Як правильно обрати сантехніку для приватного будинку: поради експертів

Як правильно обрати сантехніку для приватного будинку: поради експертів

Сантехніка посідає одне з найважливіших місць у домі. Від вибору сантехніки залежить те, який вигляд матиме ваша інтимна кімната, чи буде вам там комфортно і затишно.

Адже скільки виникає клопоту, коли тече кран, забивається ванна, не спускає унітаз або не працює умивальник. Аби уберегтися від таких неприємних сюрпризів, варто вибирати сантехніку дуже ретельно. Сьогодні ринок пропонує великий вибір сантехнічного обладнання, яке не просто створить комфорт в оселі, але й також прикрасить інтер'єр.

Як зробити правильний вибір і що необхідно взяти до уваги, вибираючи сантехніку, з'ясували журналісти «20 хвилин».

Відео дня

1. Спочатку вирішіть, що б ви хотіли бачити у себе на кухні, у ванній і вбиральні і якій колірній гамі ви віддаєте перевагу.

2. Заздалегідь зробіть виміри, аби легше було визначитися, сантехніка яких розмірів може поміститися у вашу ванну або кухню.

3. Необхідно накреслити схему сантехнічної розводки і план розташування.

4. Порівняйте ціни на потрібні вироби в будівельних супермаркетах та інтернет-магазинах. Не бійтеся ставити продавцям-консультантам всі ваші запитання.

Обов'язково поцікавтеся умовами покупок у магазині. Якщо ви купуватимете кілька виробів в одному магазині, вам можуть надати знижку, а також зробити безкоштовну доставку товару.

Зверніть увагу:

  • Дізнатися, що входить до комплекту виробу. Перевірте наявність всіх деталей.

  • Обов'язково огляньте поверхні виробів, щоб не було подряпин, відколів та інших пошкоджень.

  • При покупці унітаза беріть моделі з круговим зливом, коли вода стікає по всьому ободку унітаза. Труби відведення мають бути під таким самим кутом, як і в системі каналізації будинку. Віддавайте перевагу моделям з антибактеріальним і водовідштовхувальним покриттям і з безшумним набором води.

  • При покупці раковини змішувач вибирається під неї. Віддавайте перевагу порцеляні, тому що вона менше вбирає запахи і бруд. І також беріть раковини із захистом від переповнення.

  • При покупці ванни віддавайте перевагу акрилу. Звичайно, його вартість досить висока, але він має високу міцність і менше забруднюється.

  • При покупці душової кабіни перевірте, наскільки щільно закриваються дверцята і наскільки вони якісні, а також зверніть увагу на необхідні для вас деталі: полички, тримач для душа, масажери, радіо і т. д.

  • При виборі труб краще віддати перевагу металопластиковим. Вони і надійні, і гнучкі, і антикорозійні. Водночас найбільш довговічні, гарні, надійні й навіть корисні для здоров'я - це мідні труби. Недоліків у них практично немає, якщо не зважати на ціну.

  • Металопластикові труби можна використовувати практично у всіх комунікаційних системах: опалення, каналізації, гарячого та холодного водопостачання, а також для підігріву підлоги. Якщо термін експлуатації пластикових труб - 15 років, сталевих - 20, то металопластикових - 35-50 років.

Що потрібно знати при виборі сантехніки:

  • 70 см вільного простору має залишатися перед ванною або душовою кабіною.

  • 60 см вільного місця має бути перед унітазом (або біде) - щонайменше.

  • 40 см – по обидва боки від середини унітаза. Інакше просто не розвернутися.

  • 1,2 метра – на такій висоті монтують змішувачі для душа.

  • 120 см завдовжки довжину і 70 завширшки – мінімальний простір перед раковиною. Тут мають спокійно розміститися 2 особи.

  • 80 см – висота раковини від підлоги з особистим змішувачем, 85 - із загальним змішувачем для раковини і ванної.

  • 45 см – найоптимальніша висота для дзеркала в стандартній ванній. Його (а також шафку або поличку) кріплять на висоті 135 см від підлоги.

До поняття водопостачання можна віднести надходження питної і технічної води (гаряча і холодна). Окремо виділяється саме холодний контур: його розводка по поверхах, до казанів і баків. Сантехніка у приватному будинку повинна бути виконана з урахуванням необхідного тиску і додаткових факторів у вигляді запасних і відсічних магістралей.

Вкрай важливим буде вибір труб водопостачання, фітингів і краників. Особливо цінується прихована сантехніка: зашиваючи трубу в стіну, ви позбавляєте себе ряду можливих незручностей із зіпсованим дизайном. Тематика водопостачання досить велика, її варто розглянути окремо.

