Під час Великого посту людина очищує душу і тіло через добровільне самообмеження у їжі, розвагах, світському спілкуванні. Піст встановлений на знак наслідування Ісуса Христа, який постився у пустелі сорок днів, його мета підготовка до Великодня.
-Найголовніше, - каже отець Богдан Бойко, настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору, - треба усвідомити, що тілесний піст без духовного посту нічого не дає для спасіння душі. Піст - не мета, а засіб відволіктись від надмірного догоджання своїм тваринним функціям, зосередитись й подумати про життя своєї душі. Без цього піст стає всього лише дієтою.
Великого посту мають дотримуватись усі, проте є винятки для дітей та тих, у кого проблеми зі здоров’ям. У перший день після Масниці - Чистий понеділок, а також в Страсну п'ятницю віруючі взагалі нічого не їдять. В інші дні пісне меню складається за цими правилами: понеділок, середа, п'ятниця сухоїдення (продукти, які не варилися і не смажилися, тільки хліб, вода, компот, овочі, фрукти, мед, сухофрукти). Вівторок, четвер можна їсти гарячу їжу, але без додавання рослинного і, вже тим більше, вершкового масел. Субота, неділя - пісна їжа з олією. У період посту не можна вживати алкоголь, крім певних днів, коли дозволяється випити трішки червоного вина.
В час Великого посту святкуватимуть декілька важливих церковних свят: 7 квітня (Благовіщення), 24 квітня (Вербна неділя) та 23 квітня (Лазарева субота), тоді до раціону можна додати рибу.
Таким чином, Великий піст вважають ключовою подією в житті кожного віруючого християнина, оскільки він дозволяє відновити духовні та фізичні сили, подумати про сенс буття і стати ближче до Бога. Та як зазначають священослужителі, піст без молитви та без справ милосердя ніколи не принесе бажаного результату.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 10 від 23 квітня 2025
Читати номер