Оксана Олійник: "Довіра людей громади – результат професіоналізму та відповідальності" (Політична реклама)

Оксана Олійник: "Довіра людей громади – результат професіоналізму та відповідальності" (Політична реклама)

Доктор економічних наук, професор, перший проректор Державного університету «Житомирська політехніка» Оксана Олійник у своєму інтерв`ю розповіла, чому балотується в депутати обласної ради, чому обрала партію «Наш край», та поділилась планами щодо розвитку області.

- Оксано Вікторівно, розкажіть, будь ласка, про себе.

- Я, Олійник Оксана Вікторівна, народилась у нашому рідному місті Житомир. Моєю рідною школою є ЗОШ No 8, успішне навчання в якій дозволило вступити і навчатись у Житомирському інженерно-технологічному інституті (ЖІТІ), нині – Державний університет «Житомирська політехніка». В альма-матері здобула кваліфікацію інженера-економіста, отримавши диплом з відзнакою за спеціальністю «Менеджмент у виробничій сфері».

Доктор економічних наук, професор, заслужений працівник освіти України (указ Президента України від 21.08.2020 р. No335/2020).

У 2002 і 2007 роках визнано грантером Президента України відповідно до Розпорядження Президента України.

Керівник та учасник науково-дослідних робіт: “Розробка стратегії соціальноекономічного розвитку регіону”, “Аналітичне забезпечення економічної діяльності в контексті інтеграції України в Європейський союз”; “Теорія і методологія економічного аналізу в контексті нової парадигми економіки України”. Є членом робочої групи з розробки стратегії соціально-економічного розвитку Житомирської області на період 20212027 роки, Стратегічного практикуму з розробки стратегії розвитку вищої освіти у 2019 р., ПМЕР ЄС у 2020 році.

Маю досвід міжнародної співпраці, пов’язаної з модернізацією вищої освіти, зокрема проєкти за програмою Еразмус+/КА1 – «Міжнародна Кредитна Мобільність», Університет м. Ковентрі (Великобританія) (2018 -2020 рр.), Еразмус-Мундус “Ініціатива університетів Кавказького та Атлантичного регіонів в забезпеченні високих освітніх стандартів” (20132017), Програма транскордонного співробітництва Уряду Туреччини Евланда «Evlanda» (2013-2017): "Подвійний магістерський ступінь з автоматизації/мехатроніки в ЄС - країнах партнерах" (2011-2014), “Безпека людини (охорона навколишнього середовища, контроль якості продуктів харчування, охорона здоров’я та соціальний захист) на територіях забруднених радіоактивними речовинами” (2012-2015).

Під моїм науковим керівництвом підготовлено 10 кандидатів економічних наук.

Я практик, стратег, аналітик, мудрий керівник і досвідчений наставник.

- Які, на Вашу думку, переваги політичної сили «Наш край»?

- Мені приємно, що я знаходжуся серед справжніх професіоналів та господарників, які не на словах доводять спроможність покращувати життя Житомирщини. Тому я вирішила, що з такою командою варто йти в політику. Разом ми будемо працювати на результат. Можна бути активним громадянином, громадянкою, але є й розуміння, що підтримка сильної команди – вже половина успіху. Я переконана, що «Наш край" - це та політична сила, яка допоможе вирішити багато нагальних питань. 

Це дійсно команда професіоналів, якій люди довіряють. 

Переваги:

1. Створення можливостей ефективної взаємодії влади, бізнесу й освіти, у тому числі з метою сприяння створенню робочих місць для молоді, та подальший розвиток кластерів-лідерів регіону.

2. Інноваційний розвиток економіки Житомирщини, підтримка підприємництва, особливо інноваційного й соціального, що дозволить збільшити наповнення місцевих бюджетів за рахунок прозорості і легкості ведення бізнесу в регіоні.

3. Збереження інтелектуального потенціалу людей області та забезпечення ефективної зайнятості в громадах завдяки інвестуванню у наукові, стартапта інфраструктурні проєкти, з метою затвердження позиції, що жити на Житомирщині - комфортно.

4. Цифровізація та забезпечення доступності цифрових послуг завдяки зростанню рівня відповідальності на місцевому рівні перед людьми громад, дебюрократизація всіх процесів.

5. Підтримка розвитку підприємств кластерів з найбільшою доданою вартістю із забезпеченням рівних можливостей для всіх, що дозволить пишатись нашою областю та, особливо, її людьми.

Як тільки будуть успішно реалізовані програми і проекти, люди не захочуть їхати за кордон. А відтак, примножуватиметься добробут громад, регіону, країни.

- На нинішні вибори йде багато політичних сил. Чи змінить перемога «Нашого краю» регіон?

- Основна ідеологія нашої партії - не «велика політика». «Наш край» – політична сила, яка допомагає вирішувати проблеми на місцях. І я впевнена, що перемога внесе позитивні зміни у розвиток нашого регіону. Ми спрямовуватимемо свої дії на досягнення конкретних цілей, а саме:

1. Розвиток і підтримка підприємництва, особливо інноваційного та соціального, що дозволить збільшити наповнення місцевих бюджетів за рахунок прозорості і легкості ведення бізнесу в регіоні.

2. Сприяння створенню робочих місць для молоді, особливо в ІТ, та подальший розвиток кластерів-лідерів регіону.

3. Збільшення інвестицій у наукові, стартап й інфраструктурні проекти, орієнтація на миттєве вирішення локальних проблем на користь популяризації думки, що жити на Житомирщині - комфортно.

