Модерність українських міст

Модерність українських міст

Глобальні зміни провокують до змін регіональних і місцевих. І якщо глобалізація породила десятки корпорацій, які стають впливовішими за окремо взяті країни, як наслідок роль країн та їхня міжнародна вага суттєво зменшується в порівнянні з ситуацією 100-200 років тому.

Значна частина ВВП планети продукується не країнами, а окремими містами. Саме міста і мегаполіси є рушійною силою прогресу та розвитку. Ми поки цього не відчуваємо, адже ще декілька років тому міста України практично не мали реальних бюджетів і повноважень. Станом на сьогодні ці повноваження мають лише обласні центри та новостворенні ОТГ. Хоча адміністративний вплив центральної влади на всі органи самоврядування досі суттєвий.

Якщо держава слабка і з часом буде ставати ще слабшою, напевно, не варто намагатися відновити її міць та силу (в політичному розумінні). Можливо, варто зробити сильними міста та місцеве самоврядування у політичному та економічному контексті. І коли міста такими стануть, тоді й держава буде потужною та сильною на міжнародній арені.

Але ми знову зіштовхуємося з нерішучістю та безпорадністю. Адже центральна влада не може (не хоче!) віддати частину повноважень на місцевий рівень.

Відео дня

Місцеве самоврядування, місцеві політики та місцева політика в Україні лише зароджуються. Бо дерибан комунального майна, який був характерним для початку 2000-х (коли в містах ще було майно для дерибану), зараз трансформувався у дерибан місцевих бюджетів (починаючи з 2015-го, коли місцеві бюджети за рахунок фінансової децентралізації зросли в рази).

Основний виклик у цій ситуації – чи знайдуться люди, які будуть готовими до нових змін і викликів та йтимуть у місцеву політику. Бо кошти у бюджетах вже «тануть» через додаткові фінансові зобов`язання, які центральна влада перекладає на місцеве самоврядування. Напевно, не за горами той час, коли міста в Україні ставатимуть банкрутами як наслідок невірної місцевої політики.

Одним з ключових питань залишається, чи зможуть на місцевому рівні з’являтися люди, які будуть чесними та компетентними політиками, і чи зможуть вони об’єднуватися в дієві спільноти на місцях. Саме від цього буде залежати, чи будуть міста розвиватися, чи будуть вони успішними і чи зможуть вони виходити та конкурувати на глобальному ринку. Якщо це відбудеться, тоді й країна буде сильнішою та поступово ставатиме суб’єктом на міжнародній арені, а не об’єктом.

Микола Череднік

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up