Змішувач

Вибір змішувача і раковини потрібно здійснювати одночасно, бо така сантехніка повинна добре поєднуватися між собою. Змішувач може просто не підійти для раковини. Краще купувати порцелянову раковину, оскільки вона миється простіше, бо фарфор володіє найменшою пористістю, а тому він гірше вбирає бруд. Змішувачі краще купувати відомих брендів у фірмових магазинах. Поганий змішувач – це завжди більше проблем, ніж вигоди. Краще заплатити за якість, ніж за ремонт, адже змішувач може почати текти вночі. Також варто приділити увагу водяним шлангам, вони також повинні бути хорошої якості.

Опалення

Сантехніка в приватному будинку, що відноситься до опалювальної системи, теж має особливості. Важливо розуміти, що центральне, пічне і контурне опалення вимагає певного виду труб і монтажу додаткового обладнання (у кожній системі свого).

Постарайтеся зрозуміти, що вхідна група для опалення та сантехніки може бути однією, тобто промальовувати для себе креслення сантехніки потрібно комплексно, щоб враховувати всі можливості труби і тиску. Під опалювальну систему вибирається матеріал для обшивки і нагнітання тиску, і ці будматеріали відрізняються за ціною і ККД. Необхідності комплексного вибору труб для опалення та периферії відводиться окрема тема.

Каналізація

Водопровід і каналізація, природно, мають абсолютно різне призначення, але монтаж магістралей у них проводиться паралельно. У 90% випадків пряма магістраль водопостачання та водовідведення йдуть поруч, причому каналізаційна труба монтується нижче (іноді на мінусових висотах в кресленнях).

Монтаж каналізації у приватному будинку проводиться однаково, незалежно від типу зливу: персональні відстійники, очисники або центральна каналізація. Головне – дотримуватися необхідного ухилу або встановлювати двигун, що нагнітає тиск. Принцип монтажу каналізації досить простий, і зробити ви його зможете самостійно, слідуючи інструкціям з монтажу.

Проектування зливу

Перед початком всіх робіт необхідно ретельно продумати розташування всієї системи в цілому, а також склад всіх її комплектуючих. Найкраще викласти своє бачення конструкції на папері. Намальований проект буде постійно перебувати в полі зору, допомагаючи враховувати важливі деталі. Робота над кресленням дозволить спланувати компактне розташування труб і врахувати особливості будови будівлі. У проекті важливо врахувати розташування кожного вузла сантехніки, позначити способи прокладки трубопроводів до устаткування, прорахувати необхідну кількість фітингів, труб, матеріалів. Конкретні ділянки, де прокладаються інженерні мережі, потрібно позначити окремо, прорахувавши довжину труб і їх діаметри. При закупівлі матеріалів дана інформація буде дуже корисною. Схема каналізації в приватному будинку буде надійною підмогою при її будівництві.

Бажано при облаштуванні каналізації для заміського будинку застосовувати сучасні технологічні матеріали. Тут найкраще підійдуть труби з полівінілхлориду або поліпропілену хорошої якості.

Такі матеріали будуть служити не одне десятиліття, радуючи мешканців будинку своєю функціональністю, надійністю, безперебійною роботою. При необхідності заміни дрібних деталей їх можна з легкістю поміняти без шкоди для сімейного бюджету. Таким чином, риторичне питання, як зробити каналізацію в приватному будинку або котеджі своїми руками – приваблива тема, яку під силу виконати для себе кожному власнику нерухомості, вибравши з безлічі конструкцій найоптимальніший варіант.

Підіб’ємо підсумок

Сантехніка в приватному будинку має масу особливостей. Кожен вид інженерної системи для більшого розуміння теми необхідно розглядати окремо, але при правильному виборі труб і комплектуючих, усвідомлення особливості сантехніки ви зможете виконати монтаж нових систем, які довго та якісно слугуватимуть вам.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області 11:00 Житомирський музично-драматичний театр тимчасово йде у відпустку через брак фінансування 10:40 У Малині на пожежі загинула людина 10:22 Молодикам, які забили до смерті односельчанина на Чуднівщині, повідомили про підозру та обрали запобіжні заходи 10:00 Карколомна ДТП у Житомирі: на вулиці Параджанова кросовер зіткнувся з електроопорою 09:41 Втрати росіян: мінус 5 танків, 29 артсистем і 800 осіб 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 23 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі 17:52 У Житомирі та області потрібні донори крові всіх груп з негативним резус-фактором 17:32 Оновлено штрафи за неявку до ТЦК
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up