Свердловина в приватному будинку: плюси і мінуси

Свердловина в приватному будинку: плюси і мінуси

Вода – це не тільки основа життя людини, але й база для цивілізації. Вона потрібна для багатьох побутових і садових завдань, а також для підтримки гігієни.

Саме з цих причин дачники або власники приватних будинків без центрального водопостачання найперше дбають про видобуток води. Найпопулярнішими досі залишаються колодязі, однак все більш затребуваною стає свердловина в приватному будинку.

Види свердловин та їх особливості

Якщо при виборі способу видобутку води ви задалися питанням: «Колодязь або свердловина — що краще для дому?», мабуть, варто придивитися саме до другого варіанту, оскільки він забезпечить більш якісну та чисту воду. Якщо на дачі ще можна зекономити за допомогою криниці, то для постійного місця проживання не варто. Розглянемо докладніше види свердловин та їх особливості.

Свердловина-голка

Її глибина сягає від 4 до 12 метрів, а вода приблизно така ж, як і в звичайному колодязі, може, трохи краще через відсутність у ній різних предметів і комах. Такий спосіб гарний тим, що для спорудження потрібно всього один день, свердловину можна облаштувати в підвалі, вода буде під постійним тиском, і в певних випадках її можна вживати без додаткової очистки.

Відео дня

Однак на противагу можна вказати, що необхідно постійно використовувати свердловину, оскільки вона може замулитися. Також далеко не весь грунт підійде для успішної роботи, а використання декількох водозабірних точок призведе лише до падіння напору.

Фільтрова свердловина на пісок

Така свердловина облаштовується на піщаному грунті, її глибина доходить до 30 метрів. Недоліки даного методу – це обмежений запас води (приблизно 500 літрів) і нетривалий термін служби. Також така свердловина повинна використовуватися регулярно, інакше буде замулюватися.

Зате у переваги порівняно з артезіанською свердловиною можна записати меншу вартість, низький вміст заліза, короткі терміни буріння і використання малогабаритної техніки.

Артезіанська свердловина

Вибираючи, що краще – свердловина або колодязь для котеджу, потрібно зазначити, що артезіанська свердловина – це найдорожчий варіант, який також зажадає додаткових витрат на придбання глибинного насоса. Однак це повністю компенсується високою якістю води, довговічністю, а води буде достатньо, щоб поділитися з сусідами, завдяки чому можна розділити витрати.

Переваги і недоліки свердловини

Якщо ви все ще сумніваєтеся, що вибрати – колодязь або свердловину, плюси і мінуси останньої допоможуть вам остаточно визначитися.

Почнемо, мабуть, з найприємнішого.

•Чиста та якісна вода. У свердловину ніяк не можуть потрапити поверхневі води і верховодка, а також за рахунок вузької горловини всередину не потрапляє сміття, яке через розкладання може становити загрозу для життя.

•Термін дії. Звичайно, в даному випадку можна впевнено говорити лише про артезіанські свердловин і свердловини-голки, а їх термін служби досягає 50 років і більше.

•Вода в свердловинах не залежить від погодних змін, адже рівень води постійно зростає, що дозволяє користуватися нею постійно і у великих обсягах. У випадку ж з колодязями все навпаки — при одноразовому використанні великої кількості води доведеться чекати, поки вона знову просочиться крізь грунт і повернеться до первісного рівня. Наповнення колодязя становить близько 200 літрів у годину.

•Свердловини не вимагають регулярної очистки, а якщо встановити якісний фільтр, то можна і зовсім позбутися такої необхідності.

•Витрати на експлуатацію зазвичай менші порівняно з колодязем, оскільки свердловини не вимагають регулярного чищення та дезінфекції, а також ніколи не потребують робіт з поглиблення.

Говорячи про мінуси, варто відзначити наступні:

•Буріння свердловини обійдеться досить дорого, потрібна спеціальна техніка, обсадні труби, а також насос.

•У разі поломки і відмови насоса добути воду вручну буде просто неможливо.

•У разі замулювання або будь-якого іншого забруднення очистити свердловину буде неможливо, через що доведеться бурити нову.

•Вода може містити значну кількість заліза.

•Свердловина на пісок може не забезпечити достатньої кількості води, через що доведеться подумати про резервні ємності.

 

Коментарі (1)
  • Наталия Осовская

    Ок!В нашем городе где?Многие коттеджи в районе кладбищ или без канализации.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up