Сезон полуниці тільки починається, а це означає, що потрібно цей короткий час використовувати максимально. Пропонуємо сьогодні приготувати цільнозерновий пиріг з полуницею і бананом за рецептом Олени Сагун, за посиланням на «Vogue.ua».
«У пирозі – цільнозернове борошно, а ще мед і банан для солодощів. Все як ви любите. Я додала в тісто сметану (можна замінити йогуртом). Це робить пиріг вологішим – я люблю таку текстуру, але якщо ви ні, можете сметани/йогурту не додавати, тоді вам може знадобитися трохи менше борошна, ніж вказано в рецепті», - розповідає Олена.
Інгредієнти для форми діаметром 22 сантиметри:
100 мл рослинної олії;
120 г рідкого меду (у мілілітрах приблизно стільки ж);
3 яйця;
60 г (~ 2 ст. л. з гіркою) сметани 10-15% або густого йогурту;
170 г цільнозернового борошна;
1 ч. л. розпушувача;
⅓ ч. л. ваніліну (або 1 ч. л. ванільного цукру);
дрібка солі;
200 г полуниці;
1 великий банан (ступінь стиглості будь-який).
Приготування:
Ріжемо полуницю на половинки або четвертинки (залежно від розміру ягід), відставляємо в сторону. Чистимо й нарізаємо банан кружальцями, теж відставляємо.
Переходимо до тіста. У глибоку ємність наливаємо олію, мед, додаємо яйця, сметану або йогурт. Збиваємо міксером, поки суміш не спіниться. Додаємо всі сухі інгредієнти (борошно, розпушувач, сіль, ванілін), збиваємо міксером до однорідності. Додаємо в тісто шматочки банана, перемішуємо ложкою.
Беремо форму. Силіконову нічим не змащуємо, якщо ж вона з іншого матеріалу – змащуємо маслом. Виливаємо тісто у форму, зверху викладаємо полуницю.
Ставимо пиріг у розігріту до 170 °C духовку.
«Я пекла приблизно 45 хвилин, але ви орієнтуйтеся за своєю духовкою – вам може знадобитися менше або більше часу», - пояснює господиня.
Готовність перевіряйте, проштрикнувши пиріг зубочисткою. Вона має виходити сухою. Готовий пиріг дістаємо, даємо охолонути, на бажання посипаємо цукровою пудрою, прикрашаємо свіжою полуницею й листочками м’яти.
Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах
№ 19 від 2 липня 2025
Читати номер