Які медичні обстеження потрібно проходити щороку

Які медичні обстеження потрібно проходити щороку

Контролювати власне здоров’я – це не просто важливо, це необхідно робити усім.

Профілактичний огляд у лікарів дозволяє вчасно виявити будь-які проблеми і вилікувати їх на початковому етапі, без серйозної шкоди для здоров’я. Сьогодні медицина дозволяє робити різні аналізи, УЗД, обстеження, які ефективно та швидко дозволяють дізнатися все про стан здоров’я пацієнта. 

Переважна більшість людей уникає лікарів і звертається за лікуванням, тільки коли самопочуття досягає планки «жахливо». Погане самопочуття спонукає звернутися до лікаря. Лікування у разі, якщо ви затягнули звернення до спеціалістів, – довге і серйозне.

Отже, обстеження у яких лікарів необхідно проходити щороку, розповідаємо далі.

Відео дня

Мамолог

У будь-якому віці жінка повинна дбати про своє здоров'я. Ходити на профогляди до мамолога потрібно не рідше одного разу на рік. Також жінки, які не досягли сорока років, повинні щороку проходити УЗД молочних залоз. Тим, хто переступив цю межу, рекомендована мамографія. Крім цього, важливо бути уважними і самостійно проводити пальпацію грудей щомісяця. Своєчасне виявлення новоутворень прогнозує успішний результат і повне одужання у 90% випадків.

Стоматолог

До стоматологів потрібно ходити ще частіше, кожні пів року. Але якщо в цілому вас нічого не турбує, ви можете записуватися на візит до дантиста раз на рік. Робити це потрібно обов'язково, бо самостійно людина не може виявити всіх проблем. Також ваш лікар може порекомендувати вам змінити засоби догляду за ротовою порожниною. Крім того, робити професійну чистку зубів рекомендується раз у 6-12 місяців. Це дозволить уникнути карієсу та зробить посмішку красивою.

Гінеколог

Відвідування гінеколога допоможе дати відповідь на безліч запитань, наприклад, чому ви не можете скинути чи набрати вагу та інше. Крім того, жінкам важливо перевірятися на рак шийки матки та схильність до цього захворювання. Це потрібно робити один раз на п'ять років. Ті, хто входить до групи ризику, повинні проходити дослідження частіше, детальну періодичність встановлює лікар в індивідуальному порядку.

Офтальмолог

Навіть якщо ви добре бачите і не скаржитеся на зір в цілому, слід проходити огляд в офтальмолога щодва роки. Є ряд захворювань, перші клінічні прояви яких відображаються на органах зору. Особам, які досягли 40-річного віку, слід відвідувати окуліста двічі на рік, оскільки з віком підвищується ризик виникнення глаукоми і катаракти.

Дерматолог

За статистикою, онкозахворювання шкіри є найпоширенішими у світі, які в разі раннього виявлення піддаються успішному лікуванню. З цієї причини діагностика у дерматолога, який здатний виявити рак шкіри на ранніх стадіях, повинна бути щорічною.

Кардіолог

Щороку від серцево-судинних патологій вмирає близько 18 млн чоловік. Крім того, багато людей не здогадуються про наявність проблем із серцем. За необхідності лікар призначить кардіограму та інші дослідження. Відвідувати поліклініку з цього приводу потрібно раз у 2 роки. У категорії ризику курці та особи, які досягли 40-річного віку.

Записуйтеся на прийом до терапевта хоча б один раз на рік, навіть якщо вас нічого не турбує. Він направить вас на дослідження та порекомендує звернутися до вузькопрофільного фахівця, якщо потрібно.

Які аналізи рекомендують здавати систематично

Лікарі рекомендують щороку здавати загальний аналіз крові, навіть якщо нічого не турбує. Адже завдяки результатам цього аналізу можна виявити порушення в організмі або підступну хворобу. Таким чином, певні проблеми можна усунути на ранніх стадіях. 

Клінічний аналіз крові. Відображає загальний стан здоров'я, дозволяє зробити оцінку тромбозів і анемії, переглянути наявність запалень в організмі, а також інших прихованих проблем. Спеціалісти рекомендують здавати його мінімум один раз у рік.

Біохімічний аналіз крові. Дозволяє зрозуміти, чи немає проблем у роботі систем організму. Здавати кров на біохімію потрібно не рідше разу на рік.

Аналіз на ВІЛ рекомендують здавати раз на рік тим, хто веде активне сексуальне життя, медичним працівникам тощо.

Аналіз крові на цукор. Дослідження рекомендується проводити щонайменше раз на три роки. Люди із зайвою вагою входять до групи ризику із захворюваності на цукровий діабет. Їм потрібно здавати кров на цукор щороку.

Флюорографія. Рекомендована до проведення на щорічній основі. Дозволяє виявити небезпечні захворювання, наприклад, туберкульоз легень, який на ранніх порах протікає приховано.

Аналізи здаються вранці натщесерце. Напередодні утримайтеся від куріння, можна пити воду без газу. За добу виключіть спиртне, жирні страви. За пару годин до аналізу утримайтеся від фізичних вправ. Пам'ятайте, що стреси також можуть позначитися на показниках, тому не нервуйте та залишайтеся спокійними перед здачею аналізів.

Світлана Цимбалюк

​​​Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up