До ювілею знаменитої землячки житомирські депутати ініціюватимуть оголошення 2021 роком Лесі Українки

До ювілею знаменитої землячки житомирські депутати ініціюватимуть оголошення 2021 роком Лесі Українки

Цього року в Україні на державному рівні святкуватимуть 150-річчя з дня народження геніальної поетеси і перекладачки Лесі Українки, яка народилася у Новоград-Волинському.

На її малій батьківщині підготували окрему програму заходів із вшанування відомої землячки.

Як повідомляє пресслужба обласної ради, голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко провів засідання організаційного комітету, участь у якому взяли народні депутати України Богдан Кицак, Максим Пашковський, Арсеній Пушкаренко, Максим Перебийніс. Також участь у засіданні взяв заступник голови обласної ради Володимир Ширма.

 «Леся Українка – видатна постать у світовій культурі, її твори недарма визнані літературними шедеврами. Вона назавжди прославила Житомирщину, яка народжує і плекає такі поетичні таланти. Ми пишаємося геніальною землячкою і хочемо показати всім красу та велич її рідного Полісся, де вона зростала та надихалася ідеями власної творчості. Ми прагнемо приурочити до 150-річчя Лесі Українки відкриття Житомирщини для туристів і хочемо, щоб про батьківщину поетеси заговорив весь світ», - зазначив Володимир Федоренко.

Відео дня

За словами народного депутата Арсенія Пушкаренка, депутатська група фракції «Слуга Народу» буде ініціювати запит до Президента України про оголошення 2021 року роком Лесі Українки.

До відзначення 150-річчя Лесі Українки на Житомирщині запланована низка заходів, в тому числі, до дати народження - 25 лютого. Втім, зважаючи на карантинні обмеження, оргкомітет обговорив та прийняв відповідне рішення щодо перенесення проведення частини урочистих заходів на літні місяці 2021 року.

«Пропоную звернутися до Уряду з пропозицією перенести основі заходи на кінець липня 2021 року та провести їх в рамках міжнародного свята літературно-мистецького свята «Лесині джерела», яке спрямоване на популяризацію творчості Лесі Українки і пройде у Новоград-Волинському вже 34-й рік поспіль», - звернувся до присутніх голова обласної ради.

Безпосередньо у День народження Лесі Українки 25 лютого урочисті заходи відбудуться у Новоград-Волинському з урахування карантинних обмежень. На рівні країни враховані пропозиції обласної влади щодо випуску ювілейної монети, поштового блоку, висвітлення заходів у медіа та перевидання творів Лесі Українки у 14 томах.

Також голова обласної ради Володимир Федоренко проведе робочу нараду у Новоград-Волинському, щоб на місці більш детально ознайомитись з підготовкою до відзначення ювілейної дати та станом проведених ремонтних робіт у музеї Лесі Українки.

 

Коментарі (1)
  • Кирилл Крафт

    Судячи по віоліті Леся Українка досить популярна, принаймні, там купила прекрасне видання її творів
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up