Що читають житомиряни

Що читають житомиряни

Минулого року в Українському інституті книги дослідили читацькі звички українців та зробили висновок, що більшість людей беруть до рук книгу для того, щоб відпочити, та виділяють на це від 30 хвилин до двох годин на день.

Відтак виявилось, що для 52% опитаних книжки є джерелом відпочинку, задоволення та відновлення. Водночас 26% вказали, що читають для самоосвіти, 19% читають обов’язкову літературу для роботи або навчання, 11% – необов’язкову. Ще 16% читають для духовного розвитку.

34% опитуваних розповіли, що книги для читання обирають за рекомендацією друзів, а 24% – за популярністю автора. Для 18% є  важливою цікава анотація до книжки, для 12% – мова, а по 11% звертають увагу на огляди на книжкових сайтах та відгуки у соцмережах.

Більшість читачів читають книжки від пів години до 2 годин на день. У будній день читають найчастіше ввечері, а у вихідний – протягом дня. 83% найчастіше читають вдома, ще 18% на роботі або на навчанні, а 13% – у транспорті.

Відео дня

Що говорять самі житомиряни?

Журналісти «20 хвилин» поцікавились у житомирян особисто, що вони читають, яким книгам надають перевагу та чи читають взагалі. 

«Обожнюю читати, за два місяці прочитую мінімум одну книгу. Щодо жанрів, то більше надаю перевагу детективам, українській поезії та книгам для саморозвитку. Серед найулюбленіших: Робін Шарма "Монах, який продав свій феррарі", Кейт Феррацці "Ніколи не їжте наодинці та інші секрети успіху завдяки широкому колу знайомств", Стівен Кові «7 звичок надзвичайно ефективних людей». Також дуже подобається поезія Ліни Костенко, Володимира Сосюри, Тараса Шевченка та Лесі Українки», – зазначає житомирянин Сергій.

«Дуже подобаються книги сучасних письменників. Це Люко Дашвар, Мирослав Дочинець, Марія Матіос, Ред Бредбері, Сергій Жадан та ще дуже багато цікавих авторів.  Моя донька, яка навчається у сьомому класі, обожнює читати Джоан Ролінг. Мабуть вже декілька разів її перечитувала. Взагалі наша сім’я дуже любить читати. Інколи на вихідних, замість активного відпочинку, залишаємося вдома та влаштовуємо такого роду сімейний читальний вікенд. Також дуже любимо обговорювати ті книги, які нас вразили. Одного разу з чоловіком настільки емоційно обговорювали одну книгу, що сусіди подумали, що ми сварились, і на другий день запитували в мене, чи все в сім’ї нормально», – згадує з посмішкою на обличчі Любов. 

«Загалом намагаюсь читати, як є вільний час. Обожнюю Пауло Коельйо – він неперевершений автор. Перечитала всі його книги. На жаль, не всі вдалося придбати, тому користувалась електронною версією. Також комусь на день народження або якесь інше свято завжди намагаюсь придбати цікаву книгу. Мені здається, що книга – найкращий подарунок», – розповідає Оксана. 

Однак виявилось, що не у всіх містян є можливість сісти з чашкою чаю ввечері за цікавою книгою. Вони наголошують, що причиною цього є брак часу, адже основну частину їхнього дня займають робота, виховання дітей та побутові справи.

«Не пам’ятаю, коли останній раз брав до рук книгу, мабуть, років п’ять тому. Це не через те, що я не люблю читати, а через те, що катастрофічно не вистачає часу. Вдома рідко буваю, майже весь час на роботі, то яке вже тут може бути читання», – говорить Віктор. 

«Зранку мені потрібно зібрати дитину у садочок, а чоловіка на роботу. Потім я і сама біжу на роботу. Ввечері забираю дитину із садочка, готую вечерю та роблю хатні справи. Як ви розумієте, після такого насиченого дня у мене не вистачає часу на прочитання книги. На вихідних теж не варіант, оскільки намагаюсь приділити більше часу дитині та знову ж таки якісь побутові справи вирішити», – ділиться містянка Ірина. 

Житомиряни – часті гості у книжкових магазинах

Як розповіли журналістам «20 хвилин» в одному із книжкових магазинів міста, житомиряни читають багато, а їхні смаки доволі різні. Однак все ж на сьогодні найбільшою популярністю користується сучасна література та книги з психології. Також у тренді залишаються і класики: Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко та інші. Серед найпопулярніших письменників нам назвали Люко Дашвара, Оксану Забужко, Марію Матіос, Світлану Талан та Василя Шкляра. Виявилось, що найменше купують кулінарні книги. 

Світлана Цимбалюк

​​​Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up