Свердловина в приватному будинку: плюси і мінуси

Свердловина в приватному будинку: плюси і мінуси

Вода – це не тільки основа життя людини, але й «база» для цивілізації. Вона потрібна для багатьох побутових і садових справ, а також для підтримки гігієни. Саме з цих причин дачники або власники приватних будинків без центрального водопостачання найперше дбають про видобуток води.

 

Найпопулярнішими досі залишаються колодязі, однак все більш затребуваними стають свердловини в приватному будинку. Плюси і мінуси цих систем водозабору розглянемо далі.

Які бувають колодязі

Мабуть, в суперечці «що краще: колодязь або свердловина на дачі», перший виграє завдяки невеликої ціни, а також тому що немає необхідності отримувати для нього спеціальний дозвіл. Зазвичай глибина колодязя становить від 5 до 15 метрів. Далі розберемо, за допомогою яких матеріалів можна побудувати колодязь.

  • Дерев’яні колодязі. У цьому випадку шахту колодязя обкладають колодами діаметром від 12 до 18 див.

    <

    Відео дня
    /li>
  • Інші матеріали. Для такого колодязя підійде обпалена червона цегла, бетонні блоки або камені.

  • Ж/Б кільця. Саме цей спосіб є найбільш ефективним і популярним, бо кільця легко встановити, вони поширені і мають великий термін служби. Максимальна глибина колодязя з використанням даного матеріалу може досягати 20 метрів, що вже дозволяє дістатися до якісної і чистої води.

  • Пластикові колодязі. Використовуються пластикові кільця, які встановлюються таким же способом, як і у випадку з ж/б.

Види свердловин та їхні особливості

Якщо при виборі способу видобутку води ви задалися питанням: «Колодязь або свердловина – що краще для дому?», мабуть, варто придивитися саме до другого варіанту, оскільки він забезпечить більш якісну та чисту воду. Якщо на дачі ще можна зекономити за допомогою криниці, то для постійного місця проживання – не варто.

Свердловина-голка

Її глибина сягає від 4 до 12 метрів, а вода приблизно така ж, як і в звичайному колодязі (може, трохи краща завдяки відсутності в ній різних предметів і комах). Однак найбільша різниця саме в способі будівництва. Для цього необхідно забити в землю гостру трубу, яка не пропустить верховодку і перешкоджатиме потраплянню сторонніх предметів. Для забору води буде потрібний «всмоктуючий» насос.

Фільтрова свердловина на пісок

Глибина такої свердловини доходить до 30 метрів і виконується на піщаному грунті. Недоліки даного методу – обмежений запас води (приблизно 500 літрів) і нетривалий термін служби. Також така свердловина повинна використовуватися регулярно, інакше буде відбуватися замулення.

Артезіанська свердловина

Обираючи, що краще – свердловина або колодязь для котеджу, потрібно зазначити, що артезіанська свердловина – це найдорожчий спосіб, який також «зажадає» додаткових витрат на придбання глибинного насоса. Однак це повністю компенсується високою якістю води, довговічністю, а води буде достатньо, щоб поділитися з сусідами, завдяки чому можна розділити витрати.

Якщо ви все ще сумніваєтеся, що обрати – колодязь або свердловину плюси і мінуси останньої допоможуть вам остаточно визначитися.

Почнемо, мабуть, з найприємнішого, а саме з переваг:

  • Чиста та якісна вода. У свердловину ніяк не можуть потрапити поверхневі води і верховодка, а також, завдяки вузькій горловині всередину не потрапляє сміття, яке через розкладання може становити загрозу для життя.

  • Строк служби. Звичайно, в даному випадку можна впевнено говорити лише про артезіанській свердловині на і-голці, а їх термін служби досягає 50 років і більше.

  • Вода в свердловинах не залежить від погодних змін, рівень води постійно зростає, що дозволяє користуватися постійно і у великих обсягах. У випадку ж з колодязями все навпаки – при одноразовому використанні великої кількості води доведеться чекати, поки вона знову просочиться крізь грунт і повернеться до первісного рівня.

Говорячи про мінуси, варто відзначити наступні:

  • Буріння свердловини обійдеться досить дорого, потрібна спеціальна техніка, обсадні труби, а також потужний насос.

  • В разі поломки і відмови насоса добути воду вручну буде просто неможливо.

  • У разі замулення або будь-якого іншого забруднення очистити свердловину буде неможливо, через що доведеться бурити нову.

  • Вода може містити значну кількість заліза.

  • Свердловина на пісок може не забезпечити достатньої кількості води, внаслідок чого доведеться подумати про резервної ємності.

Висновок

І усе ж таки, колодязь або свердловина: що краще? Незважаючи на досить відмінні характеристики, вирішувати саме вам, бо це стосується вашого комфорту.

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:51 Ветерани та ветеранки можуть отримати знижки на квартплату та плату за комунальні послуги й опалення будинків 17:20 Джеря та Кайдаші повертаються? 17:00 Настає сезон кліщів: як вберегти себе 16:40 Екоінспекція оштрафувала підприємців за знищення газонів у гідропарку Від читача 12:56 У Житомирі відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 16:19 #ПрозороТаПідзвітно: Від початку війни у Житомирській області відновлено 3255 об’єктів 16:00 Смерть у сміттєвому контейнері: у Житомирі чоловік загинув під пресом сміттєзбиральної машини photo_camera 15:40 У Житомирі пройшов перший день чесько-українського театрального фестивалю play_circle_filled photo_camera 15:20 МОН презентує проєкт нового закону «Про професійну освіту» 15:00 Уночі на Новому бульварі компанія молодиків поламала сакури і магнолії 14:39 У Житомирі спільне чаркування завершилося вбивством 14:21 Бердичівлянин втратив 29 тисяч гривень, скориставшись сервісом з пошуку попутників 14:00 З 1 квітня діти загиблих добровольців отримують державну соціальну допомогу в підвищених розмірах 12:40 У Коростишівській лікарні відкрили клініко-діагностичну лабораторію 12:20 На Звягельщині в ході побутової сварки 20-річний чоловік до смерті побив 41-річного односельця 12:00 У найближчі дні в Житомирі збережеться дощова і прохолодна погода 11:40 На півтори тисячі оштрафовано чоловіка, який спалював деревину в районі Соколовського кар’єру 11:20 Арештований товар на майже 800 тис. грн передано ЗСУ 11:00 У Житомирській області чотири заклади охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому інфаркті міокарда 10:39 Гуманітарний Хаб "Житомир" відправляє медичну допомогу на Сумщину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up