ТОП-5 книжкових новинок весни, які ви захочете прочитати

ТОП-5 книжкових новинок весни, які ви захочете прочитати

Журналісти «20 хвилин» зібрали найпопулярніші літературні новинки весни 2021 року та наполегливо радять їх прочитати. Обрати щось для себе зможе кожен і кожна.

«Спитайте Мієчку» Євгенії Кузнєцової

У січні вийшов роман, що потішив українських читачів, – «Спитайте Мієчку». У центрі історії – сестри Мієчка і Лілічка. Що робити сестрам, яким так легко загубитися у власних думках і бажаннях у великому місті? Все наче й добре, але хочеться поставити життя на паузу, хоча б до вересня, та повернутися у місце свого дитинства. Заплетені стіни старого будинку відгороджують від усього світу з його безліччю питань, а бабуся Тея нічого не запитує, зате завжди поруч.

Але літо час не спиняє: на порозі будинку з’являються люди з колишнього, теперішнього і майбутнього життя. Всі у цьому домі – і самі сестри, і бабуся, і індійська кузина, і розгублена мама, і навіть рудий кіт без імені – на порозі змін. Літо іде, ростуть гарбузи на експорт, розмови не стихають, а проблеми і рішення біжать наввипередки.

Відео дня

Середня вартість книги – 120 гривень.

«Смерть Лева Сесіла мала сенс» Олени Стяжкіної

У центрі сюжету – наша війна та історії кількох родин й окремих героїв, яких звела доля у Донецькому пологовому будинку у 1986 році. Це роман про 1990-ті, 2000-ні та 2014-й, який став переломним, розвівши героїв по різні боки барикад та давши їм нові точки відліку.

Це перший текст Стяжкіної українською, втім, за задумом авторки він український лише наполовину, бо в ньому показана зокрема зміна мови разом зі зміною характерів. Себто починається текст російською й поступово «українізується».

Книга вийде у продаж на початку квітня, очікувана вартість – 100 гривень.

«Інші речі» Юрка Іздрика

У новій збірці віршів Юрка Іздрика виникає особливий оптичний ефект наближення до самої зіниці ока. Так близько, що опиняєшся всередині вірша, зрештою, всередині життя поета чи ліричного героя і проживаєш як своє власне, таким воно є реальним. 

Можливо, в цьому і полягає феномен Іздрика. Яким би він не був тонально різним – чи пронизливо ліричним, чи жорст­ко іронічним, він залишається рідним, твоїм, тобою віддзеркаленим. Тут, окрім віршів, є ще й колажі поета, ці «інші речі» проступають у словах і малюнках, тим самим творять тіло однієї єдиної речі – книжки як артефакту життя.

Середня вартість книги – 150 гривень.

«Гітлер і Сталін. Тирани та Друга світова війна» Лоренса Різа

Гітлер і Сталін – два, мабуть, найвідоміші тирани XX століття. Хоч вони й перебували в опозиції один до одного, все ж були втіленням єдиного принципу авторитарної влади. Злочини сталінського режиму не менш жахливі, аніж нацистського, та за цими двома лідерами люди чомусь йшли до кінця. Чому?

Лоренс Ріс 30 років розпитував саме цих людей про їхні згадки щодо подій Другої світової – і вмістив у цій книзі сповіді тих, хто наживо був свідком правління двох тиранічних історичних постатей. На основі розповідей солдатів Червоної армії та вермахту, цивільного населення та навіть тих, хто перебував у найближчому оточенні до Гітлера і Сталіна, Лоренс Ріс зміг передати залаштунки кривавого протистояння, таємних політичних процесів та нещадних доленосних рішень.

Ціна книги у твердій обкладинці – 350, у м’якій – 200 гривень.

«Місія "Порятунок". Ведмеді» Євгенії Завалій

Книга для дітей віком 6-9 років

Книжка Євгенії Завалій – це історія про те, як важливо звірятам жити у їхньому природному середовищі, і про те, що люди можуть та повинні зробити все від них залежне, аби вберегти тварин від жорстокого ставлення і навіть від вимирання певних видів. В основі сюжету – реальні історії ведмедів з притулку «Домажир» неподалік від Львова, який відвідувала авторка, збираючи матеріал для книги.

За сюжетом, маленьку ведмедицю Христю ловлять у лісі і змушують працювати в мандрівному цирку, де панує жорстокість і знущання над тваринами. На щастя, до цирку приходять зоозахисники і звільняють тварин з жахливих умов. Христя потрапляє у притулок, де інші ведмеді, яких визволили з неволі, розповідають їй свої сумні історії. Багато хто з них уже не здатен повернутися до життя в дикій природі. Але це не про Христю. Адже в Карпатах її чекає мама і брат.

Ця книжка започатковує серію книг «Місія «Порятунок». Також згодом у серїі вийде книжка «Бджоли».

Книга ще не вийшла у продаж, проте її очікувана вартість150 гривень. 10 гривень від вартості кожної книжки буде перераховано на підтримку ведмежого притулку «Домажир».

Марія Кравчук

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up