Олександр Рибак: «Кожен депутат має опікуватися не тільки округом, з якого обирався, а всім містом»

Олександр Рибак: «Кожен депутат має опікуватися не тільки округом, з якого обирався, а всім містом»

Журналісти «20 хвилин» продовжують спілкуватися з депутатами Житомирської міської ради в рамках проекту «Твій місцевий депутат» і дізнаватися про їхні здобутки, які пішли на користь житомирянам.

 

Цього разу ми вели розмову з депутатом Житомирської міської ради, заступником голови депутатської фракції «Об’єднання "Самопоміч"», заступником голови постійної комісії з містобудування, архітектури та землекористування Олександром Рибаком, котрий поділився своїми враженнями про роботу міської ради.

«20»: Коли і чому ви вирішили балотуватися в депутати міської ради?

– Взагалі мій політичний шлях починався досить давно: я був керівником міської організації політичної партії «Єдиний центр». У 2014 році створювалася міська організація політичної партії «Об’єднання "Самопоміч"». Тоді я вирішив, що їхні ідеї дуже близькі мені за своїм духом і вступив до лав «Об’єднання». З того моменту рухаюсь у «Самопомочі» і на сьогодні обіймаю посаду голови міської організації політичної партії «Об’єднання "Самопоміч"».

Відео дня

«20»: Чи не доводилося шкодувати про прийняте рішення піти в політику?

– Якщо відверто, то шкодую досить часто. По-перше, політика – досить таки брудне діло. По-друге – дуже багато додаткової роботи, яка виконується виключно на громадських засадах, адже депутати не отримують заробітної платні.

«20»: До складу якої комісії ви входите і які важливі рішення були підготовані?

– На тиждень у мене бувають по 7-8 комісій. Я є членом комісії з виділення земельних ділянок учасникам АТО. Ця комісія збирається щотижня, тому що у нас багато військових і за кожним зверненням потрібно вивчити документи.

Усіх учасників АТО ми поділили на 3 групи: родини загиблих, поранені й ті, хто отримав хронічні захворювання внаслідок служби, і загальна черга. Наразі у нас родини загиблих забезпечені повністю земельними ділянками і ми перейшли до забезпечення поранених. Нині вдалося «пробити» це питання: 76 га землі в Левківській селищній раді належали нашому КП «Зеленбуд». Зараз ці землі переведені під садівництво і «порізані» близько 400 земельних ділянок, які видаються для учасників АТО. Нам це вдалося зробити протягом минулого року.

Також я входжу до комісії з оренди комунального майна, оскільки депутати, будучи представниками громади, мають контролювати, яким чином здається в оренду комунальне майно, яким чином розподіляється земля громади тощо.

«20»: Що ви зробили як місцевий депутат цієї каденції для Житомира?

– Минулого року вдалося добитися комплексного ремонту мікрорайону Польова. Коли прийшла до влади наша каденція, ми вирішили втілити один великий комплексний проект. Оскільки мікрорайон Польова найстаріший у місті, був збудований у 60-70-ті роки і з того часу майже не ремонтувався, ми вирішили почати звідти.

Там були зроблені заміна комунікацій, теплоносіїв, водопроводів, відремонтовано асфальтобетонне покриття прибудинкових територій. Як це зроблено – це вже інше питання. На кожній сесії я піднімаю питання того, що там і як робиться, оскільки є просто шалена кількість нарікань і скарг на підрядників. Ми ініціювали створення відділу контролю і аудиту з метою проведення експертизи асфальтобетонного покриття за всіма критеріями.

Також перше, що зробила наша каденція – ми зайнялися впорядкуванням так званих ТС – тимчасових споруд, які раніше називалися МАФами (мала архітектурна форма – прим. ред.) У Житомирі вони розташовувалися хаотично. Тому для впорядкування цього ми пройшли всі тимчасові споруди і нанесли їх на карту, з позначенням, чи є у підприємців дозвільні документи, на який строк тощо.

«20»: Де знаходиться ваша приймальня і з яких питань до вас можуть звернутися люди? З якими питаннями звертаються найчастіше?

– Моя приймальня, як і приймальні більшості депутатів міської ради від Об’єднання «Самопоміч», знаходиться за адресою вул. Велика Бердичівська, 9. Мої прийомні дні як депутата – кожного другого вівторка, другої п’ятниці та четвертої п’ятниці місяця.

До нас у штаб приходять люди, і секретар записує, яке питання й до якого депутата на прийом хочуть попасти. Особисто моє переконання – кожен депутат має опікуватися не тільки округом, з якого обирався, а всім містом. Я ніколи не відмовляю людям і завжди беруся за вирішення їхніх питань.

На жаль, найчастіше люди звертаються саме з проблемою матеріальних допомог – мабуть, 90 %.У депутата на виконання його повноважень не така велика сума, але ми завжди намагаємося виділяти бодай по кілька тисяч тим, хто цього дуже потребує.

«20»: Чим ви можете реально допомогти людям, які звертаються?

–       Взагалі є закон, яким депутати міської ради мають користуватися і відповідно до якого вони мають проваджувати свою діяльність. Це Закон «Про статус депутата місцевих рад», стаття 14 якого говорить про те, що депутат міської ради має першочергове право зайти до будь-якого керівника будь-якого підприємства і вирішити питання, якщо воно пов’язане з порушенням законодавства, порушенням прав людини. Депутат може направити депутатський запит, депутатське звернення. Усе це – механізми, які можуть допомогти людям змінити ситуацію. І якщо будь-які органи чи підприємство, незалежно від форм власності, не реагує, то депутат може звернутися до прокуратури щодо порушення закону.

Але я вам скажу, що таких випадків не було жодного разу, і якщо депутат посилається на статтю закону – йому ніколи не відмовляють.

«20»: Яке рішення міської ради ви вважаєте найскандальнішим або таким, яке шкодить городянам і Житомиру?

– Такі питання, на жаль, дійсно є. І вони є майже на кожній сесії, коли ми бачимо, що, можливо, недоцільно приймати зараз це рішення. Депутати з цих питань висловлюються і часто ми їх таки не приймаємо.

«20»: Як ви вважаєте, які першочергові кроки потрібно зробити для покращення Житомира?

– Для того, щоб у місті був порядок, міському голові потрібно різкіше і жорсткіше контролювати і вимагати від підрядних організацій. Потрібно вимогливіше проводити тендери і краще прописувати їх умови.

Людям сьогодні важливі не пишні святкування якихось заходів, а комфортні умови для життя, і саме це повинна забезпечувати міська рада. Я не можу сказати, що Житомир – некомфортне місто для життя, але нам є куди рухатися.

Анастасія Кузьмич

 
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up