Німецькі інвестиції на Житомирщині

Німецькі інвестиції на Житомирщині

Одним із визначальних і реальних факторів поступу до Європи є інвестиційна привабливість країни, в якій розміщують свої підприємства потужні виробники сучасної продукції, вкладаючи в нову справу і територію доволі великий капітал.

 

Одним таким підприємством зі світовим ім’ям, яке прийшло на терени Житомирщини, є німецька компанія «Кромберг енд Шуберт ЖУ» (Kromberg & Schubert), яка розмістила свій завод на околиці м. Житомира в с. Оліївка.

Це західноєвропейське підприємство з 100 % іноземними інвестиціями, яке виготовляє електричні бортові кабельні системи для автомобілів світового класу (таких як: «Mercedes», «Volkswagen», «BMW», «Audі», «Porche»).

Компанія «Кромберг енд Шуберт» в Україні має більш ніж десятилітній досвід, адже до відкриття заводу в Житомирі подібне виробництво було відкрито і понині успішно діє з 2006 року в м. Луцьку. Можна зробити висновок, що німецькому виробникові імпонує Волинь та поліський край з його природою та працелюбним населенням, адже після відкриття першого в Україні підприємства за 10 років (в 2016 році), аналогічне підприємство відкривається в м. Житомирі, і це поки що останній пункт просування компанії на Схід, вглиб території України.

Відео дня

Варто зазначити, що у планах компанії наростити виробництво в Житомирі і збільшити частку у виробництві задіяних працівників різних професій до 5 тисяч осіб вже в найближчі роки. Компанія «Кромберг енд Шуберт» має подібні виробництва у всьому світі, а точніше більш ніж 20 країнах та континентах таких як: Австралія, Китай, країни Латинської Америки та Європи.

В цілому в корпорації працює понад 40 тисяч осіб по всьому світу з розгалуженою мережею підприємств, логістики та соціальної інфраструктури. В державних реєстраційних документах засновником вказано що підприємство «КРОМБЕРГ ЕНД ШУБЕРТ ХОЛДІНГ ГМБХ», зареєстроване в Республіці Австрія. Власником найбільшої частки в компанії і кінцевим бенефіціаром є пан Кромберг Ханс-Отто, громадянин Федеративної Республіки Німеччини. Компанія-виробник має більш ніж столітню історію (115 років) та гарну репутацію в автомобілевиробничий сфері, яку знають і цінують у всьому світі.

Колишні будівлі заводу «Автозапчастина», які будувалися ще за радянської доби та мали стати філіалом автомобільного виробника марки «ЗІЛ», отримали «друге дихання», яке вніс німецький автомобілевиробник комплектуючих, що є дещо символічним і повчальним. Адже такий практичний досвід варто застосувати і до інших підприємств, фабрик і заводів, які під час «перебудови» та розвалу СРСР припинили свою діяльність. Отож, аби зберегти традиції місцевого виробництва, певну ментальну належність житомирян, варто йти саме таким шляхом, поступово повертаючи до Житомира та Житомирщини переробку льону, випуск хімічних волокон, меблевого виробництва та низки інших, давно забутих виробництв.

Зі слів та заяв очільника Житомирщини того часу Сергія Машковського (2016 рік), обласна влада зробила чимало практичних кроків та сприяння, аби швидко та злагоджено оформити «купу» формальностей щодо виділення землі, приміщень та низки дозвільної документації, аби запуск виробничих потужностей відбувся без суттєвих бюрократичних перепон. Для Житомирщини за останнє десятиліття це – одна з найбільших інвестицій, отож для влади це було справою честі, аби не тільки на словах, а і на практиці довести відкритість та лояльність західному інвестору.

Якщо говорити в натуральних цифрах і інвестиціях, які планується вкласти у виробничий комплекс на околиці Житомира, то це понад 30 мільйонів євро, включаючи об’єкти соціальної інфраструктури.