4. Зменшення бюрократизації за рахунок цифровізації та збільшення відповідності на місцевому рівні задля людей громади.

5. Підтримка підприємств з найбільшою доданою вартістю із забезпеченням рівних можливостей для всіх, що дозволить пишатись нашою областю та, особливо, її людьми.

Потрібно робити щось корисне для людей, які поруч з вами.  

Чи не боїтеся Ви брати участь у передвиборчих перегонах поряд з сильними чоловіками?

- Недаремно кажуть, що сила жінки - у її слабкості. Тому я зовсім не боюся політичних перегонів. Я добре знаю, що я хочу змінити і маю план, як це зробити. Тому я дуже задоволена, що гендерна рівність дозволяє нам, жінкам, бути дотичними до політики. Наше місце не тільки на звичайній кухні, а й на політичній. І я з задоволенням поділюся своїми «рецептами", які змінять наш регіон,  вплинуть на його розвиток та покращення добробуту.

- В умовах пандемії гостро стоїть проблема освіти. Ваше бачення її вирішення?

- Зі свого досвіду роботи у вищій освіті, якій присвятила понад 15 років, я розумію, що карантин вимагає оновлення усієї системи. Невтішним є те, що ми зіштовхнулися з проблемою забезпечення дистанційного навчання у період пандемії і у містах, і, особливо, у селах. Головною з них виявилася доступність до мережі інтернет, неможливість освітян та здобувачів освіти користуватися сучасними електронними ресурсами. Навчання через групу в Viber чи електронну пошту – це не навчання, і дистанційним його назвати чи визнати неможна. Воно аж ніяк не зробить нашу націю освіченою. 

У нас є методи вирішення цієї проблеми. Наведу приклад реального позитивного досвіду, здобутого внаслідок швидкої реакції на виклики в умовах пандемії. Університет «Житомирська політехніка», який я представляю, швидко зорієнтувався, аджемає певні напрацювання для особистих потреб з організації та проведення дистанційного навчання –відповідні електронні платформи, зокрема це Moodle. Платформи було модернізовано та посилено інноваційними компонентами.Розроблено та проведено безкоштовні курси для 1500 учасників і учасниць. Тому на рівні області для всіх освітян було створено можливості безкоштовного викладання своїх курсів або прослуховування найкращих курсів, які є в Україні.

Тому і в подальшому ми будемо працювати над вирішенням цієї проблеми. 

Ми звикли робити так, щоб максимально швидко й якісно вирішувати проблеми 

- Як Ви вважаєте, чи є у партії «Наш край» подальша перспектива?

- Насправді, якби не вважала партію перспективною, то не була б у її команді. Як людина, яка звикла перемагати, завжди хочу бути там, де є успіх. Партія «Наш край» - це команда сильних людей, які приймають мудрі та виважені рішення, які ведуть до перемоги.

«Наш край» – політична сила, яка допомагає вирішувати проблеми місцевих громад, конкретного міста, району, регіону, області. На мій погляд, важливий посил. 

Важливим є те, що кожен з нас здатен зробити вже зараз у себе вдома, на вулиці, мікрорайоні – у громаді. Варто робити щось корисне для людей, які поруч з вами. 

Переконана, країна буде успішною та щасливою, коли буде щасливою окремо взята родина, окремо взяте місто, селище, село. 

Тільки коли буде порядок і відповідальність за життя людей громади на локальному рівні, відбуватиметься становлення і зростання сильної місцевої економіки, розвиватиметься успішна кар`єра молоді, функціонуватимуть системи якісної освіти, охорони здоров`я, лише тоді буде доречно говорити про розбудову великої системи на території всієї України. 

Перспектива – за сильними.

- Що дає Вам сили ?

 - Я вважаю, що обрана професія має приносити задоволення і бути джерелом сили та натхнення. У мене в цьому плані все склалося. Є бажання працювати, досягати чогось нового, розвиватися.

Приємно, що результати моєї праці високо оцінюють. Надзвичайно почесно і приємно, що сьогодні, 8 жовтня 2020 року, на початку 32-ої заключної сесії Житомирської обласної ради сьомого скликання представники Державного університету “Житомирська політехніка” отримали державні відзнаки та почесні звання!

Вручали нагороди голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко та голова обласної ради Володимир Ширма.

Серед нагороджених прозвучало і моє прізвище. Я отримала почесне звання “Заслужений працівник освіти України”.

Вітаю своїх колег з відзнакою їх роботи на державному рівні! Дякуємо Президентові України Володимиру Зеленському, Офісу Президента України, керівництву Житомирської області за підтримку ініціативи трудового колективу Житомирської політехніки та відзначення співробітників університету державними нагородами!

Особливі слова подяки Євдокимову Віктору Валерійовичу, ректору університету «Житомирська політехніка», доктору економічних наук, професору, Заслуженому діячу науки і техніки України, академіку Академії економічних наук України .

- На Вашу думку, яких людей сьогодні потребує влада як у місті та області, так у країні в цілому?

- Влада потребує нової генерації лідерів своїх громад та команд і разом з ними реалізовувати заплановані зміни та реформи. Потрібні такі представники влади, яким довіряють люди.

Справжній лідер – той, кого поважають, оскільки він/вона дослухається до колег, надихає та допомагає їм зростати. В часи децентралізації Україна потребує нової генерації лідерів громад: поважних і водночас шанованих, обізнаних і при цьому готових навчатися, законослухняних, проте відкритих інноваціям та вдосконаленню.

 

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up