Геннадій Махорін: «Відносини повинні ґрунтуватися, у першу чергу, на моральних і фахових якостях людини»

Геннадій Махорін: «Відносини повинні ґрунтуватися, у першу чергу, на моральних і фахових якостях людини»

Журналісти «20 хвилин» продовжують спілкуватися з депутатами Житомирської міської ради у рамках проекту «Твій місцевий депутат» та дізнаватися про їхні здобутки, які пішли на користь житомирянам.

Цього разу ми вели розмову з відомим істориком, кандидатом історичних наук, викладачем, депутатом міської ради Геннадієм Махоріним.

«20»: Коли і чому вирішили балотуватись у депутати міської ради?

– Балотуватися у міські депутати мені запропонували від Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Я вирішив їх підтримати своєю участю у виборах, оскільки така підтримка була тоді необхідна.

Відео дня

«20»: Чи не жалкуєте про прийняте рішення?

– Зараз я більш зайнята людина, адже участь у комісіях та сесія забирають певний час. В університеті годин не дуже багато, тому я намагаюсь все встигати без шкоди для навчального процесу. З іншого боку, маю надію вплинути на поліпшення в гуманітарній сфері, тому намагаюсь все робити для цього по можливості. Сказати, що все вдається, не можу. Адже новий склад не завжди заглиблювався у деякі документи, в тому числі й по «Українському дому». Я був найбільшим критиком того проекту, але більшість депутатів проголосували за рішення його підтримати. Загалом не жалкую, що пішов у депутати, адже є шанс щось зробити позитивне в освітній галузі. Зокрема, за моїм наполяганням збільшено кошти на матеріальне заохочення вчителів, які відзначилися своїми успіхами

«20: До складу якої комісії Ви входите? Які важливі рішення з Вашої подачі були прийняті?

– Крім гуманітарної комісії, я входив до складу тимчасової депутатської комісії з перейменування. За моїми пропозиціями в населених пунктах області перейменовано 272 вулиці, а у Житомирі – 14. Переважно їх назви змінено на честь діячів культури, науки, освіти та медицини, чиє життя пов’язане з Житомирщиною.

Також вдалося внести в деякі законопроекти свої доповнення. Зокрема, стосовно положення про присвоєння звання почесного громадянина міста Житомира. Виступав і за те, щоб не висувати претендентами на здобуття цього звання людей, які працювали раніше у компартійних і комсомольських органах. Але, на жаль, цю пропозицію не підтримали. При розгляді бюджету на 2016 рік я домігся збільшення видатків з 50 до 125 тис. грн на інформаційну історико-туристичну популяризацію Житомира.

«20»: Ви пішли на вибори від Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Чому саме ця політсила?

– Формально я вважаюся позапартійним. Я член ОУН (Організація українських націоналістів), і розділяю націоналістичні погляди.

«20»: Чи є у Вас власна приймальня? Коли і з яких питань до Вас можуть прийти люди?

– Я приймаю громадян в офісі щопонеділка за адресою вул. Небесної Сотні, 60. Але, як правило, звернення до мене передають в оргвідділ міської ради. Також люди  телефонують, оскільки мій номер доступний для всіх.

«20»: З якими питаннями найчастіше звертаються житомиряни та чим Ви можете їм реально допомогти?

– Як правило, більшість людей звертаються з проханням про матеріальну допомогу та виділення коштів на лікування. Зараз, наприклад, звернулися з одного дитячого садка – їм потрібен комп’ютер та іграшки для дітей.

Також були виділені кошти на Старий бульвар, 10, і вже заасфальтовано подвір’я за цією адресою. Ще було спрямовано запит на ремонт насосної підстанції у дворі цього ж будинку. З цього приводу я написав звернення ще в кінці травня. Виділено кошти на придбання акустичної системи для ЗОШ №16.

«20»: Які рішення міської ради викликали у Вас незгоду?

– Коли пропонували голосувати за «Український дім», то я за нього не голосував, критикуючи багато позицій з приводу цього проекту. Також я був проти виділення великих коштів для нашої поліції. Необхідно було лише виділити гроші у рамках проекту «Безпечне місто». Наприклад, на світловідбивні маячки для велосипедистів – це будь ласка, або на систему сповіщення та відеоспостереження, що допоможе виявляти правопорушення. А на останній сесії депутатам пропонувалося виділити кошти на ремонт автомобілів патрульних. На мою думку, це було недоцільно.

«20»: Чи вважаєте, що у місцевих депутатів є достатньо повноважень, аби впроваджувати реальні зміни у місті?

– Часто є перешкодою тверде рішення фракції, якому ти мусиш інколи підкорятися. У такому випадку, якщо я не погоджуюся з думкою, то при голосуванні утримуюсь. Що стосується інших депутатів, то намагаюся ставитися до всіх лояльно. Тим більше, серед депутатів багато моїх колег-викладачів. Для мене людська і професійна етика значить більше, ніж політичні погляди. Адже сьогодні ти депутат, а вже завтра можеш ним і не бути. Відносини повинні ґрунтуватися, у першу чергу, на моральних і  фахових якостях людини. Особисто для мене на першому місці – робота в університеті, на другому – мої книги, тобто наукові дослідження, а на третьому вже депутатство.

«20»: Які три першочергові кроки потрібно зробити на користь Житомира?

– Проблема збереження екологічного середовища для міста найбільш актуальна. З цим пов’язане і перероблення сміття, тому необхідно побудувати сміттєпереробний завод. Це питання зараз на стадії вирішення, але на це необхідні кошти.  По-друге, у Житомирі «задавнена» проблема поліпшення якості води. Водопровідні мережі знаходяться в жахливому стані, й це потрібно негайно вирішувати, оскільки від цього залежить здоров’я житомирян. По-третє, потрібно залучити науковий потенціал Житомира для формування програм розвитку міста і вирішення вищезгаданих проблем.

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up