Олександр Шарварський, фінансовий директор корпорації Kromberg&Schubert Україна говорить, що іноземний інвестор вкладає гроші в Україну, знаючи, що у нас широко відкрите «вікно» можливостей, хоча й вистачає ризиків. Виробництва, подібні нашому, він також розмістив в Македонії, Сербії та інших країнах.

На жаль (а для Оліївської ОТГ – на щастя), низка податків, як то ПДФО та інші, які могли б іти до скарбниці м. Житомира та поповнити міський бюджет – йдуть на розвиток щойно створеної Оліївської об’єднаної територіальної громади тільки тому, що нинішнє керівництво та депутатський корпус Житомирської міської ради на практиці абсолютно не дбають про поповнення бюджету міста та розширення його меж, до яких могло б увійти підприємство «Кромберг енд Шуберт Житомир Україна». Зазначаємо це тому, що «левову частку» працівників підприємства складають мешканці Житомира, та ця територія гармонійно могла б «вписатися» в межі міста.

Що стосується самого виробництва, то цікаво відзначити новітні та дещо несподівані для нас месиджі, як то «нуль браку та помилок» в сфері виробництва. Це – дещо незвичні для нашого вуха гасла, адже в час тотального непрофесіоналізму та безвідповідальності такі цитати звучать майже як виклик!

Підприємство серйозно дбає про підготовку кадрів для свого виробництва і задля цього проводить як публічні, так і локальні заходи з залучення активної та продуктивної частини населення. Зазвичай молоді люди проходять безкоштовне двохтижневе навчання на підприємстві, а далі – 3-місячна практика з повною оплатою робочого дня. Зробити кар’єру на цьому виробництві цілком вірогідно та можливо, адже попит на молоді та освічені кадри є постійно стійким та високим. Так, до недавнього часу, зі слів одного з керівників, підприємство потребувало 40-50 осіб з вищою освітою та знанням німецької мови для роботи на керівних посадах різних ланок з можливістю гарного кар’єрного зростання. Але, на жаль, таку кількість кадрів одночасно знайти проблематично, а це свідчить про те, що потреба в знанні німецької мови для молодих людей є постійно великою та буде мати стійку тенденцію в найближчі роки та десятиріччя.

Якщо говорити про саме виробництво, то незвичним в наших українських реаліях є «німецький» порядок в цехах та на території заводу. Традиційного сміття та захламлення, забрудненого повітря, тютюнопаління немає і «в помині». Всі ці речі абсолютно не притаманні новому виробництві, що позитивно впливає як на продуктивність праці, так і на виховання особистості в нових, по-справжньому європейських реаліях. Щодо оплати праці на підприємстві, то вона залежить від багатьох факторів, але є доволі високою для нашого регіону і коливається в межах від 5 до 8 тисяч гривень залежно від посади та сфери застосування. Проводячи паралелі з традиційною роботою в Польщі сьогоднішніх українців, варто зазначити, що при високій ціні з винаймання житла стає вигідно працювати в себе вдома, жити в свої родині та серед друзів, в звичній системі координат та традицій.

Так, робота на такому системному та високоорганізованому виробництві – не мед, бо потребує постійної концентрації всього організму, але так працюють у всій Європі та в цивілізаційному світі. І саме завдяки наслідкам такої системної роботи продуктивної частини населення багато країн досягають високих показників ВВП, постійного зростання технічного прогресу у всіх ланках широкого виробництва.

Вкладені чималі іноземні інвестиції є тільки «першою ластівкою» для Житомирщини, яка «приречена» бути втягнутою в справжній процес європейської інтеграції всієї України.

Будівництво такого потужного підприємства на Житомирщині стало можливим перш за все тому, що Україна остаточно визначилася зі своїми цілями та пріоритетами, а саме: демократичний розвиток суспільства, інтеграція і адаптація до європейських структур економічної і політичної системи, захист права власності та права людини. Все це стало можливим тільки після підписання асоціативної Угоди Україна - ЄС, а також низки інших регулюючих документів на міждержавному та міжурядових рівнях.

Ця публікація була підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid). Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю автора і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up