Тому потрібно зробити так, щоб чиновники ЖЕКів не перешкоджали мешканцям створювати ОСББ.

 

«20»: Чи є у вас власна приймальня? Коли і з яких питань до вас можуть прийти люди?

-         Я завжди спілкувався з людьми і говорив: «Друзі, давайте спробуємо щось змінити. Я вам не обіцяю золотих гір, бо я там ніколи не був. Однак я обіцяю три речі, які я точно зроблю». По-перше, я обіцяв бути постійно на зв’язку. Мій номер мобільного телефону можна знайти на сайті міської ради. По - друге, я пообіцяв постійно проводити особистий прийом громадян. Щотижня я спілкуюся з житомирянами кожного четверга з 16:00 до 18:00. за адресою: вул. Михайла Грушевського, 91, 2-й  поверх (колишнє примішення підприємства продтоварів).

З 2011 року наша організація запровадила юридичну консультацію, яка діє і до сьогоднішнього дня. Юристи «Громадянської позиції» щосереди з 18:00 до 20:00 надають безкоштовну юридичну консультацію всім, хто її потребує.

Також я обіцяв, що буду постійно звітувати. У попередній каденції двічі на рік звертався до своїх мешканців зі звітом, що зробив на окрузі, на що витратив депутатські кошти, з якими проектами рішень виступав. Зараз вже майже завершив звіт за 2016 рік, який буде розповсюджений по скриньках виборців.

 

«20»: З якими питаннями найчастіше звертаються житомиряни та чим ви можете їм реально допомогти?

-         За останній рік 80% звернень стосуються матеріальної допомоги. Приходять люди, які мають онкохворих дітей, дітей з обмеженими можливостями або які мають серйозні захворювання. У 2016 році половину депутатських коштів я спрямував на матеріальну допомогу. Інші 20% стосувалися проблеми створення ОСББ та інших побутових проблем.

«20»: Що вам вдалося зробити як депутату цієї каденції?

-         Я максимально намагався лобіювати освітянські питання та виділення коштів з міського бюджету на потреби освіти. Певним чином вдалося вплинути на якість роботи транспорту. Неодноразово виступав і проти підняття цін на проїзд. Адже з рівнем наших доходів – це злочин по відношенню до житомирян і цього робити жодним чином не можна. Якщо говорити про округ, то це велика кількість вирішених особистих справ людей, з якими вони зверталися.

Також за рік цієї каденції вдалося заасфальтувати майже всі прибудинкові території на своєму окрузі. Думаю, в цьому році вдасться доасфальтувати всі інші ділянки.

Зараз я працюю директором школи №10. Коли мене представляли вперше та провели екскурсію, я попросив показати спортивну залу. Однак був шокований, коли дізнався, що її взагалі немає. Тому я сказав, що в нас у школі має бути спортзал. Після чого ініціював виділення коштів на проект будівництва. Вже у минулому році нам було виділено 4 млн 200 тис, і 1 вересня почався процес будівництва.

 

«20»: Яке рішення міської ради ви вважаєте найскандальнішим або таким, яке шкодить городянам і Житомиру?

-         Якщо брати останню каденцію, то тут влада намагається уникати різких питань. Вони пропустять їх декілька разів через комісії, погоджувальні ради і на виході ми їх практично не бачимо. Якщо брати попередню каденцію, то там була інша ситуація. Це був бульдозер, який зрівнював все на своєму шляху.

 

«20»: Чи вважаєте, що у місцевих депутатів є достатньо повноважень, аби впроваджувати реальні зміни у місті?

-         Більше можливостей у депутатів є тоді, коли вони мають власну фракцію. Адже фракція – це потужний інструмент, з яким рахуються. Якщо ти не належиш до фракції – тобі буде дуже важко. Адже в попередній каденції я був один і відчув цей спротив на собі. Але, незважаючи на це, «вибивав» кошти на свій округ. Тому все ж схиляюся до думки, що в депутата достатньо повноважень для того, щоб впливати. Найголовніше – це бажання, якщо його немає – людина вигадає тисячу причин, щоб цього не робити.

Крім бажання, має ще бути моральність, бо люди це тонко відчувають. Якщо ти нещирий і нечесний, то результату не буде. Порядність, відповідальність, щирість у ставленні до людей і наполеглива щоденна праця допоможуть «звернути гори».

«20»: Як ви вважаєте, які потрібно зробити першочергові кроки для покращення Житомира?

-         По - перше, потрібно припинити пропускати всі бюджетні кошти через власні кишені. Не буду називати конкретні призвіща, але не секрет, що таких чиновників достатньо. Тому потрібно таким особам припинити лобіювати свої особисті інтереси, не намагатися на всьому заробити, а дійсно дати працювати підприємцям-підрядникам, які б дійсно робили наше місто кращим. По - друге, потрібно бути ближчими до людей. Дуже багато речей, які влада робить в місті, не завжди узгоджуються з житомирянами. Тобто впроваджується якась річ, вона ніби-то й непогана, але люди про це нічого не знають. Це викликає нерозуміння або несприйнятття в спільноті. Тому потрібно постійно комунікувати з людьми і доносити їм ідеї.

 
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка! 10:00 Поки овручанин спав, сусід винес з його будинку побутову техніку та інші речі photo_camera 09:40 Втрати ворога: 9 танків, 21 артсистема і 870 осіб ліквідовано минулої доби 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 19 квітня 2024 року щодо російського вторгнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up